Vébé ellenfelek 1.: Kazahsztán nyerni jön

2013.03.26. 14:11 |
Kazahsztán az egyik legnagyobb esélyese a vébének, aranyért érkeznek.

Az áprilisi budapesti divízió I/A-csoportos világbajnokság egyik favoritja Kazahsztán válogatottja. A világ kilencedik legnagyobb területű országa 1991-ben vált függetlenné, s a jégkorong-világbajnokságon először 1993-ban jelent meg önálló válogatottal. A kazahoknak C-csoportból kellett felkapaszkodniuk az elitbe, s ez meglehetősen gyorsan sikerült is nekik, hiszen 1998-ban már az A-csoportban szerepelhettek; más kérdés, hogy akkor még nem tudtak megkapaszkodni a legjobbak között. Újabb öt esztendőnek kellett eltelnie, mire újra az élvonalban hokizhattak, ekkor azonban már zsinórban három évet töltöttek az A-csoportban. Azóta meg kétszer jutottak fel, de mindkétszer ki is estek – legutóbb tavaly a finn-svéd közös rendezésű vb-n. A 2012-es tornán még az orosz Andrei Shayanov irányította a csapatot, akit azóta honfitársa, Vladimir Krikunov (képünkön) váltott a kispadon. A 63 esztendős, 2008 óta a KHL-ben edzősködő szakember korábban az orosz válogatottal is dolgozott, mi több, kijuttatta a Szbornaját a 2006-os téli olimpiára.

A feladata – ahogy arról a Kazah Jégkorong Szövetség főtitkára, Gleb Karatayev honlapunkat tájékoztatta – új állomáshelyén is egyértelmű: Kazahsztánnak az első helyen kell végeznie Budapesten, hogy 2014-ben aztán részt vehessen a minszki A-csoportos világbajnokságon. A siker érdekében március 19-én kemény munkába kezdett a keret. A kazahok két héten át Asztanában edzőtáboroznak, majd április 3-7. között Innsbruckban, április 7-11. között pedig Mariborban tréningeznek tovább. Közben két-két alkalommal megmérkőznek Ausztria és Szlovénia nemzeti együttesével. Vladimir Krikunov gárdája április 11-én érkezik Budapestre, és az utolsó három napon a vb helyszínén hangolódik rá a tornára.

A cikk folytatásában a kazah keretről és a kazah NHL játékosokról van szó, kattints ide a folytatásért.