U18-as válogatott: győztes kezdés Asiagóban

2016.04.18. 17:01 |

Nehéz mérkőzésen, az utolsó harmadban törte meg az U18-as jégkorong-válogatott Dél-Koreát az asiagói divízió I/B csoportos világbajnokságon. A magyar csapat a nyitómeccsen 6-2-re győzte le ellenfelét.

Az U18-as jégkorong-válogatottból hárman abban az évben születtek, jelesül 2000-ben, amikor a romániai női kézilabda Európa-bajnokságon az, a máig emlékezetes ominózus eset történt, amikor a házigazdák elleni elődöntőben, magyar vezetésnél, valaki nemes egyszerűséggel lekapcsolta a csarnokban a villanyt. Most is ez a végül remekül végződő történet – Eb-győzelem – jutott eszembe, amikor a hokisok divízió I/B csoportos világbajnokság nyitómeccsének ötödik percében kialudtak az asiagói csarnok fényei.

Persze ez csak a véletlen műve volt, mondjuk az sem bizonyított, hogy tizenhat éve más történt volna…

A 2000-eseknek, azaz Almási Márknak, Révész Marcellnek és Szécsi Patriknak egyébként a vasárnap esti vacsora után a szokásos válogatott beavatáson kellett bizonyítania énektudását. Nos, a három fiú kicsit félénken kezdett bele a többiek által választott Belga Boros című klasszikusába, a Bukott diák azonban már remekül ment nekik. Nem beszélve a Wellhello Apu vedd meg!-jéről. Úgyhogy ezen a vizsgán ötöst érdemeltek. Ráadásul már a több vb-t is megjárt Szita Donát – az U20-as válogatottban decemberben még ő cipelte a kulacsokat – megjegyezte, ennyit még soha senki nem énekelt.

Míg ezt leírtam, a lámpák is újra életre keltek, így folytatódhatott a játék. Nem kapott mást a magyar csapat a dél-koreaiaktól, mint amire számított. Villámgyorsan odaértek a kapuhoz, ott azonban Szeles Martin biztos pontot jelentett, többször is bravúrral hárított. Azért az ellenfél kapusa sem unatkozott, a fiúk kínálgatták rendesen a koronggal, és úgy tűnt, nem lakott jól az olasz tésztákkal, mert folyton elnyelte. Egészen az első harmad utolsó percéig, akkor ugyanis Kreisz Brúnó megszerezte a magyar csapatnak a vezetést.

A második harmad kiegyenlített játékot hozott, bár az egyik koreai anyuka többször a magyar kapuban vélte látni a korongot, amit hangos sikoltással jelzett. Annyiszor azért nem talált az ellenfél, amennyiszer szólt a gólöröm, de tény, az egyenlítő találatukat szépen kidolgozták, játékosuk a szélen elkorcsolyázva a védők mellett a jobb felsőbe emelte a pakkot. Ennek csupán egy percig örülhettek, mert akkor a másik oldalon már mindenki Tóth Renátót ölelgette, aki ismét vezetést szerzett a magyar csapatnak.

Ez az előny nem tartott sokáig, hiszen a koreaiak Majoross két perces büntetését kihasználva a harmadik harmad elején gyorsan egyenlítettek. Ennek következménye azonban az lett, hogy a magyarok a kapujukhoz szegezték ellenfelüket, és bár a kapusuk néhány lövésig állta a sarat, Szita Donát, majd húsz másodperccel később Horváth Bálint lövését sem tudta hárítani. Ekkor már azért jó hangosan szólt a „Ria-ria Hungária” a csarnokban.

A fiúk a hajrában továbbra is adtak okot a vidámságra: Kreisz és Horváth is duplázott, így a nyitómeccsen 6-2-re nyert a magyar csapat.

Remek kezdés, hasonló folytatást várunk.

„Az első harmadban fel kellett vennünk tempót, de amikor ez megtörtént, akkor már jöttek a helyzetek. – értékelt a két gólt szerző Kreisz Brúnó. – Mindkét csapat remekül bírta fizikálisan az összecsapást, azonban az utolsó harmadban góljainkkal sikerült megtörnünk a koreaiakat. Az ukránok ellen ott kell folytatnunk, ahol abbahagytuk. Felvettük a sebességet, megszoktuk a környezetet, a palánkot, a jeget. A saját játékunkat kell játszanunk és akkor minden rendben lesz.”

Máthé Csaba, a válogatott kapusedzője a következőket mondta a meccs után:

„A 6-2-es végeredmény nem mutat reális képet, hiszen nagyon kemény meccset játszottunk a dél-koreaiakkal. Voltak olyan pillanatok, amikor a mérleg a másik oldalára is dőlhetett volna. Szeles Martin, a kapusunk nagyon jól védett, a nehéz pillanatokban tartást adott a csapatnak, higgadtan tette a dolgát.”

U18-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, ASIAGO (OLASZORSZÁG)
Hétfői eredmény: Magyarország‒Koreai Köztársaság 6-2 (1-0, 1-1, 4-1)
Április 19. (kedd): Magyarország‒Ukrajna 13.30
Április 21. (csütörtök): Magyarország‒Olaszország 20.30
Április 22. (péntek): Magyarország‒Japán 16.00
Április 24. (vasárnap): Magyarország‒Szlovénia 17.00

A mérkőzések élőben ITT követhetők.

AZ ASIAGÓI DIVÍZIÓ I/B-S VILÁGBAJNOKSÁGON RÉSZT VEVŐ CSAPAT

Kapusok (2): Kovács Dávid Márk (Langnau), Szeles Martin (Ifj. Ocskay Gábor JA)

Hátvédek (8): Bugár Gábor, Fejes Nándor (MAC Budapest), Bukor Rajmund (Vasas SC), Erdély Botond, Kiss Roland, Szabó Dávid, Vas Márk (Ifj. Ocskay Gábor JA), Szécsi Patrik Balázs (Pesterzsébeti HC)

Csatárok (12): Almási Márk, Kiss Patrik, Nagy Ákos, Péter Andor, Szita Donát, Tóth Renátó (Ifj. Ocskay Gábor JA), Horváth Bálint (Rögle), Kreisz Brúnó, Majoross Barnabás, Szigeti Ákos (MAC Budapest), Molnár Dávid (Debreceni HK), Révész Marcell (Basel)