Magyarok rangos pozícióban az IIHF vébéken

2015.10.02. 09:18 |

Az MJSZ alelnöke és az IIHF elnökségi tagja, dr. Kolbenheyer Zsuzsanna lesz a kanadai rendezésű női A csoportos világbajnokság chairwomen-je, Beck Péter pedig az IIHF megbízásából játékvezető ellenőrként kap szerepet idén is.

„Minden év elit világbajnoksága alatt zajlik a Nemzetközi Jégkorong Szövetség éves kongresszusa, ahol a tagok jóváhagyják a következő évi események rendező országait – mondta dr. Kolbenheyer Zsuzsanna az icehockey.hu-nak. – Az itt megszületett listát áttekintve az IIHF elnökségi tagok előjoga, hogy a főtitkár számára megjelöljék, melyik világbajnokságokat szeretnék megkapni. Ezt követően a főtitkár megvizsgálja ezeket a listákat, bár én még sosem küldtem ilyet. Abból adódóan, hogy a Női Bizottságot én vezetem és így a nemzetközi női hokiban én vagyok a legmagasabb rangú vezető, elvileg automatikusan fenntartják nekem az A csoportos világbajnokságokat, vagyis, ha én szeretnék menni az U18-as vagy a felnőtt elit vébére, akkor azt megtehetem. Ezzel kapcsolatban mindig felhív a főtitkár úr, de előtte meg szoktam beszélni a kollégákkal is, ők mit szeretnėnek. Idén például a svéd szövetség elnöke kérte, hogy az U18-ra hadd menjen ő, mert szeretné megnézni a csapatát. Előző évben a német hölgy [az IIHF elnökségének másik női tagja, Beate Grupp] kérte, hogy az A csoportos malmöi vébé idején van a születésnapja és oda szeretne menni a gyerekeivel. Tehát azért szerepet játszanak az elosztásnál személyes okok is. Ennél fontosabb szerintem, hogy az olimpiáról és ifjúsági olimpiáról mindig az elnök úr dönt személyesen és megválasztásom után egy évvel a Sochi olimpiát én kaptam, illetve most a lillehammeri ifjúsági olimpiát is én viszem. Ezek mindenképpen hatalmas megtiszteltetésnek minősülnek.”

Az idei szezon felnőtt női elit vébéje Kamloopsban, Kanadában kerül megrendezésre, itt pedig idén dr. Kolbenheyer Zsuzsanna lesz a torna chairwoman-je, melynek talán legjobb, bár nem teljesen pontos fordítása a fővédnök lenne. A sportvezetőt az ezzel kapcsolatos feladatokról és arról kérdeztük, mennyire jelent nagy megtiszteltetést a jégkorong hazájának tekintett Kanadában első embernek lenni a világelit legkiemelkedőbb tornáján.

„Mindenképpen megtiszteltetés, mert azt jelenti, megbíznak bennem és abban, hogy egy A csoportos tornát le tudok vezényelni. Bár igazsàg szerint komolyabb problémák az alacsonyabb rangú tornákon szoktak lenni. Ennek sokszor a rendező ország tapasztalatlansága az oka. Kanada remek szervező. Ha bármilyen világbajnokságot megkapnak, akkor ők midig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden csapat megfelelő szolgáltatást kapjon, és lehetőség szerint mindenkinek csak a mérkőzésekre kelljen koncentrálnia. A hoki hazájaként, nyilván ők ezt presztízskérdésnek is tartják.”

Nem ő az egyetlen viszont, aki a Nemzetközi Jégkorong Szövetség delegáltjaként vesz részt a világbajnokságokon, Beck Péter, a Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesületének elnöke idén hetedik alkalommal töltheti be a referee supervisor, azaz a játékvezető ellenőr pozíciót, ráadásul éppen az olaszországi U18 Divízió I/B világbajnokságon, ahol a magyar ifjúsági válogatott is érdekelt. Arról kérdeztük, mi az ő feladata ilyenkor egy tornán.

„A játékvezető ellenőr feladata tulajdonképpen a játékvezetők instruálása, támogatása és működésük ellenőrzése az esemény során. Ebbe bele tartozik a torna előtti tájékoztatás, az IIHF irányelvek felfrissítése és a különlegesen figyelmet érdemlő területek ismertetése. A supervisor jelöli ki, hogy az eseményre delegált játékvezetők közül ki, melyik mérkőzést vezeti. A fennmaradó időben jeges edzéseket és jeges tesztek időmérését is el kell végeznem a játékvezetők számára, valamint minden mérkőzés kiértékelésére is sor kerül a meccset következő napi megbeszéléseken. A torna végeztével minden játékvezető értékelését el kell végezni és ennek eredményét be kell küldeni az IIHF irodába.”

„Az én megközelítésemben a játékvezető ellenőr legfontosabb feladata, hogy támogassa, segítse a játékvezetőket, hogy a legmagasabb szinten, hibátlanul a szabályoknak megfelelően működjenek a mérkőzéseken.”

„Összességében a supervisori munka az ellenőr számára a torna előtt körülbelül 2 héttel kezdődik egy felkészüléssel és az esemény végeztével még néhány napig tart az értékelések beküldésével.”

Beck Pétert arról is kérdeztük, mit jelent számára és mit jelenthet a magyar jégkorongnak az, hogy a nemzetközi jégkorongban ennyire elismerik a munkáját.

„Számomra az idei lesz a hetedik IIHF torna ahol supervisorként dolgozhatok. Ebből látszik, hogy nincs igazán köze ahhoz az örvendetes tényhez, hogy a magyar csapat feljutott az A csoportba. Korábban más hazai kollégának még nem sikerült bekerülnie ebbe az exkluzív mezőnybe. Jelenleg 27 referee supervisor dolgozik világszerte az IIHF eseményeken. Számomra nagy siker és megtiszteltetés, hogy ilyen szerepben vehetek részt a jégkorong tornákon és olyan sportdiplomáciai sikernek is tartom, melyből a hazai bírói körnek, a jégkorongnak is haszna lehet.”