Női vébé: amiről a lányok nem tudtak

2017.04.21. 01:44 |

Kiegyenlített mérkőzésen 1-0-ra győzött a magyar válogatott Franciaország ellen a divízió I/A csoportos világbajnokság negyedik, csütörtöki meccsnapján. A csapat játéka egyre jobban összeáll, de Marton Tibor szerint még mindig vannak hiányosságok – vezetőedzői értékelés.

Marton Tibor, a női válogatott vezetőedzője szerint a franciákat annak ellenére sem szabad lebecsülni, hogy négy mérkőzés után is nulla pontosak az idei divízió I/A csoportos világbajnokságon. „Ez a meccs is kemény volt, talán lehet látni, hogy a szakállam színe napról napra változik” – kezdte a tőle megszokott könnyed hangnemben a szakember. „Ha az eredményt nézem, akkor kemény, de emellett azt gondolom, hogy a harmadik harmadig nem sok teret adtunk az ellenfélnek, elég fegyelmezetten játszottunk, hátul nagyon keveset hibáztunk. Az pedig csak idő kérdése volt, hogy mikor szerzünk gólt és mennyit. Nyilván sokkal nyugodtabb lett volna mindenki, ha a mérkőzést hamarabb eldöntjük, de nem éreztem, hogy veszélyben lett volna a győzelmünk” – értékelte az összecsapást.

Az emberhátrányos helyzetek kivédekezése és a fegyelmezett játék már az előző mérkőzésen, Dánia ellen is rendben volt, a koncentráció, a támadások pontos befejezése azonban még mindig kicsit problémás, ezeken folyamatosan igyekszik javítani a magyar válogatott. „Úgy látom, hogy ezek fejlesztésre szorulnak. A másik pedig az emberelőny, nagyon sokat foglalkozunk vele, de egyelőre az is esetleges – hol sikerül, hol nem. Muszáj vele előre lépni” – mutatott rá a tréner a hiányosságokra. „Azt látni kell, hogy sűrű ez a csoport, közel vannak egymáshoz a játékosok és a csapatok, tehát egy-egy emberelőny vagy emberhátrány lehet az, ami döntő” – tette hozzá.

A torna utolsó napján Norvégiával játszik Magyarország, pénteken 13 órakor. Mivel korán van a meccs, nem lesznek már előtte jégen a lányok, azért azonban tenni fognak, hogy a hibák javuljanak. „Nagyon korán lenne a jeges edzés, én nem tartom jónak, hogy akkor jégre menjünk” – mondta Marton Tibor. „De nagyon sok egyéb módszerünk van arra, hogy tudjunk fejlődni. Akár maga a stáb, akár csapatmegbeszéléssel, vagy videómeetinggel is – most videózás vár a lányokra.”

Van olyan is, amit nagy pozitívumként emelt ki a vezetőedző a mérkőzés után, mégpedig a csapatjáték. „Egy emberként, csapatként küzdöttek. Megint olyan kevés lövést kaptunk, a kapusunk tartani tudta a frontot ilyen szempontból, de a játékosok is sokat blokkoltak, szerintem nincs olyan közöttük, akinek most ne fájna valamilye.”

A csütörtöki, Franciaország elleni győzelemmel most már biztos, hogy a lányok jövőre is divízió I/A csoportos résztvevők lesznek, Norvégiát legyőzve pedig dobogón is végezhetnek – ez nagy szó lenne, hiszen a női válogatott most először szerepel a divízió I/A csoportos mezőnyben. Norvégiát a bronzérem mellett azért is szeretnék legyőzni, mert hivatalos mérkőzésen még sosem sikerült, ráadásul a skandinávok ütöttek el minket a pjongcsangi olimpiai részvételtől is.

„Elég nagy skalpvadászok vagyunk, és ha jól emlékszem, egy Négy Nemzet Torna kivételével még sosem sikerült nyerni ellenük. Most szeretnénk elvinni a norvég skalpot, meg ha már a közelébe kerültünk, természetesen hazavinni egy érmet a divízió I/A csoportból is.

Arra a kérdésre pedig, hogy nem rak-e ezzel túl sok terhet a lányok vállára, Marton Tibor csak annyit válaszolt: „Hát, nekik még nem mondtam el mindezt...”