MOL Liga döntő: győzött Miskolc

2015.03.12. 00:05 |

A szezonban nyolcból nyolcadszor is legyőzte a magyar bajnok a MOL Liga-címvédőt és már 2-0-ra vezet a négy győzelemig tartó fináléban. Bálizs Bence hibátlan teljesítményt nyújtott a Miskolc kapujában, ezzel megalapozta a sikert. A látottak és a négy miskolci kapuvas alapján nem túlzás: a Zámky megúszta hét kapott góllal ezt a meccset.

Miskolci helyzettel indult a mérkőzés, a bulit követően Becze szerzett korongot és lőtt középtávolról már az első másodpercekben, de az ismét Cikánek irányította újvári védelemnek ez nem jelentett problémát. Mielőtt igazán kibontakozhatott volna a hazaiak támadógépezete, Metcalfe kapott két percet akasztásért a harmadik perc legelején. A döntő első előnye egyetlen komolyabb lövést eredményezett, ezt Siska eresztette el, Bálizs magabiztosan védett. Egyenlő létszám mellett veszélyesebb volt a Zámky, előbb Tábi veszélyeztetett, majd Podstavek kétszer. Nyolc perc elteltével jött az első hazai emberelőny, majd 10 másodperces átfedéssel még egy. A Jegesmedvék taktikája nem meglepő módon Dudas lövéseire épült, akinek azonban egyelőre gondja támadt az irányzékkal. Dansereau és Hajós sokkal nehezebb feladat elé állította Cikáneket, de maradt a gól nélküli döntetlen. Az Érsekújvár játékában benne volt a provokáció, amire a hosszabb ideje meccs nélkül várakozó miskolciak érthetően vevők is voltak, egy alkalommal Popovics vette ki magával együtt a játékból a vendégek aranysisakosát, Martin Frolikot, de állandóak voltak a kisebb szurka-piszkák, ami egy döntőben kötelező, bírni kell ezt idegekkel is.

Öt perccel az első harmad vége előtt kisebb technikai probléma miatt percekre állt a játék, de végül sikerült megjavítani a világítást. Azt gondolhattuk volna, hogy a szünet elsősorban az Érsekújvárnak tett jót, ám az utolsó öt perc nagyon egyértelmű Jegesmedvék-fölényt hozott, a vendégeknek többször gondjuk akadt a korong pontos hollétének azonosításával. Ennek során egy alkalommal Gőz Balázs mutatott boivini erényeket, a komplett vendégvédelmen átszlalomozott, de lövésig nem jutott. A legnagyobb helyzet azonban Hajós előtt adódott, aki 10 másodperccel a harmad vége előtt a kapuvasat találta telibe, majd Tóth szedte össze a kapu mögött a korongot, azonnal tette vissza centerbe Dansereau-nak, Cikánek bravúrral védett. Az első harmad a várható nagy küzdelmet, jó iramot hozta, gól azonban nem született. Ez a 20 perc  ráment arra, hogy a Miskolc felpörögjön, az Érsekújvár pedig elfáradjon, annak ellenére, hogy utóbbiak négysoros játékra törekedtek mindvégig.

A második játékrész újabb hatalmas Dudas-lökettel indult, Cikánek jelezte, továbbra is jó formában van, majd a miskolci negyedik sor mutatott be szép dolgokat, kimondott gólhelyzet nélkül, majd Nagy Krisztián nem találta el jól nagy ziccerben a korongot. Aztán ami a többieknek nem sikerült, összejött az addig is talán legolajozottabban működő Hajós, Tóth, Dansereau sornak. A 25. percben Tóth kapott forintos passzt Dansereau-tól egy villámgyors támadás végén, még az is belefért, hogy a magyar csatár csak másodikra találja el a korongot, a kapu és a játéktér legnagyobb része tökéletesen üres volt (1-0). Megszerezte tehát a vezetést a Miskolc, ami mindig nagyon fontos tényező az Érsekújvár ellen. Ráadásul a vendégek nem is tudtak egyből reagálni a hátrányra, hiszen Huba fegyelmezetlensége miatt hamar hátrányba kerültek. Alighogy kiegészültek azonban, át is vették a kezdeményezést, többször lopták le a miskolci ütőkről a korongot és indultak meg a saját harmadukból, Bálizs azonban lehúzta a rolót, ha addig ki is jött róla egy-egy korong, a legfontosabb pillanatokban esélyük sem volt a kapu előtt portyázó szlovák csatároknak.

