Első az U18-as válogatott!

2016.04.22. 20:26 |

Magyarország nyerte az U18-as divízió I/B csoportos világbajnokságot. A magyar válogatott 4-2-re győzte le Japánt Asiagóban, így az utolsó meccstől függetlenül megszerezte az első helyet és visszajutott a divízió I/A csoportba.

Ha a magyar csapat megszerzi a három pontot a japánok ellen, a divízió I/B csoport világbajnoka. Nemes egyszerűséggel, ezzel a téttel bírt az U18-as jégkorong-válogatott negyedik mérkőzése Asiagóban. A fiúk már az első napokban méregették ellenfelüket, mondogatták, milyen gyorsak.

Dehát ők is azok, így félelemre nem volt nyomós okuk.

A gyorskorcsolya-bajnokság valóban megvalósult a jégen, mindamellett az első harmadban a magyarok előtt akadt több lehetőség, de mindannyi kihasználatlan maradt. A japánoknak emberelőnyben sem sikerült betalálniuk, így a játékrész 0-0-val zárult.

Glen Williamson együttesének a világbajnokságon eddig mindig a második harmad bizonyult gyengébbnek, ez a tendencia most sem szakadt meg: az ellenfél nagy elánnal kezdett, aminek még az első percben meglett az eredménye gól formájában. A válaszra sem kellett azért sokat várni: Szigeti Ákos pattant be a pályára a kispadról, a pakk meg éppen elé, amivel a kapuig meg sem állt, ott pedig nem hibázott.

Szabó Dávid kiállítása nagyon nem hiányzott, különösen azért, mert az ellenfél tizenhármasa messziről bombagólt lőtt. Ezzel még nem volt vége a meleg pillanatoknak, hiszen nem sokkal később a védők csak loholtak két japán után, akik egy az egyben mehetett a kapura a koronggal. Kovács Dávid hatalmas bravúrral hárított, majd a kipattanóból érkező lövést is fogta.

Hiába került emberelőnybe a magyar csapat, az öt a négy elleni játékot csak fél percig élvezhette. Már egyenlő létszámnál Szita Donát korcsolyázott el a bal szélen, s védője a kapu előtt csak szabálytalanul tudta megállítani. Így a csapatkapitány büntetőt lőhetett, s bár utólag elárulta kicsit remegett a keze, a korong mégis ellenfél kapujában kötött ki.

Az utolsó harmad előtt még minden kérdés nyitott maradt. De ahogy az eddigi mérkőzéseken, úgy most is ez sikerült a legjobban a magyaroknak. Fizikálisan addigra őrölték fel a japánokat, akik talán az általuk diktált hatalmas iramban elfáradtak, illetve nem számítottak arra, hogy a magyarok végig bírják majd a tempót. Nemhogy bírták, de a meccsen először Tóth Renátó életerős távoli lövésének köszönhetően a 46. percben átvették a vezetést és azt nem is engedték ki a kezükből a végéig.

Ahogy ez ilyenkor szokás, a japánok az utolsó percre lehozták a kapusukat, bombázták rendesen Kovács kapuját, de a kapus és a védelem is ötösre vizsgázott. Az i-re a pontot Horváth Bálint tette fel, aki üreskapus góllal vette ki a részét a 4-2-.es győzelemből, amely egyúttal a világbajnoki címet és a divízió I/A csoportba való feljutást jelentette.

Magyarország egy év szünet után tehát ismét a világ legjobb tizenhat csapata között van. A fiúk a hokitudásukat már bizonyították, most a szakmai stábon a sor, akik vb-cím esetén azt fogadták meg, hogy felmennek hóért a közeli, nagyon magasan fekvő hegyekbe.

De ha ezt nem sikerül teljesíteni, akkor majd hoznak az asiagói jégcsarnok mögött álló kupacból.

„Fantasztikus sikert értetek el – mondta a fiúknak Glen Williamson a vacsora után. – Nemcsak magatoknak nyertétek meg a világbajnokságot, hanem a családotoknak, a sportágnak és az országnak. Élvezzétek ki minden pillanatát, de ne elégedjetek meg ennyivel, az ötödik meccset is nyerjétek meg, hogy hibátlan teljesítménnyel zárjátok a világbajnokságot.”

„Fel akartunk jutni a divízió I/A csoportba, így a játékosok és a szakmai stáb is nagyon készült a mai, a világbajnoki cím szempontjából kulcsfontosággú mérkőzésre – nyilatkozta a mérkőzés után a japánok vezetőedzője, Okita Teruhiko. – Rendkívül szoros meccset játszottunk, de túl sok korongot adtunk, ez jelentette a legfőbb problémát, illetve nem használtuk ki a korongszerzésből adódó helyzeteinket. A magyar csapat támadásban erős, a mi játékunk inkább a védekezésre épül, így egymás ellen érdekes meccset játszottunk, amiből vesztesként jöttünk ki.

U18-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, ASIAGO (OLASZORSZÁG)
Hétfői eredmények: Magyarország‒Koreai Köztársaság 6-2, Ukrajna‒Szlovénia 3-1, Japán‒Olaszország 3-2
Keddi eredmények: Magyarország‒Ukrajna 6-2, Japán–Koreai Köztársaság 1-0, Szlovénia–Olaszország 4-2
Csütörtöki eredmények: Japán–Szlovénia 4-1, Ukrajna–Koreai Köztársaság 6-3, Magyarország‒Olaszország 7-1
Pénteki eredmények: Magyarország‒Japán 4-2, Szlovénia–Koreai Köztársaság 9-3, később: Ukrajna‒Olaszország
Április 24 (vasárnap): Magyarország‒Szlovénia 17.00

mérkőzések élőben ITT követhetők.

AZ ASIAGÓI DIVÍZIÓ I/B-S VILÁGBAJNOKSÁGON RÉSZT VEVŐ CSAPAT

Kapusok (2): Kovács Dávid Márk (Langnau), Szeles Martin (Ifj. Ocskay Gábor JA)

Hátvédek (8): Bugár Gábor, Fejes Nándor (MAC Budapest), Bukor Rajmund (Vasas SC), Erdély Botond, Kiss Roland, Szabó Dávid, Vas Márk (Ifj. Ocskay Gábor JA), Szécsi Patrik Balázs (Pesterzsébeti HC)

Csatárok (12): Almási Márk, Kiss Patrik, Nagy Ákos, Péter Andor, Szita Donát, Tóth Renátó (Ifj. Ocskay Gábor JA), Horváth Bálint (Rögle), Kreisz Brúnó, Majoross Barnabás, Szigeti Ákos (MAC Budapest), Molnár Dávid (Debreceni HK), Révész Marcell (Basel)