Lengyelország felé nyitna a MOL Liga

2015.01.27. 09:42 |

Az őszi négy nemzet tornán történt első kapcsolatfelvételt és annak kedvező lengyel fogadtatását követően december végén a lengyel szövetség meghívására Krakkóban folytatódtak az előzetes egyeztetések a MOL Liga esetleges lengyel bővítéséről, amelyen magyar részről Kovács Zoltán MJSZ főtitkár és Radnai Károly MOL Liga alelnök vett részt. Az egyeztetésekről Radnai Károly számolt be az icehockey.hu-nak.

A MOL Liga számára a lengyelországi bővítés egy nagyon fontos stratégiai cél, talán a szurkolók is észrevehették, hogy a liga honlapja pár hónapja már lengyel nyelven is elérhető, amelyet nyilvánvalóan gesztusnak szántunk a közeledés érdekében. Az egyeztetések célja a legutóbbi találkozásunk során ennek megfelelően a magyar bázisú liga bemutatása volt, a megbeszélések is elsősorban a szövetség és nem a csapatok képviselőivel folytak. Kétféle koncepciót vázoltunk fel a lengyel kollégáknak.

Az egyik a MOL Liga egyszerű bővítése lenne, egy vagy akár több lengyel csapattal. A csapatok közül a Sanok már korábban is jelezte érdeklődését, de tudjuk, hogy más csapatoknak is vannak hasonló ambíciói. Mi azonban alapvetően a partnerségben és nem a konkurálásban vagyunk érdekeltek, nem akarunk olyan lépéseket tenni, amely esetleg a lengyel bajnokság vagy a szövetség érdekeivel ellentétesek. Felvázoltunk ezért egy másik koncepciót is, amely akár a lengyel bajnokság egészével jelenthetne együttműködést.

Eszerint egy északi és egy déli divízióra osztanánk a ligát, amelynek északi divízióját a lengyel, déli divízióját pedig a MOL Liga mostani csapatai alkotnák. Annak érdekében, hogy a kombináció már az alapszakaszban jobban érvényre juthasson, felvetettük annak a lehetőségét, hogy egy lengyel csapat azonnal a déli, egy mostani MOL Ligás csapat pedig akár az északi divízióban indulhatna, továbbá egy oda-vissza kör erejéig már az alapszakaszban megmérkőzne minden csapat egymással (további két oda-vissza kört pedig a divízión belül játszanának le a csapatok). Így nagyságrendileg 40-50 mérkőzéses alapszakasz szerveződhetne mindkét oldalon, attól függően, hány csapatos divíziókban gondolkodunk.

A kombináció véleményünk szerint mind a két bajnoki sorozat előnyére válna, hiszen nagyjából azonos számú és képességű csapatok vesznek részt mindkét bajnokságban, a médiaérdeklődés egyértelműen növekedne, még nagyobb presztízsű mérkőzéseket láthatnának a szurkolók és földrajzilag sem leküzdhetetlenek a távolságok, hiszen a lengyel első osztály minden csapata a déli határ közelében helyezkedik el, a lengyel csapatok pedig évek óta keresik a nemzetközi porondra lépés lehetőségét.

Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy a következő idénytől már sikerülhet is a kombináció, sok múlik egyrészt a lengyel csapatok és a lengyel szövetség egyeztetésein, illetve a kombináció nyilvánvalóan hatással lenne a csapatok költségvetésére is. Mi mindenesetre nagyon optimistán nézünk a jövőbe, hiszen egyértelmű, hogy hosszú távon ez lehet a fejlődés iránya mindkét bajnokság számára, amellyel akár Közép-Európa legnagyobb és egyik legszínvonalasabb bajnoksága jöhetne létre, amelyhez ezt követően akár további szlovák, román vagy akár délszláv csapatok is csatlakozhatnának.

Az egyeztetéseknek további pozitív lökést adhat, hogy az idei divízió I/A világbajnokság házigazdája éppen Lengyelország lesz ahol mind a szurkolóknak, játékosoknak és csapatvezetőknek egyaránt lesz módja közelebbről is megismerkedni.

Fotó: Mudra László