MOL Liga, a hét játékosa: Michal Satek

2014.12.12. 10:54 |

A MOL Liga alapszakaszának 12. hetén szerezte meg a HSC Csíkszereda az első idegenbeli győzelmét a Pesterzsébeti Jégcsarnokban. Az elmúlt évben jelentősen átalakult együttes nehéz időket él meg, hiszen a fiatalítás révén kevesebb rutinos játékossal rendelkezik, óriási szerep hárul így az idegenlégiósokra. Michal Satek mesterhármast szerzett hétfőn az FTC elleni 3-2-es győzelemben, így tulajdonképpen egymaga nyerte meg a mérkőzést a HSC számára, teljesítményével pedig elnyerte a hét játékosa címet. Ezzel kapcsolatban beszéltünk a 28 éves támadóval.

Eddigi pályafutásának közel teljes egészét nevelőegyesületénél, a HK 36 Skalica-nál töltötte, milyen Szakolcán kívül, még inkább Szlovákián kívül játszani?

Fura érzés, mivel huzamosabb ideig sehol nem játszottam Szakolcán kívül, Nyitrán két hónapot töltöttem, utánpótlás játékos koromban Piestanyba és Senicára jártam még, de ezek legtöbb másfél órára vannak az otthonomtól. Időbe telt, amíg megszoktam, hogy 1000 kilóméterre vagyok Szakolcától és hogy nem tudok csak úgy hazaugrani. Szakolca gyönyörű kisváros, Csíkszereda pedig szintén szép hely, amelyet gyönyörű hegyek vesznek körül.

Milyen tapasztalatokat szerzett a MOL Ligában? Ha össze kellene hasonlítani, mi nevezne meg a legnagyobb különbségnek a szlovák Extraliga vagy 1. ligához képest, ahol eddig játszott?

Ha az Extraligához szeretném hasonlítani a MOL Ligát, azt mondhatnám, ez lassabb és kevesebb a testjáték. Az 1. liga szintje nagyjából egyforma a MOL Ligáéval.

Mint kívülről érkező, miben látja a HSC Csíkszereda teljesítményjavulásának kulcsát, mi lehet az idei gyengébb eredmények legnagyobb oka?

Úgy gondolom, a játékosok egyéni felelősségvállalásának hiánya a legnagyobb. Az elmúlt hat vereségünknél a mérkőzést az utolsó öt percben veszítettük el, ez óriási hiba. Emellett a Csíkszereda csapatában sok a fiatal játékos és hiányzik a 26-30 év közötti generáció. A fiataloknak pedig sokkal több egyéni munkát kellene végezniük ahhoz, hogy a felnőtt mezőnyben meg tudják állni a helyüket. Ebben látom a legjelentősebb hibát, hogy a jeges edzések mellett számukra nem vált rutinná a rendszeres erősítés, 75 kilósan pedig nem meglepő, hogy nehezebben bírják a felnőtt szintű terhelést, ami annyira kimerítő a fiatalok számára, hogy nehezen veszik rá magukat a plusz munkára, amely által elég erőssé válthatnának a sorozatterheléshez. Ez egy ördögi kör, én is a saját bőrömön tanultam meg ezt, mikor 19 évesen a felnőttek között kezdtem játszani.

Ám ugyanakkor a vezetőségnek is profibbá kell válni a fejlődés érdekében, gondolok itt olyan egyszerű dolgokra, mint a csapat étkeztetése, hiszen a táplálkozás különösen fontos egy sportoló számára. Előfordult már, hogy egy-egy magyarországi körút során nehezebb ételeket kaptunk mérkőzés előtt, mint amilyenre egy sportolónak szüksége lenne, hogy jól tudjon teljesíteni.

Ennek ellenére el kell mondanom, hogy a csíkszeredai játékosok igazán ügyesek és kemény, kitartó munkával sokat elérhetnek.

Karácsony előtt közvetlenül még megrendezésre kerül a Románia Kupa is, ennek ellenére haza tud utazni néhány napra az ünnepekre?

Igen, Karácsony előtt még sor kerül a Románia Kupára, de ez nem olyan nagy probléma, viszont mi 23-án és 26-án is játszunk Brassó ellen, majd 29-én már a Ferencvárost fogadjuk. Szilveszter után közvetlenül pedig már idegenben játszunk, így idén a Karácsonyt és a szilvesztert is a családomtól távol, Csíkszeredában fogom tölteni.