Mit tanulhat Kanadában egy magyar fiatal?

2013.08.21. 22:55 |
Öt fiatal magyar játékos fejlődött a nyáron egy kanadai táborban.

Herner Olivér, Vay Ádám, Majoross Kristóf, Garát Zsombor és Stipsicz Bence. Öt magyar fiatal, akik két hetet töltöttek el nyáron Vancouver Island-en, Port Alberniben. Ebben a táborban a KMH játékosai és edzői is jártak, a róluk szóló cikkünket itt olvashatják el.

"Egyéni képességfejlesztésről szólt főleg a tábor - kezdte Stipsicz Bence-, rajtunk kívül sok nemzet tagjai fejlődtek a táborban: Európából rajtunk kívül egy svájci fiú volt ott, azon kívül sok kanadai, amerikai is részt vett a két hetes turnusban, illetve Japánból is érkeztek."

A kanadai hoki klasszisokkal a magyar előtt jár, így sokat tanulhattak a fiatalok. Stipsicz Bence szerint nagyon látszott a különbség a két nemzet között. "Ők sokkal többet ütköznek, máshogy passzoltak és többet beszéltek a pályán. Nagyon sokat tanultam, az edzők rengeteget foglalkoztak velünk, szívesen visszamennék. A célom az volt, hogy fejlődjek egyénileg, amit a MAC-ban és a válogatottban is kamatoztatni tudok, szerintem ez sikerült."

Garát Zsombor szerint is "szuperjó" volt a tábor. "Teljesen más stílusban játszanak kint, és sokkal több nagyon jó játékosuk van. Ez persze abból adódik, hogy ott rengetegen jégkorongoznak, de ez nagyon sokat számít. Úgy érzem egy hét kellett, hogy teljesen belerázódjunk a kinti játékstílusba, utána már elég jól ment. Sokat ütköznek, de nem úgy mint mi. Ők nem keresik az ütközési helyzeteket, viszont ha valaki az útjukban van, azt nem kímélik. Sokat lőttek kapura is, és az ottani átlag sokkal a magyar fölött van, pontosabbak, erősebbek és gyorsabbak. Mindenki nagyon jól látott a pályán. Örülök annak, hogy nagyon jó kanadai kapcsolataim lettek, és hogy láthattam a kinti rendszert. Sok játékosmegfigyelő is volt a táborban, ami az elején elég nagy nyomást jelent, de hamar hozzá lehet szokni. Észrevettem azt is, hogy mindenki a hokiról beszélget állandóan. Szinte nincs is más téma, sőt, a családnál, ahol voltam, még vacsora közben is csak a játékról volt szó. Nagyon szívesen kimennék oda játszani."