Szentpétervári vizit

2016.02.05. 18:04 |

A Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára, Kovács Zoltán és a felnőtt válogatott GM-je, Nagy Attila kétnapos helyszínbejáráson volt Szentpéterváron, megosztották velünk, mit tapasztaltak.

„A város ideális helyszínnek tűnik egy ilyen világbajnokság megrendezéséhez, mivel szemben Moszkvával itt nincsen olyan zsúfolt forgalom, rengeteg a műemléképület, nagyon hangulatos. Talán valamennyire Krakkóhoz hasonlítható, bár persze annál sokkal nagyobb város. De nem csak egy olyan helyszín, ahol jó meccseken lehet szurkolni, de kiváló turisztikai élmény is ide ellátogatni. Talán az áraktól sem kell annyira félni, mert az elmúlt években leértékelődött a rubel és emiatt az árak a magyarországiakhoz hasonlóak az éttermekben, bevásárlóközpontokban, sőt, a közlekedés lényegesen olcsóbb is” – mondta Kovács Zoltán az icehockey.hu-nak és ezt erősítette meg Nagy Attila is: „Nagyon féltem tőle, hogy fogalmuk sem lesz, hogy mi történik és nem beszélnek, csak oroszul, de nagyon pozitív csalódás ért. Mindenki, akivel találkozunk, folyékonyan beszél angolul, mindenhol lehetett kártyával fizetni, az árak egészen „budapestiek”, minden ismert és népszerű étterem van ott is és minden nagyjából annyiba kerül, mint itthon. A metróközlekedés nagyon jó, behálózza az egész várost. 35 rubel egy metrójegy – az nagyjából 140 forint –, ennyibe kerül egy út, akár átszállással együtt is.”

A csapat menedzsere tehát határozottan pozitív érzésekkel tért haza és egyáltalán nem tart a körülményektől, ami a csapatot fogadja majd. Hozzátette ugyanakkor, a vízum lehet talán az egyetlen nehézség, hiszen ott elég szigorúak a feltételek, amelyeknek meg kell felelni. Ki kell tölteni egy adatlapot, csatolni kell a biztosítást, illetve a meghívólevél az, amit a szurkolónak esetleg nehezebb megszereznie. Viszont, ha hivatalos szálláshelyen lakik, akkor a szálloda küld meghívólevelet, akkor nehezebb valamivel, ha barátokhoz vagy ismerősökhöz megy valaki.

„Mikor a vízumot kezdtük intézni, – Herczku Iván közbenjárására – már akkor meglátogatta a konzul úr a szövetséget, mi is voltunk nála. Azon dolgozunk, hogy minél könnyebb legyen a vízumszerzés úgy a csapatnak, mint a szurkolóknak” – mondta Nagy Attila. A Magyar Jégkorong Szövetség együttműködik tehát az Orosz Konzulátussal annak feltérképezésén, hogy milyen módon a legkedvezőbb a vízumszerzés és az utazás megszervezése. Ehhez várhatóan február közepén küld még egy tájékoztatást az IIHF, amelynek mentén el lehet majd indulni.

Emellett a magyar küldöttség személyesen találkozott a jegyek kérdésében illetékes helyi szervezővel, akivel továbbra is kapcsolatban áll annak érdekében, hogy a világbajnokság a magyar nézők számára is elérhető legyen. A legutóbbi levélváltásban már arra is ígéretet tett, hogy 1500 jegyet biztosítanak a szervezők a magyar szurkolóknak. Ennek részleteiről további egyeztetések folynak. A mérkőzésjegyek árusítása várhatóan március elején kezdődik. A legnagyobb problémát egyébként az jelenti, hogy tulajdonképpen nincsen 3-as kategóriájú szektor, hiszen a csarnokban nincsen felső karéj, ahol ez helyet kaphatna. Mindössze 30 darab ilyen kategóriájú szék van a létesítményben, amelynek az értékesítése már megtörtént.

Bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé is, hiszen a csapatmenedzser és a főtitkár arról is beszélt, mi várja majd válogatottunkat Szentpéterváron.

„A csarnok teljes felújításon esett át, igyekeztek mindenre odafigyelni, hogy a létesítmény teljes mértékben kiszolgálja a csapatokat. Ez nyilván a gyakorlatban derül majd ki. Két edzőpálya van, bár az egyiknek csak a raktárhelyiségeit használják majd a csapatok, a másik működni fog. Ezt használják az MHL-es csapatok is jelenleg, tehát minden adott a jó körülményekhez” – mondta Nagy Attila, a főtitkár pedig pontos számokkal is szolgált: „a 6000 nézőt befogadó főcsarnok mellett van egy 5-600 fős edzőpálya – ahol az szentpétervári MHL csapat tartja a mérkőzéseit –, ezen kívül pedig van két edzőpálya, az egyik egy teljesen tükrös, amelyet a műkorcsolyázók használnak leginkább. Ez mind egy létesítményben.”

Kovács Zoltán elmondta, hogy a magyar küldöttséggel egy időben voltak jelen a finn vezetők, Karri Jalonen és a teljes finn stáb is, a csapatmenedzser pedig több – a csapathoz szorosan köthető – információval is szolgált: „Az Egyesült Államok kivételével minden válogatott volt már ilyen bejáráson.

Nekünk tulajdonképpen sok választási lehetőségünk nincsen, mi vagyunk a legalacsonyabban rangsorolt csapat, úgyhogy majdnem azt mondhatjuk, hogy mi azt kapjuk, ami marad. De ami marad, az is elég jó színvonalú öltöző illetve kiegészítő helyiségek, úgyhogy nincs amiért panaszkodjunk. Ugyanez igaz a szállodára is. Hat csapat van együtt egy szállodában, a németekkel vagyunk mi együtt egy másikban, ami annyiból jobb is talán, hogy nem hat csapat keveredik folyamatosan, csak kettő. Ez a szálloda ráadásul inkább van a központban, mint a külvárosban, 20-25 perces sétára van a pályától.”

Kétfős küldöttségünk számára egyértelművé vált, az étkezésre is nagyon odafigyelnek, az IIHF előírásai alapján készítenek mindent. A hotel menedzsmentje nagyon kedves, igyekszenek minden kérést teljesíteni a szobákat illetően, hogy a lehető legjobb elosztásban legyen a csapat. Van egy kis konditerme és egy kis wellness része a válogatottnak, de külön meeting szobát biztosítanak számunkra. „A magyar csapat a világbajnokság teljes egészére kap egy autóbuszt és egy kisbuszt, sőt a reptérről egy teherautó is segíti majd a felszerelések elhozatalát” – számolt be Kovács Zoltán, illetve beszélt arról is, mit tudott meg az önkéntesek vezetőjétől, Marina Linovicstól:

„Ő szervezi az oroszországi eseményekre az önkénteseket és elmondta, hogy a Sochi Téli Olimpiára 150 ezren jelentkeztek és ebből 2500 főt alkalmaztak. Éppen 2500-an jelentkeztek ez idáig a jégkorong világbajnokságra, ebből 500 fővel terveznek majd. A regisztráció továbbra is nyitott.”