A vendégattakoknak egy újabb hátrány vetett véget, Stefanka ülhetett ki testre ütésért. Az elsőként érkező miskolci speciális egység nem járt eredménnyel, majd Dansereau vitte be a harmadban a korongot és szánta el magát lövésre, talán azzal a szándékkal, hogy védés után jöjjön a buli számukra kedvező helyzetből, azonban Cikánek alaposan mellényúlt a korongnak, így egy ártalmatlan lövésből a 32. percben kettőre nőtt a hazaiak előnye (2-0). Újvári előnyben mutatott teljes tanácstalanság jelezte, hogy a vendégeket bizony megfogta a hét perc alatt bekapott két gól. Uramot és Caládit alig lehetett észrevenni, Podstavek volt az egyetlen, akinek voltak veszélyes megmozdulásai, de egyedül kevés volt a precízen összerakott miskolci gépezet ellen. Mindeközben a második oldalon főként Hajósék sora alakította ki egyre-másra a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, az egyik ilyet Tóth Adrián vert be a 37. perc végén. A hátralévő három percben is folytatódott a miskolci hokigála, míg az Érsekújvár az első szünet után a vasárnap látott játékát ismételte meg, a 3-0 minimum hűen tükrözte a két csapat közötti különbséget, főleg ha hozzátesszük, hogy három sistergős kapuvas után is a Zámkynak kedvezően pattant a korong.

A harmadik harmadra ötlet nélkül érkezett az Érsekújvár, még emberelőnyben sem tudott épkézláb támadást felépíteni. A Jegesmedvék játékosai ellenben élvezték a játékot, lubickoltak az élményben, igazi hokiünnepet varázsoltak a jégre. Követni is nehéz volt az eseményeket, így a gólokat már csak felsorolásszerűen rögzítjük: Dansereau egy kapusról kipattanó korongot vágott be a levegőből, Dudas egy nagyon szép akció végén lőtt gólt, Gőz Balázs emberelőnyben, majd Zach Cohen emberhátrányban helyezte a korongot a hálóba. Lubomir Hurtaj 5-0-nál a 47. percben időt kért, és kapuscserét hajtott végre, Krajcovic váltotta Cikáneket. Ő négy percig bírta kapott gól nélkül. Jellemző jelent volt, amikor Sagert kente fel Dubecet teljesen szabályosan a palánkra, a sérüléséből visszatért újvári hosszan és nehezen tudott felállni, társai segítségével. Menetrendszerűen érkezett az újabb festékkoptató vas, és pörögtek tovább az események, elsősorban az újvári harmadban.

A színes ceruzák szerdán a tolltartóban maradtak. Ez nem jelenti azt egy pillanatig sem, hogy a párharc lefutott, az Érsekújvár nagyszerű játékosokból áll, ez a társaság kiváló játékra képes, de az látható volt, hogy valóban nagyon fáradtak. Ha kipihenik magukat, visszajöhetnek a párharcba, ha nem sikerül regenerálódniuk, szombaton véget ér a széria.

A második döntő meccset is nullára nyerte a Miskolc, professzionálisan éltek a kezükben lévő egyetlen sportszerű eszközzel, a jégen fizették vissza a vasárnap történteket. Ráadásul ezúttal még az első meccsnél is nagyobb arányban múlta felül riválisát Majoross Gergely csapata.

Külön dicséretet érdemel a fokozott várakozás közepette is végig sportszerű és hangos miskolci közönség. Pénteken a Felvidéken folytatódik a hajsza az aranyéremért.

A Miskolc vezetőedzője óva int mindenkit a következtetések levonásától, az Érsekújváré szerint is csak egy vereség volt.

Majoross Gergely (vezetőedző, Miskolc): Egyetértek a kollégámmal, ez csak egy újabb strigula volt, a gólkülönbségnek nincs nagy jelentősége. Nehezen lendültünk játékba, de aztán a játék minden elemében ellenfelünk fölé nőttünk. Óva intenék mindenkit attól, hogy ebből a 7-0-ból komoly következtetéseket vonjon le a pénteki meccs kapcsán. Az egy új találkozó lesz, ismét 0-0-ról indulunk, és ismét meg kell küzdenünk a sikerért.

Lubomir Hurtaj (vezetőedző, Érsekújvár): Ismeri mindenki a helyzetünket, az elmúlt napokban sorozatban játszottuk a mérkőzéseket. A mai találkozót nem kezdtük rosszul, ám a második harmadtól sorra kaptuk a gólokat és nem tudtunk felállni. Teljesen mindegy, hogy 1-0 vagy 7-0 az eredmény, ez csak egy vereség volt, készülünk péntekre.