Tartalmas volt az edzői szimpózium

2024.05.15. 14:48 |

Kétnapos edzői szemináriumot tartottak az MVM Dome-ban a Magyar Jégkorong Szövetség Sportágfejlesztési Osztálya szervezésében.

Az idei Hokitavasz, az A csoportba visszajutó magyar, valamint a világbajnoki címvédőként érkező kanadai válogatott mérkőzése lehetőséget adott arra, hogy a szövetség képzéssel foglalkozó kollégái újabb fontos témakört járjanak körbe egy kétnapos szimpózium részeként, amelynek címe a „Felkészülés a mérkőzésre” volt. Míg a kedd esti mérkőzésen újabb csúcs született a 14925 néző részvételével, addig az előadásokon közel 140 edző hallgatta a neves előadókat.

A hétfői napot Don MacAdam nyitotta meg. Az MJSZ sportigazgatója és a felnőtt válogatott leköszönő szövetségi kapitánya a magyar jégkorong jelenlegi helyzetéről és a jövőbeli kilátásairól tartott prezentációt. Kitért az információk megosztásának és a kommunikáció fejlesztésének fontosságára, és az edzői kultúra sajátosságait és a szövetség edukációs felelősségét is témái közé emelte.

A folytatásban Németh Gergely, a válogatottak mellett dolgozó sportpszichológus osztotta meg tudását a felkészülés sportszakmai kérdéseiről a közösség, a csapat és az egyén összefüggéseiben. Kitért a hitelesség, a magabiztosság megszerzésének útjára, amely mint önismereti kompetencia kérdés segít eligazodni a tudás-attitűd-képesség hármasában. Beszélt a vágyott „flow élmény” és a játékképesség kialakításának pszichológiai vetületeiről is.

E témakör után Puskás Sándor és Ács Ferenc, a korosztályos és a felnőtt válogatott mellett dolgozó erőnléti edzők tartottak előadást. A szakemberek az életkori sajátosságok mentén mutatták be a hosszútávú fizikai felkészítés szabályrendszerét. Kitértek a csoportos és egyéni képességfejlesztés fontosságára, amely a szezonbeli és individuális differenciáció figyelembevételétel segít az edzőknek a csapatteljesítmény fejlesztésében.

A következő napirendi pont a videó meeting felépítése volt, amit Szilassy Zoltán és Kiss Dávid prezentáltak. A válogatott két másodedzője bepillantást engedett a nemzeti csapat munkájánál alkalmazott technikai analízisbe, amely a felkészülés kulcspontjainak és a javítandó szituációs megoldások videós bemutatásával zajlott. Az előadáshoz csatlakozott Ladányi Balázs, az U20-as válogatott szövetségi edzője, aki bolzanoi vb-n stábtagként segítette a felnőtt keretet is. Ő kitért a fiatal játékosok beépítésének kérdésére, a csapatépítés szempontjaira és ezen keresztül az egyéni elvárásokra.

A hétfői napot Benkő Vilmos, a Speak Academy korábban megismert és nagy sikert aratott vezetője zárta. A szakember a sikeres kommunikáció útvesztőit, a siker elismerésének technikáját vizsgálta meg és mutatta be.

A második napot Majoross Gergely, a Ravensburg Towerstarstól távozó vezetőedző nyitotta meg, előadását kiemelt figyelem kísérte. Az egyik legmagasabban jegyzett magyar tréner a korongbedobás, a buli elhozatalának technikai elemzését tűzte napirendre. E speciális játékelem statisztikai elemzésének, fejlesztésének taktikai hatásait mutatta be mindhárom játékzónára kivetítve.

A folytatásban egy kicsit elkanyarodtunk a jégkorongtól, és Elek Gábor kézilabdaedző, korábbi szövetségi kapitány kalauzolta el a hallgatóságot a periodizáció és az edzésterhelés összefüggéseinek témakörében. A tematika, a differenciált terhelés azonban szorosan kapcsolódik a mi sportunkhoz is, így nem véletlenül kapott kiemelt figyelmet.

A nap egyik legjobban várt programja következett, amikor a Team Canada edzését tekinthették meg a résztvevők. Az újabb világbajnoki címre hajtó, erősen megfiatalított kerettel készülő juharlevelesek olyan nevekkel érkeztek, mint a Stanley-kupa győztes Parayko, Binnington, Byram, vagy az NHL egyik legnagyobb tehetsége, Connor Bedard. A jeges tréninget követően André Tourigny szövetségi kapitány és a teljes kanadai stáb tiszteletét tette az előadóteremben, ahol egy hosszabb kérdezz-felelek során engedtek betekintést a munkájuk rejtelmeibe. Többek között az NHL és a vb összevetése, a kiválasztás menete, a leosztott felelősségi körök és kommunikáció menete volt a fő téma.

A sort ismét egy magyar edzőlegenda, Dr. Kemény Dénes folytatta, aki a vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként három olimpiai aranyérmet nyert. Előadásában érdekes és tanulságos eseteken keresztül ismerhették meg az edzők a toborzástól kezdve egy olimpiai döntőig tartó kiválasztó és felkészítő folyamatot. Elhangzott több olyan irányvonal, amelyek az utánpótlás, illetve a felnőtt edzői munka alapelvei lehetnek. Az előadás végén szó volt a mérkőzéseket befolyásoló edzői lépésekről.

A nap zárásaként ismét jeges foglalkozás következett, ahol Svasznek Bence, Ladányi Balázs és Gyenes Dávid vezetésével az utánpótlásválogatott tagjai mutatták meg az elméletben elhangzott kulcspontok jégen való alkalmazását. Az előadás végén sok jó tanács elhangzott.

Don MacAdam nyitóelőadása itt nézhető vissza: