Pásztor György Magyar Jégkorong Emléktár

2024.07.03. |

Az MJSZ Történeti Bizottsága 2010-es megalakulása óta kereste a lehetőségét annak, hogy a Magyar Jégkorong részére önálló emlékhelyet hozhasson létre. A Városligeti Műjégpálya rekonstrukciója után 2011-ben itt avathatták a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnoka emléktábláit, 2015 február óta pedig e történelmi épület adott otthont a Hoki Múzeumnak.

A kiállítás nyolc év elteltével a koncepció és a tartalom teljes megújításán esett át és 2023. november 17. óta egykori alapítója, a 2022-ben 99 éves korában elhunyt Pásztor György nevét viseli.

Mérföldkövek a Városligeti Műjégpálya hokis történetében:
1929. január 24.:
Az első válogatott mérkőzés. Magyarország–Anglia 1-0
1937. január 15.:
Az első OB I.-es összecsapás. BKE–BKE II. 18-3
1953. december 27.:
Az utolsó válogatott meccs. Magyarország–Románia 4-1
1956. február 14.:
Az utolsó OB I.-es mérkőzés: Vörös Meteor–Törekvés 2-3
2013. december 13-15.:
Winter Classic
2016. december 28-30.:
Winter Classic

A Pásztor György Magyar Jégkorong Emléktár a Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó, valamint a Magyar Jégkorong Szövetség szerződésben rögzített együttműködése alapján működik, a tárlat a hazai jégkorong közel százéves történelmét mutatja be, a sportágban elért eredményeken és sportolói által szerzett ereklyéken keresztül.

A Pásztor György Magyar Jégkorong Emléktárban jelenleg közel 600 ereklye került elhelyezésre, tematikus vitrinekben kiállítva:

Pásztor György vitrin:

Emléktárgyak, plakettek, akkreditációs kártyák, oklevelek, kesztyű az ötvenes évekből, dedikált születésnapi ajándékmezek (97 Connor McDavid, 99 Wayne Gretzky)

Szapporó vitrin:
Győztes kupa, aranyérem (ifj. Kovács Csaba), a torna utolsó korongja, eredeti kapuháló, sisak és mez (ifj. Ocskay Gábor), kapusmaszk (Szuper Levente), miniszteri oklevél (Svasznek Bence), akkreditációs kártya és „Örökös Zsiráf díj” (Dr. Szélig Viktor), utazópóló (Tokaji Viktor)

Magyar Jégkorong Hírességek Csarnoka Vitrin:

Díj, kabát (Koutny Lajos 2017), oklevél (Dr. Szélig Viktor 2023), az épület falán található márványtáblák kicsinyített másolatai

IIHF Hall of Fame vitrin:
Plakettek (Pásztor György 2001, Schell László 2009), Richard „Bibi” Torriani-díj (ifj. Ocskay Gábor 2016), programfüzet és eseménykorong (Kovács Zoltán 2020, Dr. Szélig Viktor 2023)

Játékvezetők vitrin:
Schell László A csoportos vb meze, igazolványai és IIHF emblémái, Gebei Péter KHL Playoffs meze, sisakja és igazolványa, Soós Dániel Év Játékvezetője díja, sípja és IIHF emblémái

Hőskor 1., 2. vitrin:
Emléktárgyak, plakettek, díjak, érmek, belépők, igazolványok a magyar jégkorongozás hőskorából a kezdetektől az 1964-es innsbrucki téli olimpiáig

Felszerelések evolúciója vitrin:
sisakok, kapusmaszkok, kesztyűk, korcsolyák, mamutok a régmúltból és napjainkból

Legendás párharcok vitrin, Csíkszereda-Gyergyó:
Csíkszereda mez és kesztyű (Becze Tihamér), 80 éves a Sportklub emlékérem,
PROGYM Gyergyószentmiklós mez (Pál Ferenc), Lendület (Avantul) mez és sapka (1957), Lyceum mez (1972), az erdélyi jégkorong történetét bemutató könyvek

Legendás párharcok vitrin, Fradi-Újpest:

FTC mez (Kovács Zoltán), kesztyű, sisak és korcsolya a hetvenes évekből (Treplán Béla), Újpest mez (Kovács Csaba), korcsolya (Anycsin János), Újpest Örökös Bajnoka díj (Zsitva Viktor 1985), 50 éve jégen emlékdíj (Zsitva Viktor 2005)

Legendás párharcok vitrin, Volán-Dunaferr:
Dunaferr mez és bajnoki aranyérem (Tokaji Viktor 1996), bajnoki tabló (Dunaferr 1996), sisak (Ladányi Balázs 1998),
Alba Volán mez és bajnoki aranyérem (Gebei Péter 1999), Székesfehérvári Volán mez (Kovalcsik Péter 1980), Székesfehérvári Volán zászló (nyolcvanas évek), Volán műsorfüzet (1982), könyv a fehérvári hoki történetéről, Volán - 40 év jégen – plakett, kapusszobor (Kovalcsik Péter)

Női Jégkorong vitrin:
Mez és kapusmaszk (Németh Anikó 2022), sisak (Kis-Simon Franciska 2019), kesztyű (Garát-Gasparics Fanni 2019), korcsolya (Mayer Fruzsina 2019), tablókép (2019), eseménykorongok, érmek

MOL Liga vitrin:
MOL Liga vándordíj (2008-2017), Top Scorer aranysisak (Playoffs 2015), bajnoki döntő korong (2010), a bajnok Budapest Stars meze (Rajna Miklós 2010)

Trófea vitrin:
Vidék Kupa (1957-1965), Magyar Kupa, ERSTE Liga trófea,
Évente átadásra kerülő egyéni díjak:
Leveles Kupa, Miklós Kupa, Kósa Kupa, Séra Miklós-díj, Vedres Kupa, ifj. Ocskay Gábor-díj, Pásztor György-díj
Válogatott trófeák:
Ezüst kupa és érem - férfi DIV1A VB (Krakkó 2015)
Ezüst kupa és érem - férfi DIV1A VB (Ljubljana 2022)
Arany kupa és érem - férfi DIV1A VB (Bolzano 2024)
Arany kupa és érem - női DIV1A VB (Budapest 2019)
Ezüst kupa és érem - női DIV1A VB (Klagenfurt 2024)

További relikviák a terem falain:
Képek, poszterek, kapusmaszkok, taktikai tábla, válogatott mezek, kesztyű és sisak, kapusbárdok, botok, köztük Papp Kristóf ütője, mellyel a Szlovéniáka szerzett történelmi győztes gólt ütötte az aranyéremmel és A csoportba feljutással végződött 2024-es bolzanoi DIV 1A világbajnokságon.

A kiállítást felügyelő Alumni program célja, hogy a műjégpályát látogató közönség egy könnyen befogadható, látványos, érdekes és értékes kiállításon keresztül kapjon betekintést a hazai jégkorongozás történetébe. A gyűjtemény a jövőben folyamatosan bővülni, változni fog, új tárgyak és aktivitások követik majd a Magyar Jégkorong életét.

A Városligeti Műjégpálya melegedőjében található kiállítást a korcsolyázó szezonban a műjégpálya közönsége további belépő váltása nélkül látogathatja.

Csoportos tárlatlátogatásra van lehetőség – korcsolyázó szezonban 14 és 16 óra között, tavasztól őszig napközben – előzetes regisztráció alapján. Érdeklődni, regisztrálni a kramer.adam@icehockey.hu email címen lehet.

Elérhetőség:

Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó
1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.
Nyitvatartás: 10.00 – 22.00