U20: kész az USA elleni összeállítás

2016.08.04. 12:24 |
Ma délután 16 órakor az Egyesült Államok ificsapata ellen lép jégre az U20-as válogatottunk a Tüskecsarnokban. Kiss Dávid szövetségi edző, a keret egyik legrutinosabb játékosa, Stipsicz Bence és a legfiatalabb, Nagy Ákos osztotta meg gondolatait a reggeli edzés után.

A juniorválogatott edzői stábja megnevezte az Egyesült Államok ellen jégre lépő sorok összeállítását, illetve döntött arról is, hogy a kapusok milyen sorrendben kapják meg az egy-egy harmadnyi lehetőséget a világ egyik legjobb ifiválogatottja ellen.

Kiss Dávid szövetségi edző: „A mai edzés már sokkal jobb volt, mint az előzőek, látszik, hogy a srácok napról napra jobban érzik a jeget. Ha le tudják vetkőzni, hogy ne arra gondoljanak, hogy kivel játszunk, akkor nem hiszem, hogy nagy problémánk lesz. Jól mozog a brigád, az első két napon csak játszottak, mostanra átvettük a taktikai elemeket is, ma reggel meg azt, amit szeretnénk játszani az USA ellen. Egy kicsit még itt-ott akadozik a gépezet, de ez mindössze 3-4 napi jég után természetes. Semmiféleképpen sem szeretnénk passzív hokit játszani az Egyesült Államok ellen. A sikeresség kulcsa az lesz, hogy mennyire tudjuk felvenni velük a sebességet, mert ha ott vagyunk a nyakukon, nincs idejük és terük ellenünk játszani, akkor nem lesz gondunk. A védekező harmadban pedig mindenképpen határozottan kell játszanunk.”

A csapat rangidőse Stipsicz Bence a maga tizenkilenc évével, ráadásul kétségkívül a legtapasztaltabb is, hiszen az előző szezont már a felnőtt mezőnyben, a MOL Ligában töltötte – alapemberként – és a csapat másik hátvédjével, Garát Zsomborral a felnőtt válogatott legifjabb kontingensét erősítette az oroszországi A-csoportos világbajnokságon. Egy ilyen nagy hokinemzet csapatával szemben ezúttal nekik kell utat mutatni az U20-ban debütáló 16-17 éves játékosoknak.

Stipsicz Bence, rangidős, hátvéd: „Természetesen teljesen más most a szerepünk. Idősebb játékosokként húznunk kell a csapatot, vezéregyéniségeknek kell lennünk és meg kell mutatnunk a fiataloknak, hogy hogy kell fellépni egy ilyen csapat ellen. Ez egy teljes váltás ahhoz képest, ami felnőttben volt a feladatunk, hiszen nekünk ott csak be kellett állni a sorba és csinálni, amit az ’öregek’ mutattak. Úgy érzem, hogy ha jól össze tudunk állni – és azért ez a csapat jó össze fog tudni állni –, mindenki keményen dolgozik és követi az edzői utasításokat, akkor egy jó meccset fogunk tudni játszani. Nem szabad úgy kiállni egy ilyen hokinemzet csapata ellen sem, hogy lemészároljanak. Mind nagyon jó játékosok, de annyival nem lesznek jobbak. Ők is emberek, ők is fognak hibázni és nekünk ki kell kényszeríteni ezeket a hibákat. Jól kell korcsolyáznunk, fel kell készülnünk arra, hogy gyorsabbak lesznek, erősebbek, mint amihez mi szokva vagyunk, de attól még ők nem szuperhősök, hanem ugyanúgy emberek, mint mi. Tehát csak fel kell menni, keményen játszani és akkor nekünk is lesznek helyzeteink.”

A csapatunk legfiatalabbja mindössze tizenhat éves, 1999 legvégén született, fiatal kora ellenére mégis a csapat egyik legjobbja. Most épp az első sorban kapott helyet.

Nagy Ákos, a csapat legfiatalabbja, csatár: „Nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Nagyon jó érzés, próbálok élni vele. Picit meg is lepődtem azon, hogy alapemberként számítanak rám [az edzők]. Remélem, hogy bíznak bennem, és hogy meg tudom nekik mutatni azt, amit elvárnak tőlem. Péter Andorral nagyon össze vagyunk szokva, mert már négy éve együtt játszunk, de Martinnal is nagyon jól megtaláltuk a közös hangot, úgyhogy elég jó lesz.”

Az Egyesült Államok elleni összeállítás:

#1 Kiss B. (#25 Szeles M., #20 Garbacz M.)

#5 Stipsicz B., #10 Szabó B.
#17 Kiss R., #2 Fejes N.
#7 Garát Zs., #6 Tóth G.
#3 Bukor R., #8 Sarcia A.

#22 Nagy Á., #23 Péter A., #4 Sági M.
#18 Kiss P., #9 Kreisz B., #15 Szigeti Á.
#14 Szabad K., #12 Molnár D., #21 Nagy Z.
#11 Csiki A., #13 Majoross B., #16 Székely-Mádai G.

Magyarország U20 – Egyesült Államok U18
Helyszín:
 Tüskecsarnok (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 7.)
Időpont: 2016. augusztus 4., csütörtök 16 óra
A belépés ingyenes.

A MAGYAR U20-AS VÁLOGATOTT JÁTÉKOSKERETE

Kapusok (3): SZELES Martin (Fehérvár AV19), GARBACZ Máté (UTE), KISS Bence (DVTK Jegesmedvék)