Majoross Gergely: A legerősebb keretet próbáltuk összeállítani

2024.10.22. 12:00 |

A férfiválogatott újoncokkal várja a novemberi nemzetközi szünetet és a Sárközy Tamás Emléktornát. A szövetségi kapitány szerint a klubszezonban eddig nagyjából az történik, amire számítottak, a cél az, hogy a jó teljesítményeket a játékosok átmentsék a válogatotthoz is.

– Nagyjából mindegy, kik az ellenfeleink, de én annál boldogabb vagyok, minél erősebb válogatottakkal gyakorlunk. Most nem panaszkodhatunk – fogalmazott Majoross Gergely szövetségi kapitány.  – Mindamellett a Sárközy Torna igazából egy lépés a világbajnoki felkészülés jegyében, ha pedig még nagyobbra nyitom a látószöget, akkor egy lépés afelé, hogy a két-három éves tervünket meg tudjuk valósítani. Örülök, hogy rangos torna lesz a mostani, jó ellenfelekkel. Hazai torna lévén pedig a legerősebb keretet próbáltuk összeállítani.

Az augusztusi, pozsonyi olimpiai selejtezőtorna óta jártad a csarnokokat az Erste Ligától az ICEHL-ig? Sikerült feltérképezni a válogatott játékosokat? Hogy látod a magyar bázisú bajnokság eddig alakulását és a Volán BL-szereplését?

Elég sok meccset láttam az Erste Ligában, az ICEHL-ben és a BL-ben, valamint egy-egy mérkőzést a szlovák Extraligában is megnéztem az érintettek miatt. Ahogyan a külföldön szereplők meccseiből is láttam azokat a részeket, amikor ők jégen voltak. Az Erste Liga eddig kicsit hullámzó, van egy csomó meglepetés, szélsőséges eredmények, érdekességek, de a szezon elején ez így van rendjén. Nagyjából azt kapjuk azoktól, akik a radaron vannak, amire számítottunk. Akinek kiemelkedő volt a teljesítménye, azt láthatjuk a válogatott keretében. Vannak, akik még okoztak pozitív meglepetést, de több esetben úgy éreztük, szerencsésebb, ha ők az U20-as válogatott keretében szerepelnek ebben a szünetben, vagy azért maradnak ki, mert épp mást akarunk megnézni. Mindenesetre sok jó egyéni teljesítmény akad. A Volán szereplése is meggyőző az ICEHL-ben, nagyon jó, hogy akár dominálni is tudnak csapatok ellen, nyugodtan kijelenthetjük most már, hogy a liga meghatározó csapata az övék. A BL azért más kávéház, de a mérkőzéseik nagy részére büszkék lehetnek, a teljesítményre mindenképp. Lehet, hogy az eredményt tekintve egy-egy mérkőzésben lett volna több, ami belülről nekik bosszantó. Nekem – félig kívülről – viszont örömteli, hogy ennyi jó mérkőzést játszhatnak a ligájuknál jóval magasabb szinten zajló sorozatban. Ez a játékosok fejlődéséhez és az egész szervezet előrelépéséhez egy nagyon jó motor, örülök, hogy ez megadatott nekik.

Rátérve a keretre: a kapusposzton volt a legkönnyebb összeállítani a névsort?

Nincs ez teljesen így, hiszen az Erste Ligában Rajna Miki teljesítménye kiemelkedő. Beszéltem is vele, különböző okok miatt úgy láttuk jónak, ha most ebben a szünetben távolmarad a válogatott edzésektől. Az a nagy fizikai terhelés, amit kapott a szezon elején és várhatóan fog is kapni a folytatásban, megkívánja azt, hogy tudjon valamennyit ebben a pár napban pihenni. Elfogadható ez az érv, egyébként is voltak neki kisebb-nagyobb problémái, fontos, hogy a sérülések maximálisan rendbe jöjjenek.

A magyar felmenőkkel bíró Szathmáry Simon neve jelenti az egyik meglepetést a hátvédek listájában. Hogy került ő képbe?

Láttuk már tavaly is őt valamelyest. A komplett válogatott szakmai stáb azt mondta, érdemes lenne őt megnézni komolyabban is. Egri Pista bácsival is beszélgettem a szezon előtt erről, Láda Balázzsal is nemrégiben, és meg is néztük bajnoki mérkőzésen őt többször is. Úgy gondoljuk, hogy olyan kvalitásokat tud hozni a keretbe – pontosabban hozhat, hiszen meglátjuk, nemzetközi szinten is meg tudja-e ezt mutatni – amelyek kicsit hiányoznak a magyar válogatottból. Nem azt állítjuk, hogy egyáltalán nincs ilyen karakter, de biztosan nincsen elég, hogy válogatni tudjunk. Az offenzivitása, lövőképessége hozhat a konyhára, és ez a torna a legjobb alkalom arra, hogy megnézzük őt.

