U18-as válogatott: vereség Bledben, innentől előre

2023.04.06. 17:43 |

Az angers-i világbajnokságra készülő magyar U18-as válogatott 6-1-re kikapott Bledben a házigazda Szlovéniától. A főszereplők szerint éppen jókor jött a „pofon” a csütörtöki edzőmeccsen.

A divízió 1/A-s világbajnokságra hétfőn kezdte meg a közvetlen felkészülést az ebbe az osztályba tavaly áprilisban feljutó magyar válogatott, 29 fővel. A Szilágyi úton zajló edzéseket követően szerdán Bled felé vette az irányt a csapat, Szlovéniával kötött le edzőmeccset a stáb csütörtök kora délutánra.

A nyolcórásra duzzadt út végén egy gyors vacsorára maradt csak idő szerda este, hogy aztán a fiúk a meccsnapon a reggeli után kicsit felfedezzék a szállásként szolgáló hotel környékét – akadtak, akik rövid hegyimenetet is tartottak (mármint felsétáltak a közeli magaslatra).

A meccsen nem sokáig járt nagy magasságokban a válogatott, mely ugyan jól kezdte a találkozót (Mihalik Gergő góljával vezetett is), jól is játszott az első harmadban, az első pihenő után leblokkolt. Svasznek Bence szövetségi edző a szezon leggyengébb harmadának nevezte a szlovének elleni második húsz percet, kétségtelenül belepunnyadt a vezetés tudatába a csapat, amely egyébként tényleg csak pár napja készül együtt, ráadásul a játékosok eltérő fizikai állapotban vannak (Szabó Rácz Maximnak például csak egy hete vették le a gipszet a kezéről).

A rövid túrára egyébként nem utazott el Csala Patrik, Farkas Olivér, Jurkovics Bence (ő sérülés miatt, ezúttal Nádasi levente helyettesítette), Lencsés Dávid, Vén Bendegúz, Laskawy Ferenc, Mester Máté, Németh Zalán és Ravasz Csanád – ők mindannyian tagjai a 29 fős keretnek.

A második és a harmadik szakaszban is háromszor köszönt be a szlovén válogatott a mieinknek, akik – saját bevallásuk szerint is – fejben szétestek, valahogy nem mozogtak úgy, ahogy kellene, hiányzott a tempó, a kommunikáció és sok minden más. Részsikerként azért feljegyezhettük, hogy kétszer is sikerült kivédekezni a kettős emberhátrányt.

A srácok és a stáb is egyetértett abban, pont jókor jött ez a vereség, van idő még arra, hogy mindenki átgondolja a szerepét, felvegye a ritmust és felpörögjön a felkészülés további szakaszára. Ebben segíthet a két szabadnap is, de húsvétkor már folytatódik a munka, hétfőn pedig az Ukrajna elleni edzőmeccsen is lehet tovább fejlődni.

Svasznek Bence szövetségi edző:

„Azzal, hogy kikapunk, nincs baj, azzal már inkább, hogy hogyan kapunk ki, és hogyan játszunk. Egész évben nem játszottunk ilyen rosszul, nem volt ilyen gyenge produkció, augusztusban is jobban játszottunk, mint most itt, a világbajnokság kapujában. Lehokiztak minket, nem korcsolyáztunk eleget, nem voltunk ott a meccsben, minden egyes szituációban jobbak voltak a szlovénok. Gyorsabbak, agresszívebbek, szervezettebbek voltak, egyénileg és csapatszinten is. Öt edzés van a srácok lábában, volt, aki még hokizott az előző héten, volt, akinek már három hete nem volt meccse, egy kicsit össze-vissza vagyunk, nem állt még össze a csapat. Szokták mondani, hogy jókor jött a vereség, ez most valóban így van, a srácok is önkritikát gyakoroltak az öltözőben, ez nem a mi napunk volt. De a lényeg az, hogy látjuk, mire van szükségünk és tudjuk, hogy ennél sokkal, de sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek.”

Felkészülési mérkőzés:

Szlovénia U18-Magyarország U18 6-1 (0-1, 3-0, 3-0)

Magyarország U18: Orbán
Franyó, Haranghy – Domán, Horváth A. – Rósa, Prókai – Nádasi
Löbenwein, Hiezl, Barna – Bodzai, Keresztes Zs., Birta – Mihalik G. 1, Makai (1), Nemes – Zimányi, Szabó Rácz, Pásztor
Szövetségi edző: Svasznek Bence

Felkészülési mérkőzések:

Április 6., 14:00: Szlovénia–Magyarország (Bled) 6-1
Április 10., 17:30: Magyarország–Ukrajna (Megyeri út)
Április 18.: Trnava U20–Magyarország (Nagyszombat)

A magyar válogatott vb-programja:

Április 23., 19:30: Magyarország–Kazahsztán
Április 24., 19:30: Franciaország–Magyarország
Április 26., 16:00: Ukrajna–Magyarország
Április 27., 16:00: Magyarország–Japán
Április 29., 16:00: Dánia–Magyarország

Esemény: Vb-felkészülés
Dátum: 2023. április 3-20.
Hely: UTE Szilágyi út, Budapest

A bő keret tagjai: