U18-as vb: az éremért játszik szombaton a magyar válogatott

2023.04.28. 18:12 |

Az eredmények úgy alakultak, hogy a kiesést kivéve még négy pozícióban is végezhet a magyar válogatott az angers-i divízió 1/A-s világbajnokságon.

Nem sokkal péntek délután három óra előtt Svasznek Bence szövetségi edző még az angers-i Icepark jegén nyomatékosította: a szezon utolsó jeges edzése ért véget abban a pillanatban. S valóban, az U18-as válogatott ebben az összeállításban már csak egyszer lesz együtt a jégen. A világbajnokság záró játéknapjának második mérkőzésén, Dánia ellen – szombaton, 16 órától.

Annak tudatában futhatnak ki a jégre a fiúk, hogy – első magyar csapatként – ebben a korosztályban először harcolták ki a divízió 1/A-csoportban maradást, s egyúttal a japánok elleni győzelemmel esélyt teremtettek maguknak az éremszerzésre is. Mondani sem kell, ez is úttörő eredmény lenne.

Bodzai Dávid, Farkas Olivér, Mihalik Gergő, Nemes Márton és Ravasz Csanád ott voltak abban a válogatottban, amely egy éve Asiagóban kiharcolta a feljutást (veretlenül), most egy újabb történelmi siker részesei mindannyian – természetesen Svasznek Bencével, Tokaji Viktorral, Strenk Hunorral, Kecskeméti Áronnal és a többi stábtaggal együtt.

Roppant kiegyensúlyozott az angers-i világbajnokság, körbeverések is akadtak, sokakat meglepett például, amikor Japán rögvest az első meccsen 5-3-ra legyőzte Dániát, és ezt követően az is, hogy Dánia 8-3-ra verte a talán mezőnyből kiemelkedő Kazahsztánt. A házigazdáknak eddig nem jött ki a lépés, a csütörtöki játéknapon közel voltak ugyan a dánok legyőzéséhez, de végül ez nem jött össze, maradt az egy pont, így két pontszerzést tudnak csak felmutatni – ezzel együtt még így is sikerülhet nekik a bentmaradás.

Ami a magyar csapatot illeti: jó a hangulat a fiúk körül, a pénteki jeges edzés után egy kis városnézésre is volt lehetősége a srácoknak, akik elszántan tekintenek a zárófeladat elé. Nem csoda, hiszen páratlan lehetőség előtt állnak.

Amennyiben a rendes játékidőben legyőzik a dán válogatottat, minimum ezüstérmes pozícióban zárják a világbajnokságot. Hosszabbításos vagy szétlövés során aratott győzelem esetén azonos pontszámmal állna a két csapat, de akkor is meglenne a biztos érem – a színe lenne kérdéses. (Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy négy 9 pontos csapat között dőlnek el a helyezések a végén.)

Hárompontos siker esetén a világelitbe jutás is elképzelhető, ehhez az kell, hogy az egész torna zárómeccsén a franciák megszerezzék első, rendes játékidős győzelmüket – a jelenlegi éllovas Kazahsztán ellen.

Ha a magyar válogatott rendes játékidőben vereséget szenved, veszélybe kerül az éremszerzés, ugyanis Japán és Ukrajna is megelőzheti – a két válogatott egymás ellen játszik. Ha pontot szerzünk, ukrán siker esetén is megvan a bronz, Japán győzelme esetén viszont az kevés lenne a vb-dobogóhoz.

Bár gyakran emlegetjük, nincs értelme a számolgatásnak, tegye fel a kezét az, aki ebben a szituációban nem tenné ezt. Mindettől függetlenül a helyzet pofonegyszerű (nincs is értelme agyalgatni): győzni kell, punktum – miközben ellenkező esetben sem érheti már igazán kritika a csapatot, teljesítették az alapcélkitűzést.

Csala Patrik egyébként 93,86 százalékos mutatóval vezeti a kapusok ranglistáját, a kanadai táblázat élén a dán Oscar Moelgaard áll 8 ponttal (4 gól/4 asszist) honfitársa, Albert Schioldan előtt (5+2).

A divízió 1/A-s világbajnokság állása:

1. Kazahsztán 9 pont (16:8)
2. Dánia 8 pont (19:11)
3. Magyarország 7 pont (8:8)
4. Japán 6 pont (11:14)
5. Ukrajna 4 pont (7:14)
6. Franciaország 2 pont (6:12)

A zárónap programja:

Japán-Ukrajna – 12:30
Dánia-Magyarország – 16:00
Franciaország-Kazahsztán – 19:30

A magyar válogatott vb-programja:

Április 23., 19:30: Magyarország–Kazahsztán 0-3
Április 24., 19:30: Franciaország–Magyarország 0-2
Április 26., 16:00: Ukrajna–Magyarország 3-2 (szétlövés után)
Április 27., 16:00: Magyarország–Japán 4-2
Április 29., 16:00: Dánia–Magyarország

Esemény: Divízió 1/A-s világbajnokság
Dátum: 2023. április 23-29.
Hely: Angers, Franciaország

A bő keret tagjai: