Sebők Balázs: Élvezni a játékot

2013.02.24. 12:00 |
Fiatal tehetségeket bemutató rovatunk következő vendége Finnországban játszik.

Egy elsőosztályú felnőtt finn csapatba igazolni nem kis dolog, mit lehet tudni a szerződésedről a Karpat Oulunál? Edzeni is a felnőttekkel fogsz?

- Ez egy 2+1évre szóló szerződés,ami annyit jelent,hogy a 3. évemről a klub dönthet, hogy megtart és esetlegesen új szerződést ajánl, vagy nem. A felnőttel a szezon vége után edzem majd, addig itt junioroknál, de persze sérülés esetén előfordulhat, hogy felhívnak, amire volt is már példa. A jövő szezonom saját magamtól függ, ha olyan játékot tudok produkálni a felkészülési meccsek alatt, amivel meg tudom győzni az edzői stábot, akkor természetesen meg fogom kapni az esélyt nagy szerepkörben a felnőtteknél. Persze könnyen előfordulhat az is, hogy vissza is játszom majd juniorba, de nagyobb valószínüséggel a Mestisbe, azaz a finn másodosztályba kerülök majd kölcsön, ha esetleg nem lenne elegendő jégidőm a fejlődésre az első csapatnál.

Mi a különbség a finn és a magyar mentalitás között a hokiban?

- Hogy mi mentálisan a különbség, azt nekem nehéz megválaszolni, mivel 14 éves korom óta kint játszom, de talán annyi, hogy itt fiatal kortól kezdve mindenki profi akar lenni, így a verseny sokkal nagyobb, mint otthon. Emiatt itt sokkal hamarabb kezdenek el 100%ot adni a játékosok minden alakalommal mikor a jégre lépnek.

Hogy boldogulsz kint egyedül?

-14 éves korom óta élek egyedül, az elején természetesen nehéz volt, mivel nem beszéltem a nyelvet, illetve nagyon gyorsan felkellett nőnöm. Hála istennek ez sokkal könnyebben ment, mint azt gondoltam volna. Szerencsére a játék jól ment az elejétől fogva, így a csapattársaim gyorsan befogadtak, és nekik köszönhetően nagyon jól érzem itt kint magam. Ma már a finn nyelvet is jól beszélem, illetve teljesen "itteni" lettem.

Milyen céljaid vannak a jégkoronggal, akár hosszú, akár rövid távon?

- A rövid távú célom mindenféleképpen az, hogy a rájátszásban minél tovább menjünk, és ebben meghatározót tudjak alkotni. Hosszú távon nagy álmom lenne az NHLben, illetve a felnőtt válogatottban játszani, de előtte meghatározó játékossá szeretnék válni az első csapatnál. Ezeket csak rengeteg munkával fogom tudni elérni, ezért legfőbb célom, hogy mindig a maximumot nyújtsam, amikor jégre lépek.

Elképzelhetőnek tartod, hogy egy magyar csapatban játssz itthon?

-A jelenlegi helyzetben nem tartom elképzelhetőnek, hogy magyar csapatban játszak, de persze bármi megtörténhet.

Mik az erősségeid, illetve azok a területek, ahol fejlődnöd kellene még?

- Ha jellemeznem kéne magam, akkor a korcsolyázást, korong kezelést, illetve támadást mondanám, mint erősségeim, de ezekben is fejlődnöm kell. Amiben mindenféleképp fejlődnöm kell, az védekezés, illetve a lövés. A sikerért rengeteget dolgozom, illetve nagyon sok mindenről kellett lemondanom, de úgy gondolom, hogy ez a sok munka és lemondás kezd kifizetődni.

Mivel töltöd a szabadidőd? Mi lennél, ha nem jégkorongozó?

- Szabadidőm nincs igazán sok, ilyenkor általában a csapattársakkal elmegyünk valamerre kikapcsolódni, kicsit nem gondolni a hokira. Őszinte vagyok: még nem gondolkoztam azon, mi lennék, ha nem jégkorongos. Szerencsére nem kellett gondolnom még erre, és remélhetőleg egy jó ideig még nem is kell, de úgy gondolom, hogy mindenféleképp a jövőben is hoki körül szeretnék tevékenykedni, így az edzősködést mondanám első altervatívának.

Mit üzensz a kezdő kis hokisoknak?

- Azt üzenném nekik, hogy mindig maradjanak pozitívak, de legfontosabb, hogy élvezzék a játékot!