U20: újabb siker Svédországban

2018.08.23. 18:36 |
A magyar U20-as válogatott 3-1-re nyert a svéd Växjö Lakers ellen a Super Challenge Cupon, így vezeti csoportját a második forduló után.

Az első fordulóban a svájci Genéve-Servette ellen elért 4-3-as győzelem után a magyar U20-as válogatott a svéd Vaxjö Lakers ellen folytatta a Super Challenge Cupon.

Vas Márton vezetőedző és stábja ezúttal Szeles Martinnak szavazott bizalmat a kapuban, és Gönczi Lajos volt a cserekapus. Sándor Flórián, Horváth Milán, Lőczi Árpád, Kovács Sebestyén és Csiki Attila visszakerült a csapatba, míg kimaradt Bugár Gábor, Fejes Nándor, Nagy Ákos, Szalma Zsolt, Császár Hunor és Tóth Balázs. Kiss Roland volt a csapatkapitány, Madácsi Benedek és Révész Marcell pedig a helyettesek. A magyar csapat először találkozott a Växjövel.

A meccs elején emberelőnybe került a svéd együttes, de a magyarok kivédekezték a két percet. Az első harmad első felében mindkét együttes igyekezett támadni, de igazi helyzet nem alakult ki. A mieink a játékrész felénél kerültek emberelőnybe először, de nem tudtak élni a lehetőséggel.

Az első nagy ziccer a magyarok előtt adódott: Péter Andor és Madácsi Benedek vezethette a korongot egy védőre, végül utóbbi lőtt, de a kapuvasat találta el. A harmad végén a Växjo próbálkozott lövéssel, ám Szeles védett. A svédek többet birtokolták a korongot az utolsó percekben.

A második felvonás elején a magyar válogatott törte meg a gólcsendet: Péter Donát középre passzolt korongját Kreisz Brúnó lőtte be. A vezetés birtokában a csapat növelte a nyomást a svédeken, de a Växjö kapusa állta a rohamokat. A meccs felénél Vas Márton együttese irányította a játékot, de mégis egyenlíteni tudott a rivális, igaz, ehhez szerencsére is szüksége volt: a svéd csapat egy megpattanó lövéssel egalizált. Néhány másodperccel később a Lakers büntetőt lőhetett, de Szeles hárítani tudott.

A magyar együttes aztán újra előnybe került: Szigeti Ákos vitte be a korongot a támadó harmadba, majd Kreisznek továbbított, aki középre passzolt, és Péter Donát kapásból nagy gólt szerzett. Nem sokkal később Vincze Gergő a bal oldalon iramodott meg, de Lőczi Árpád nem tudta átvenni a passzt.

A Växjö is nagy helyzetbe került az ellentámadásból, ám a lövés mellément. A svédek még egyszer fórban támadhattak, de a mieink jól védekeztek ezúttal is.

A harmadik harmad elején a Lakers kettős emberelőnyben támadhatott, ám a magyar csapat ezt is túlélte, Szeles nagyszerűen védett. Lőczi került nagy helyzetbe, miután kihozta a korongot és túljutott védőjén, de a kapuvasat találta el. A harmad közepén a mieink játszhattak emberelőnyben, de a Växjö egy megindulás után közel járt az egyenlítéshez, szerencsére azonban Szeles hatástalanította a próbálkozást.

A magyar válogatottnak újra emberhátrányban kellett bizonyítani, de a védekezés biztos lábakon állt. A Växjö egyre nagyobb elánnal támadott, majd három perccel a vége előtt lehozták a kapust is egy időkérés után. A próbálkozásokat nem koronázta siker, nem úgy, mint a magyarokét: két perccel a vége előtt Révész Marcell szerzett korongot, majd Péter Andorhoz játszott, aki az üres kapuba lőtt. A magyar válogatott ezzel 3-1-re nyert, és két forduló után hibátlan mérleggel áll a svédországi tornán.

Pénteken az osztrák korosztályos válogatott lesz az ellenfél.

Vas Márton vezetőedző: „Kicsit ijedten kezdtünk, valószínűleg a srácok fejében benne volt, hogy nem mindennap játszhatnak egy svéd csapat ellen és túlzottan tisztelték az ellenfelet. Ahogy aztán elkezdtünk dolgozni, korizni, jobb döntéseket hoztunk. Odaértünk időben, megjött az önbizalmunk is, és fel tudtuk venni a tempót ezzel a csapattal. Fegyelmezettebben és sokkal okosabban játszottunk, mint szerdán, egy összeszokottabb csapat képét mutattuk. Remélem, hogy pénteken az osztrákok ellen még több munkát tudunk beletenni. El kell higgyék, hogy a saját hokinkat kell játszaniuk, nem az ellenfélre kell reagálniuk.”

Madácsi Benedek, a válogatott csatára: „Nagyon komoly tempójú meccs volt. Az elején nem hittük el, hogy meglehet ez a meccs, de aztán felmértük az erőviszonyokat, és tudtuk tartani a tempót és föléjük kerekedtünk. Jó szintfelmérő volt. Látszik, hogy a magyar hoki fejlődőképes.”

Szeles Martin, a válogatott kapusa: „Jó volt, hogy ilyen meccset tudtunk játszani, bebizonyítottuk saját magunknak, hogyha hiszünk magunkban, akkor képesek vagyunk bárkit legyőzni. A védelem jól működött, a csatárok is besegítettek a védőknek, jól tudtunk együtt dolgozni. Egyre jobban kezdünk összekovácsolódni és egyre jobban játszunk csapatként.”

Bartalis Balázs, a Växjö másodedzője: „Melós meccs volt, le a kalappal a magyar válogatott előtt. Visszaüt, ha egy csapat nem használja ki az emberelőnyöket és a büntetőt is kihagyja. Látszott, hogy egy fiatal csapattal vagyunk a tornán, de jó lehetőség, hogy kipróbáljuk, ki az, akit majd a szezon közben is használni tudunk. A magyar csapat jó fizikális hokit játszott, nem voltak megszeppenve, és kijött a különbség, ami súlyban a javukra fennáll.”

Összeállítás

Szeles Martin G Fehérvár
Tóth Balázs G Vasas
Bugár Gábor D MAC