U16: a KIBIHT döntőjében a serdülő válogatott

2016.01.02. 19:31 |

Veretlenül zárta a csoportkört U16-os fiú válogatottunk a Kamloops International Bantam Ice Hockey Tournament keretein belül, majd az elődöntőben is győzni tudott.

Az első játéknap két győzelmét követően a harmadik és negyedik csoportmérkőzését is sikerrel vette a Glen Williamson által irányított U16-os csapatunk Kamloopsban.

Az eredményeket tekintve felmerülhet a kérdés: mitől több ez a torna, mint bármelyik másik, amelyen Európában is részt vehetnek utánpótlás válogatottjaink? Erre Mercz Orsolya csapatvezetőtől kaptunk némi magyarázatot. Na, nem mintha valóban meg kellene lepődnünk ezeken az eredményeken, hiszen országunk legjobb korosztályos játékosai pörögnek 100%-on ezen az igen rangos kanadai tornán.

Emellett azt is látják a fiúk, hogy a scoutok harmincasával járnak a találkozókra, nem beszélve a közönségről, hiszen több százan vesznek részt minden meccsen, míg a megnyitón például több, mint ezren voltak. Bár tulajdonképpen ott ez sem számít meglepő dolognak. Lényegében a mérkőzések mellett rengeteg különböző impulzus éri a csapat tagjait. Egy igazán ritka és jó eséllyel vissza nem térő alkalomról beszélhetünk, hiszen a játékosok és a stáb beleláthat abba, hogyan működik a jégkorong teljes rendszere a sportág bölcsőjében. Az, hogy a vezető televíziós és rádió csatornák jelen vannak egy serdülő tornán, hogy a mérkőzések után angolul adnak TV-interjút a mi játékosaink is, hogy látják, hogyan működik a scout rendszer, mind-mind olyan dolog, amelyekről korábban talán meséltek nekik, de megtapasztalva eszmélnek rá, ez a világ valóban létezik. Ugyanakkor lassan összeáll a fejükben az a kép is, hova lehet eljutni jégkorongozóként, hogy miről szól a profi sport és mi az az út, amit ehhez be kell járni.

A csapat emellett beszámolt arról is, különös figyelemmel és kedvességgel bánnak a magyar csapattal, kezdve attól, hogy a torna műsorfüzetébe három teljes oldalt kapott válogatottunk - míg a többi résztvevő talán, ha egyet-, egészen odáig, hogy a játékosainkat vendéglátó családok és a torna szervezői számára nincsen megoldhatatlan probléma vagy feladat, legyen szó egy törött koripengéről, vagy a helyi WHL csapat GM-jével való beszélgetésről. Ezzel kapcsolatban Seregély Mátéval készített interjúnkban olvashatnak majd többet. Azt viszont máris mutatjuk ezen a linken, mennyire szakadnak el a fiúk a jégkorongtól, amikor „hazamennek” a vendéglátó családokhoz és beiktatnak egy kis délutáni kikapcsolódást.

Magyarország – Spruce Grove PAC 8-2

A torna harmadik találkozóján bemutatkozott a keret harmadik kapusa, Márkus Levente is. Rácz Kristóf szerzett vezetést az első harmad korai szakaszában, de az albertai ellenfél egyenlíteni tudott. Végül Sábián Balázs góljával egygólos előnnyel mehettünk szünetre.

A második játékrészben csak Magyarország szerzett gólt, sorrendben Almási Márk, Kovács Sebestyén és Páterka Bence. A sort Rácz Kristóf folytatta a harmadik harmadban, erre jött ismét egy kanadai válasz, majd az első harmad sormintáját folytatva Sábián Balázs állította vissza a két csapat közötti különbséget. Végül Egyedi Zsolt szerezte meg válogatottunk nyolcadik találatát.

Chilliwack Bruins – Magyarország 2-5

Utolsó csoportmeccsünkről felvétel is készült, a teljes találkozó megtekinthető ezen a linken. Ezúttal Sági Máté kapott újabb lehetőséget a magyar kapuban és ismét kiváló munkát végzett. Csakúgy, mint Tóth András, aki már a második percben vezetést szerzett, az előnyt pedig Sábián Balázs duplázta még az első harmadban. A második játékrészben viszont egy percen belül kétszer is betalált Zack Feaver, így kezdhettünk elölről építkezni. A harmad felénél Almási Márk gondoskodott arról, hogy ismét magyar vezetéssel menjenek pihenőre a felek. A záró játékrészben még Kovács Sebestyén és Falus Ádám is gólt lőtt, ezzel hozta az újabb magabiztos győzelmet a keret.

A 2016-os év második napján tehát továbbra is veretlenül állhattunk ki az elődöntőn, ahol ismét a Spruce Grove volt az ellenfelünk.

Magyarország – Spruce Grove PAC 5-0

A torna első magyar shutoutját Gönczi Lajos hozta, bár a siker ismét csapatmunka volt. Ezúttal már két harmad alatt döntöttek a felek, az első játékrészben Tóth András és Rácz Kristóf talált be, a másodikban Sábián Balázs, Páterka Bence és Révész Marcell tett rá mér egy-egy lapáttal. A záró húsz percben már nem változott az eredmény, söpréssel jutott az idei nemzetközi korosztályos Kamloops torna döntőjébe a serdülő válogatottunk.

A döntőre magyarországi idő szerint vasárnap este 23 órakor kerül sor, a Vancouver A1 T-Birds csapata lesz az ellenfelünk. A találkozó élő online közvetítése 8$ fejében ezen a linken lesz elérhető.

A KERET

Kapusok (3): Gönczi Lajos, Márkus Levente, Sági Máté Péter

Hátvédek (8): Blazsej Krisztián, Druja Benjámin, Egyedi Zsolt, Falus Ádám Nándor, Horváth Mátyás Előd, Pokornyi Dávid, Seregély Máté, Szécsi Patrik Balázs

Csatárok (11): Almási Márk, Dézsi Bence, Horváth László, Kemény Patrik, Kovács Sebestyén, Páterka Bence, Rácz Kristóf, Révész Marcell, Sábián Balázs, Tóth András Máté, Vértes Nátán