OST: könnyed győzelem Litvánia ellen

2016.02.11. 21:30 |

Győzelemmel kezdte meg szereplését az Olimpiai Selejtező Tornán a magyar férfi felnőttválogatott, miután 4-0-ra nyert Litvánia ellen. Péntek este Észtországgal folytatjuk.

kog

A 2018-as téli ollimpia felé vezető rögös úton az első akadály Litvánia képezte - volna, ha a mieink nem lendültek volna játékba már az első harmad végére, és nem győztek volna simán.

De szerencsére pontosan így történt.

A kapuban Rajna Miklós kezdett, a tervezett bekkeknél annyi változás történt, hogy Gőz Balázs párja Kiss Dániel, Szirányi Bence partnere az újonc Stipsicz Bence lett, és Mestyán István volt a hetediknek nevezett, elöl pedig az ugyancsak debütáns Galló Vilmos került a negyedik sor szélére, Vincze Péter lett a 13. csatár.

Az akklimatizáció épp annyi időt emésztett fel, hogy három emberelőnyünk is kimaradt - volt közte 18 másodpercnyi átfedés, azaz kettős fór is -, aztán szereztünk egy olyan találatot, amibe már belefújtak, utána viszont már érvényeset is. Nagy Krisztián passzolt, Galló Vilmos lőtt, és habár úgy tűnt, Nagy K. tette helyére a kipattanót, hivatalosan Galló lett a gólszerző, aki így élete legelső felnőtt válogatott-meccsén azonnal betalált.

Nem volt nagyon más a következő harmad sem, az első játékrész 23:5-ös kapuralövési aránya után a másodikban 20:11 volt ugyanez a mutató, és a nagy különbség szerencsére gólokban is megmutatkozott, hiszen Bartalis István lövése után kipattanóból Hári János megduplázta az előnyünket.

Ebben a szakaszban mi kerültünk emberhátrányba kétszer, amiből 50 másodperc volt kettős, de ezt szépen kivédekeztük, ugyanakkor Rajnának előtte és utána is be kellett mutatnia egy-két bravúrt, amelyek közül az volt a legnagyobb, amikor a bal alsótól átért a jobb alsóhoz a kapuját megkerülő litván próbálkozásaikor.

A finálé aztán fantasztikusra sikeredett, előbb Frank Banham, majd Kiss Dániel szerzett csodás találatot, így sok szerzett és nulla kapott góllal, könnyű győzelemmel kezdtük az OST-t.

Holnap a Lengyelországtól hatot kapó Észtországgal folytatjuk.

VÉLEMÉNYEK

Rich Chernomaz: „A litván válogatott kiválóan teljesített, annak dacára, hogy voltak hiányzói. Harcoltak, az első harmadban pedig nagyon éles volt a kapusunk. Ugyanakkor a mieink is jól teljesítettek, nem váltak idegessé, tartottuk magunkat a tervhez, és folytattuk a kemény, egyszerű játékot. A második harmadunk kevésbé sikerült jól, nem bántunk olyan jól a koronggal. A harmadikban viszont 3–0 után lehiggadtunk és nagyon higgadtan, jól hokiztunk.

Bernd Haake (szövetségi kapitány, Litvánia): „A történelmünk során először játszottunk tétmeccset A-csoportos ellenféllel, ami meg is látszott, viszont az eredmény kevésbé izgat, hiszen a Boston is kikapott a Los Angelestől 9–2-re az NHL-ben… A kapusunk a Djurgardenben véd, így úszhattuk meg csupán ennyi kapott góllal a 60 lövést. NHL-es játékosunk, Dainius Zubrus nem lehetett velünk, és más hiányzóink is akadtak, mert vannak országok, ahol most is folyik a bajnokság. Csak két nagy helyzetünk volt, és ha egy csapat keveset lő, ezeket muszáj volna kihasználni. De így is elégedett vagyok a játékosaimmal, mert egészen fegyelmezetten játszottunk.”

Bartalis István: „Jól éreztem magam, jó volt újra ennyi ember előtt játszani. Adtam ugyan egy gólpasszt, de Hári Jancsival együtt nem igazán tudtunk belemelegedni a meccsbe – igaz, ez a mérkőzés elsősorban arról szólt, hogy gyakoroljuk a taktikát.”

Galló Vilmos: „Ez különleges gól, szépnek nem mondanám, de első gólnak elmegy... Nagyon sok erőt adott, hogy ilyen sok drukker kijött és buzdított minket. Fura módon a svéd bajnokikon nem szoktam annyira izgulni, mint itthon - talán még nem ismertek annyira, ezért is volt kicsit nehezebb, főleg az elején... Azzal kezdtük a tornát, hogy minden meccsel jobbá szeretnénk válni: minden meccset meg kell nyerni, ez sem csak egy volt a sok közül, a holnapi sem az lesz, hiszen készülünk az A-csoportra. Jobban kell dolgoznunk, mint az ellenfelek, ezzel megyünk fel a jégre ezen a hétvégén minden nap."

Hári János: „Főleg, amikor már 3-0, 4-0 volt, próbáltunk a közönségnek is játszani, hiszen a gól a legjobb. Ez általában így van ilyenkor... Nehéz ilyet meccset játszani, amikor az ellenfél közepes. Holnap, ha eggyel, hárommal, öttel vezetünk, ugyanúgy kell játszanunk. Nagyon jó volt a hangulat, a közönség - mindig ugyanolyan jó érzés ebben a csarnokban játszani, tényleg nagy öröm. Ezeket az érzéseket meg kell élni!"

Kiss Dániel: „Nem volt nehéz feladat a mai, de lehoztuk nulla kapott góllal, ez sikeres védekezést jelent. A gólomnál becsuktam a szemem, és lesz ami lesz alapon, előttem, szerencsére beakadt. Péntekre sem készülünk másként. Csak három nap volt a felkészülés, ezért nem vagyunk olyan összeszokottak, de már a második meccsünk is jobb lesz."

Rajna Miklós: „Minden ilyen meccsen fontos, hogy mi lőjük az első gólt, hogy ne adjunk lendületet az ellenfélnek. Tudtuk, hogy jobbnak kell lennünk az első perctől az utolsóig. Kisebb hibák persze becsúsztak a védekezésbe, de szerencsére tudtam fontos pillanatokban védeni egyet-kettőt. Most ennyire volt szükség, hiszen a srácok jól játszottak végig, domináltunk. Örülünk, hogy nyertünk. Ez papírforma győzelem volt, de a következő meccset is meg kell nyerni."

OLIMPIAI SELEJTEZŐ TORNA
Időpont:
 2016. február 11–14.
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

A PROGRAM

2016. február 11., csütörtök
Lengyelország–Észtország 6-2
MAGYARORSZÁG–Litvánia 4-0

2016. február 12., péntek
14.30:  Lengyelország–Litvánia
18.00:  MAGYARORSZÁG–Észtország

2016. február 13., szombat