Tizenkét országos bajnokság az idei szezonban

2014.10.31. 15:30 |

A Magyar Jégkorong Szövetség által kiírt bajnokságok majd’ mindegyike elstartolt már. Az előző évhez hasonlóan a MOL Ligában szereplő magyarországi klubok alkotják az OB I. mezőnyét és az ott elért helyezések felelnek meg szezon végén a bajnoki rangsornak. Az utánpótlásban már javában zajlanak a küzdelmek, valamint az OB III és OB IV-es felnőtt amatőr mérkőzések sorozata is kezdetét vette október 18-án, míg a női bajnokság vasárnap, november 2-án indul. A VUB (Vegyes Utánpótlás Bajnokság) az egyetlen, amelynek kezdetére még várni kell.

Az OB III-hoz csatlakozott az OB IV tavalyi bajnoka, a KMH Budapest, így idén 8 csapattal indult el az alapszakasz, amelyben egy oda-vissza mérkőzést játszanak a résztvevők, majd a kialakult rangsor alapján egy hétvége alatt párokba rendeződve döntik el a helyezések sorsát az egynapos döntőn. Az OB IV-ben 11-ről 14 csapatosra nőtt a mezőny az előző évhez képest, az újonnan csatlakozók között van régi, visszatérő egyesület is, mint a Hevület SE. A meglehetősen vegyes mezőny két földrajzi csoportra osztva játszik egy oda-vissza kört az alapszakaszban, majd a középszakaszban alsó- és felsőházban folynak tovább a küzdelmek.

A november 2-án, vasárnap kezdődő felnőtt női országos bajnokság mezőnye lényegesen csökkent az előző idényhez képest, így az idei 10 mérkőzéses alapszakaszban mindössze 3 csapat méri össze tudását, majd az addig kiemelt, válogatott játékosokat felsorakoztató KMH és a címvédő Marilyn HC is becsatlakozik a bajnokságba. elődöntőt játszanak az alapszakasz első két helyezettjével, amelyet a két győztes mérkőzésig tartó döntő és bronzdöntő követ.

A legkisebbek az korábbiakhoz hasonlóan idén is kuparendszerű mérkőzéssorozaton vesznek részt, az U8-as korosztály számára vasárnap, az U10-eseknek a szombati napokon vannak a tornái. A 2013/14-es idényben 45 szupermini csapat vett részt a versenyrendszerben és bár ebben a két korosztályban folyamatosan lehet nevezni az idény során, már az idei szezonnyitó Gyermek Jégkorong Fesztiválon 34 kiscsapat vett részt. Az U10-eseknél tavaly összesen 33 egyesület 55 csapata csatlakozott a korosztály bajnokságának számító tornákhoz, ebből idén csak az említett fesztiválon 52 együttest indított a 28 résztvevő egyesület. Az U12 átmeneti korosztálynak számít, hiszen már egész pályán játszanak, viszont továbbra is a játékosságon van a hangsúly és az alapok elsajátításán, így a szupermini és mini után itt sem jegyzik az eredményt. Ebben az előkészítőnek keresztelt korosztályban figyelhető meg a legnagyobb bővülés, mivel az előző év 29 csapatához képest a 2014/15-ös idényben már 37 résztvevő adta be nevezési listáját a szeptember 29-én elindított bajnokságban.

U14-ben szintén jelentős bővülés figyelhető meg, 20-ról 27 csapatosra módosult a létszám abban a kölyök korosztályban, ahol már számít a mérkőzések végkimenetele és ahol már bajnokot is avatnak.

A serdülő, azaz az U16-os országos bajnokságban maradt a 15 csapatos mezőny, amely két egyenrangú csoportra osztva játszotta le az alapszakaszt, majd a két csoport első 4-4 helyezettje október 26-án kezdte meg az „A” bajnokság középszakaszát, míg az alapszakaszban a mezőny második felében végzettekhez csatlakozott a KMH második csapata, így alakult ki a nyolccsapatos „B” bajnokság.

A ifjúsági korosztályban egyel csökkent a résztvevő együttesek száma, nyolc egyesület nevezett a szeptember elején elkezdett országos bajnokságba. Emellett négy magyarországi klub érdekelt az osztrák bázisú EBJL-ben, a Fehérvár AV19, MAC Budapest, Miskolc és Vasas párhuzamosan részt vesz mindkét versenyrendszerben, ahogy a szlovák másodosztályban induló Debreceni HK csapata is.

Az U20-asoknál egyel nőtt a résztvevők száma, így 7 csapatos bajnokság kezdődött szeptember elején. Az U18-hoz hasonlóan a junior korosztályban is vannak olyan klubok, amelyek külföldi ligákban is érdekeltek, így a MAC Budapest, a Sapa Fehérvár AV19 és a Vasas SC együttese az osztrák bázisú EBYSL-ben pallérozódik, míg a Debreceni HK és a Miskolci JJSE junior csapata a szlovák másodosztályban indul.

A VUB U12-U16, azaz a Vegyes Utánpótlás Bajnokságban a MJSZ olyan egyesületeknek biztosít versenyzési lehetőséget, amelyeknél az országos bajnokságokban való részvételhez nem elegendőek a korosztályos létszámok, ezért korosztályonként előkészítőtől serdülőig 1-1 sornyi játékossal játszanak a mérkőzésen (azonos korosztályú sorok egymás ellen). Ennek a sorozatnak a kezdete várhatóan csak novemberben lesz az itt résztvevő klubok jégre lépési lehetőségeihez alkalmazkodva.

Fotó: Mudra László