Megváltozott a Fegyelmi szabályzat

2014.12.16. 12:59 |

Az Elnökség 2014. december 11-i 62./2014. (12.11.) Elnökségi határozatban egyhangúan elfogadta az MJSZ általános Fegyelmi Szabályzatra vonatkozó módosításokat.

A MOL Ligára külön Fegyelmi Szabályzat érvényes!

A legfőbb módosítások az alábbiak:

• A fegyelmi vétség közé bekerült a becsületsértés, faji, bőrszín, nyelv, vallás és földrajzi hovatartozás miatti negatív megkülönböztetés büntetése, továbbá a nézők általi rendbontások.
  • A sportegyesületek felelősséggel tartoznak az általuk megrendezett mérkőzés rendjéért illetve a közönsége által elkövetett kirívó sportszerűtlenségekért, e mellett ugyanúgy felelősek a szurkolóikért idegenbeli mérkőzésen.
  • Játékos, sportszakember, sportegyesületekre kiszabható büntetések tételes felsorolása, bizonyos szabálytalansághoz kötött büntetési tételek a Szabályzat szövegezésében is megtalálható,
  • Játékosokra és sportszakemberekre vonatkozó tételes büntetési tájékoztató a Fegyelmi Szabályzat 1-es számú melléklete tartalmazza, melyektől a bizottság eltérhet. Egyik fontos eleme, hogy bekerült az automatikus pénzbüntetés a mérkőzéseken kiosztott fegyelmi büntetések után: 10 perces fegyelmi büntetés: 2.000. ft + ÁFA, végleges fegyelmi büntetés: 5.000 + ÁFA, végleges kiállítás: 10.000+ÁFA.
  • A legkisebb pénzbüntetés mértéke 25.000 Ft-ról 50.000 Ft-ra emelkedett.
  • A felfüggeszthetőség alsó határa 150.000 Ft-ra csökkent 250.000 Ft-ról illetve a felfüggesztés idejének alsó határa 2 hónapra csökkent 6 hónapról.
  • Fegyelmi eljárást kezdeményezők köre kibővült a Fegyelmi Bizottság Elnökével.
  • A 14.§-ba bekerült a „fegyelmi ügy tárgyalás mellőzésével történő elbírálása”, és ehhez kapcsolódóan bekerült a szabályzatba, hogy a Bizottságnak 48 órája van beszerezni azokat a hivatalos bizonyítékokat, amelyeket felhasznál az lejárás során.
  • Hivatalos bizonyítéknak minősített iratok: véleménynyilvánító lap, mérkőzés jegyzőkönyv, eseménynapló, videofelvétel illetve a bizottság által bekért dokumentációk (pl.: nyilatkozatok, játékvezetői jelentés stb.)
  • A fegyelmi tárgyalás mellőzésével hozott határozat lehetőséget ad a vádlottnak, hogy a határozat kiadásától számított 5 napon belül kérheti a tárgyalás megtartását, amennyiben úgy érzi írásban nem tudta magát megfelelően megvédeni. Ha a tárgyalás során a Bizottság érdemben nem változtatja meg a döntését, úgy a tárgyalás tartás költségeit a kérelmező egyesület viseli.
  • Tárgyalás előkészítésénél pontosításra került a tárgyalásra szóló idézés kézbesítése. Ennek értelmében, ha Elektronikus formában küld idézést a Bizottság, akkor a megidézett személynek elektronikus formában vissza kell igazolnia, hogy az idézést megkapta 3 napon belül. Amennyiben 3 napon belül nem történik meg a visszajelzés úgy, a szokványos postai úton történik a kiértesítés.
  • Tárgyalás esetén lehetősége van a Fegyelmi Bizottság Elnökének 3 tagú Fegyelmi Tanács kijelölésére, akiknek teljes körű döntési joguk van, döntésüket a Fegyelmi Bizottság Elnöke nem bírálhatja felül.
  • A pénzbüntetés befizetésének ideje megváltozott: a régi 30 napos befizetési határidőről, a határozat kiadását követő hónap 15. napjáig kell megfizetni
  • Az Elnökség döntésének értelmében fellebbezési díj mértéke 50.000 Ft.
  • Másodfokon az eljáró szerv az Elnökség által kijelölt Fellebbviteli Bizottság.

Az új Fegyelmi Szabályzat hatályba lépése az Elnökség általi jóváhagyás, tehát 2014.12.11.

A teljes dokumentum itt elérhető a Magyar Jégkorong Szövetség honlapján.

Fotó: Marian Marik