Péntekig fontolgatják

2017.01.03. 23:52 |
Napi két edzéssel készül a vasárnap kezdődő budapesti U18-as divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságra a magyar leányválogatott. A szakmai stáb péntekre halasztotta a keretszűkítést. - írja az utanpotlassport.hu.

Fokozódnak az izgalmak. Az eredeti tervek szerint Buzás Norbert szövetségi edző kedden szűkítette volna 2+18 tagúra a leány U18-as jégkorong-válogatott vb-keretét, ám végül az a döntés született, hogy csak pénteken köszöni meg egy kapus és két mezőnyjátékos addigi munkáját.

„Aznap lesz edzőmeccsünk a norvégokkal, szeretnék mindenkit megnézni játék közben, s utána kihirdetni a végleges névsort” – indokolta a változtatást honlapunknak Buzás. Más módosulás a programban nincs, az ifjúsági válogatott napi két tréninggel készül a vasárnap rajtoló U18-as divízió I/A csoportos vb-re. Ez a korosztály második vonala, kemény csaták és rangos ellenfelek várnak a Tüskecsarnokban a rendkívül fiatal magyar együttesre.

„Valójában kényszerhelyzet, hogy tizenhat és tizenhét éves hokisok is szerepet kapnak a csapatban – mondta Buzás Norbert. – A hazai női jégkorong sajátossága, hogy meglehetősen hullámzó az egyes korosztályokban a játékosok száma. Különösen jellemző ez azokra az évfolyamokra, amelyeknek tagjai még a TAO bevezetése előtt kezdtek el hokizni. Az adótörvények számunkra kedvező változása óta folyamatosan nő a létszám, de időre van szükség, amíg ennek a jótékony hatása az U18-ban is érzékelhető lesz. Akkor lehetünk stabil szereplői a második vonalnak, amikor évről évre meglesz az a legalább tíz fős, stabil mag, amely köré felépíthető a válogatott.”

A leendő vb-ellenfeleink e téren jobban állnak, igaz, a leányok versengésében egyik évről a másikra is jelentősen módosulhatnak az erőviszonyok. Nehéz lenne tehát pontosan megtippelni, mi is várható a január 8-14. között Budapesten zajló tornán. Egy évvel ezelőtt a dán válogatottról tudni lehetett, hogy nagyjából hasonló játékerőt képvisel, mint a mi csapatunk. S valóban, e két együttes csatázott a bennmaradásért. A sorsdöntő meccs 3-0-s magyar győzelemmel zárult, vagyis Miskolcon sikerült megkapaszkodni a divízió I/A-ban.

„Most majd menet közben derül ki, van-e hozzánk hasonló tudású csapat a mezőnyben – fejtegette a szövetségi edző. – De bárhogy is alakuljon a vb, nekünk minden mérkőzésen a maximumot kell nyújtanunk, hogy a torna végén nyugodtan nézhessünk egymás szemébe. Hogy aztán ez mire lesz elég, most még nem lehet megmondani.”

A magyar együttes december közepén a szlovákiai Puhóban tesztelte önnön felkészültségét. Az elitcsoporthoz tartozó csehektől 6-1-re, a budapesti vb-n is résztvevő szlovákoktól 9-1-re, míg a divízió I/B-ben versenyző lengyelektől – szétlövéssel – 2-1-re kapott ki.

„A lengyeleknél jobbak voltunk, csupán a büntetőpárbajban maradtunk alul – idézte fel a történteket Buzás Norbert. – A csehek a világ elitjéhez tartoznak, ellenük az 1-6 tisztes helytállásnak mondható. A szlovák-meccs ellenben totális kisiklás volt, nincs ekkora különbség a két ország női hokija között. Bizonyság erre, hogy a városligeti Winter Classicon az U15-ös csapatunkkal megvertük a szlovák U17-est. A puhói eredménysorra nem úgy tekintünk, mint amely lerombolta az önbizalmunkat; inkább rávilágított a hiányosságainkra, azaz nagyon is hasznos tesztnek bizonyult.”

A magyar U18-as vb-keret
Kapusok: Horváth Vanessa (születési éve: 1999, klubja KMH Budapest), Maruyama Yumi (2000, KMH), Varga Panna (2000, MTK)
Hátvédek: Balázs Noémi (2002, Gepárd JE), Faggyas Lilla (2002, Győri NEMAK ETO), Fodor Lilla (1999, MAC Budapest), Gaitz Hanna (2001, KMH), Mayer Fruzsina (2000, Vasas), Odnoga Lotti (1999, Vermont Academy), Preisinger Dorka (2001, KMH), Szűcs Anita (1999, UTE)
Csatárok: Cselényi Viktória (2000, UTE), Fecske Maja (2002, Jászberényi JE), Horváth Dominika (2000, KMH), Horváth Imola (2002, Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia B), Kovács Csenge (1999, UTE), Páterka Lilla (1999, UTE), Puskás Noémi (2000, Pesterzsébeti HC), Sándor-Székely Katinka (2000, Győr), Sőléd Orsolya (2000, Ferencváros), Szamosfalvi Petra (2000, DVTK Jegesmedvék), Szick Dorna (2000, MAC), Váradi Orsolya (2001, Ferencváros)