Sportiskola várja a diákokat Pesterzsébeten

2013.01.23. 22:43 |
A Pesterzsébeti Farkasok edzéseit látogathatják a diákok.

Rengeteg nyolcadikos gyermek írta meg a központi felvételit az elmúlt héten, ám azt kevesen tudják, hogy jégkorongosok számára is elérhetőek a sportiskolák. A Pesterzsébeti Farkasok és a "Budapest" Külkereskedelmi Szakközépiskola Dobos Tamás ötlete nyomán összefogott. Az iskola tanulóinak órarendjében benne van heti 4 alkalom jégkorongedzés reggelente. Az iskola közoktatási típusú, felmenő rendszerű szakközépiskola, amely már több jégkorongos évfolyamnak is „második otthona”: az A-csoportos női U18-as válogatott két tagja, Németh Anikó és Németh Bernadett is az intézmény diákjai például.

Hogyan telik egy sportiskolás hokis napja? 7.15 - 9.20-ig tart a reggeli edzés a Pesterzsébeti Jégcsarnokban, ahonnan egy iskolabusz szállítja az iskolába a gyerekeket. Az órák után pedig ismét edzés következik, a Pesterzsébeti Farkasok klubedzése, ami szintén kötelező. A sportiskolába való jelentkezésnek egyébként alapfeltétele, hogy a játékosnak át kell igazolnia a Pesterzsébeti Farkasokhoz.

- A programban való részvétel előnyökkel jár - kezdte Dobos Tamás, egy héten plusz négy edzést kapnak ezek a gyerekek, emellett a délutáni edzésekre illetve a klub meccseire is járnak, tehát jól képzettek lesznek. Eddig körülbelül 40 fő van a rendszerben, jövőre a második gimnáziumi évfolyam, illetve a 7. általános iskolai évfolyam indul majd. Ha valaki már az általánost is itt kezdi, az érettségiig rengeteg plusz edzésen vehet részt, amivel előnybe kerül kortársaival szemben: sokkal több technikai részletet tanul meg, hiszen van idő az apróságokkal is foglalkozni. Emellett az erőnléte is határozottan jobb lesz. Ezek a srácok, és lányok már most kimagaslanak a mezőnyből.

Az iskola nagyon rugalmas a sportolókkal, a tanulók 50-60%-a sportol: hokisokon kívül vannak például ökölvívók, vízilabdázók, úszók, focisták. Ha egy meccs miatt például későn érkeznek haza a gyerekek, másnap nem kérnek lehetetlent, illetve ha táborok, utazás miatt sokat hiányoznak, akkor gondoskodnak a korrepetálásról. A számonkérés ennek ellenére nagyon feszes, követelnek a tanárok, nem engedik, hogy az iskola a sport mellett háttérbe szoruljon.

- Volt már olyan, hogy a rossz tanulmányi eredményei miatt eltiltottunk valakit az edzésektől – mondta Dobos Tamás. Odafigyelünk a tanulmányaikra, hiszen az az érdekünk, hogy megállják a helyüket az iskolában is, nem buta sportolókat akarunk nevelni. Az iskola biztosítja az étkeztetést is, illetve nyelvoktatás is elérhető náluk, és nyelvvizsgát is tehetnek. A programban való részvételnek pedig csak egy nagyon minimális költségtérítése van havonta.

További részletek: media@icehockey.hu