Összegeztük az IIHF kongresszus döntéseit

2013.05.23. 22:04 |
Ezeket a programokat, időpontokat és helyszíneket rögzítették Stocholmban.

Az A-csoportos világbanoksággal egy időben az IIHF éves kongresszusán sikerült rögzíteni a legtöbb nemzetközi programot. Bár ezek már nyilvánosak, most összeszedtük, milyen döntések születtek Stockholmban.

A magyar felnőtt férfi válogatott 2013. november 8. és 10. között Magyarországon játszhat az Euro Ice Hockey Challenge tornán az ukrán, lengyel és brit válogatottakkal, majd 2014. február 7–9-ig Lengyelországban játszik egy ötcsapatos tornán az olasz, japán, lengyel és ukrán válogatottal. A Szöulban megrendezésre kerülő Divízió I-es világbajnokságot megelőzően várhatóan az olasz válogatottal játszik majd felkészülést a magyar csapat Budapesten. A koreai vb várható kezdése két héttel később lesz, mint ahogy az elmúlt években megszoktuk, mivel az olimpia miatt három hétig áll az ott játszó országok (így az EBEL) bajnoksága. Várható kezdés legkorábban 2014. április 20. vagy április 25. Döntés e kérdésben még ebben a hónapban várható.

Az U20-as válogatott 2013. december 15 és 21. között, míg az U18 válogatott 2014. április 13 – 19-e között játszik a világbajnokságon Magyarországon. Mindkét vb helyszínének kijelölésére pályázatot ír ki a szövetség és várhatóan június 15-ig eredményt hirdet.

A női felnőtt válogatott válogatottunk Divízió I/B világbajnokságát a lettországi Ventspils rendezi 2014. április 14 – 22. között. A női U18 ifi válogatott „A” csoportos világbajnokságának helyszíne várhatóan a Téli Universiade korábbi helyszíne, a törökországi Erzurum kétpályás modern komplexuma lesz. Erről azonban csak az IIHF szeptemberi kongresszusán lesz végleges döntés.

A kongresszuson eldőlt, hogy 2017-re a Párizs – Köln közös német-francia rendezés nyert a Koppenhága – Riga dán-lett pályázattal szemben. Az eredményhirdetés után a dánok és a lettek jelezték, hogy 2018-ban is pályáznak (bár nem biztos, hogy közösen) a vb rendezésre valamint Svájc és Szlovákia is bejelentkezett.

Az IIHF a 2014/2015-ös szezonban tervezi újraindítani az európai bajnokok ligáját, amelynek felépítése és lebonyolítási módja még egyeztetés alatt áll a szponzorokkal illetve az érintett szövetségekkel és ligával.

Az IIHF a 2013/2014-es szezonban már nem engedélyezte azoknak a válogatottaknak részvételét a világbajnokságokon, amely országok nem rendelkeznek az IIHF előírásoknak megfelelő legalább egy fedett jégcsarnokkal. Ezért nem indulhat Görögország, Bosznia, Írország, Mongólia és Grúzia csapata.

Fotó: Martin Merk / IIHF.com