Két fiatal, Csollák Márkó és Mihalik András is ott van a keretben. Ők mivel hívták fel magukra a figyelmet?

Csoli sokat játszott az elmúlt hetekben magasabb szinten, a BL-ben és az ICEHL-ben is, emellett meghatározó szerepet kap a FEHA19-ben. Elég sokrétű a terhelése, házon belül minden szakvezető elégedett volt vele. Benne nagy a potenciál arra, hogy hosszú távon be tudja verekedni magát a felnőttválogatott keretébe. Látjuk a gyengéit is nyilván, dolgoznak vele a klubjában is, meglátjuk, hogy nemzetközi szinten ez mire lehet jó. Biztosan állíthatom, hogy még nem kész játékos – igaz, szerintem senki sem az –, de tényleg nagy a potenciál benne, szeretnénk látni ezen a szinten is. Andris teljesítménye pedig meggyőző, pontokban is, még ha az talán kevésbé is fontos. Ahány meccsüket láttam, amikor ő jégen van, mindig történik valami, ami szerintem jó dolog. Sok energiát hoz. Az egyéni képességhalmazát láttam már nyáron is, tisztában voltunk vele, de sokszor kicsit elveszettnek éreztük őt játék közben az U20-as válogatottban és valamelyest a felnőtthokiban is. A potenciálja viszont most teljesítménnyé kezd érni, és ezért gondoltuk úgy, hogy őt is megnézzük. Meglátjuk, a felnőttválogatottban mit tud hozni önmagából és a képességeiből.

Majoross Gergely elmondta még, hogy Péter Donátnak is meghívót küldött a stáb, ő azonban lemondta a novemberi szereplést, míg Sebők Balázs édesapa lett, fia megszületése okán most nem lesz ott a keretben.

A csapat november 4-én, hétfőn kezdi a felkészülést a Tüskecsarnokban.

A magyar válogatott kerete a Sárközy Tamás Emléktornára:

Kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Horváth Dominik (Hydro Fehérvár AV19), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)

Hátvédek: Csollák Márkó (Hydro Fehérvár AV19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Horváth Alex (Ocelari Trinec, cseh), Horváth Milán (JoKP, finn), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Nilsson Henrik (Kalmar, svéd), Ortenszky Tamás (Winterthur, svájci), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19), Szabó Bence (BJAHC), Szathmáry Simon (DVTK Jegesmedvék)

Csatárok: Ambrus Gergő (Hydro Fehérvár AV19), Bartalis István (Hydro Fehérvár AV19), Csányi Karol (Nitra, HK), Erdély Csanád (Hydro Fehérvár AV19), Galló Vilmos (KooKoo, finn), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Horváth Bence (Jukurit, finn), Mihalik András (DEAC), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nemes Márton (Mora IF, svéd), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sofron István (BJAHC), Szongoth Domán (KooKoo, finn), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19), Varga Balázs (JYP, finn)

A stáb: Majoross Gergely szövetségi kapitány, Kiss Dávid másodedző, Szilassy Zoltán másodedző, Tokaji Viktor másodedző, Bartalis Balázs skill/videóedző, Samuli Nordman kapusedző, Puskás Sándor erőnléti edző, Hubay Zsombor fizioterapeuta, Mallinger Sándor fizioterapueta, Dr. Rybaltovszki Henrik csapatorvos, Nagy József felszerelés-menedzser, Závodszky Szabolcs technikai koordinátor, Németh Gergely sportpszichológus, Szilágyi Levente csapatvezető, Végh Benedek szakági vezető, Bóta Márton sajtó, Vörös Dávid fotó

A Sárközy Tamás Emléktorna programja:

November 7., 15.00 Szlovénia–Olaszország
November 7., 18.45 Lengyelország–Magyarország

November 8., 15.00 Szlovénia–Lengyelország
November 8., 18.45 Magyarország–Olaszország

November 9., 13.15 Olaszország–Lengyelország
November 9., 17.00 Magyarország–Szlovénia

Jegyek még vásárolhatók az Eventim oldalán.