Kosárlabdával oktatta a kapustehetségeket az egykori NHL sztár

2017.02.09. 15:15 |

Rick Wamsley Stanley kupa győztes kanadai kapus, aki játékos pályafutásának vége óta edzőként tevékenykedik, a csütörtök-pénteki edzői szemináriumra érkezett előadóként, ám előtte szerdán este még tréninget tartott fiatal, magyar kapustehetségeknek a Millenáris Velodromban.

Különleges gyakorlatokkal ismertette meg a kis magyar tehetségeket az egykori kanadai NHL sztár, Rick Wamsley. A most edzőként dolgozó korábbi hálóőr azért érkezett Budapestre, hogy csütörtökön és pénteken is előadást tartson az edzői továbbképzés résztvevőinek, de szerda este, érkezése után arra is szakított időt, hogy egy órán át a kisgyerekeket pallérozza a jégen.

„Hogy ők izgalmasnak tartották-e az edzést, nem tudom, de én élveztem, és úgy tűnt, ők is izgatottak voltak, és készek arra, hogy most kicsit keményebben edzenek. Én szeretem megosztani másokkal azt, amit játékosként, majd edzőként tanultam” – nyilatkozta Wamsley a tréning után. A Calgary Flames kapusaként Stanley Kupa győztes jégkorongozó arra törekedett, hogy olyan alapvető dolgokat mutasson a magyar játékosoknak, amelyek segíthetnek fejleszteni a képességieket. „Remélem, jól szórakoztak. Én nagyon szeretek gyerekekkel dolgozni, tele vannak élettel és lehetőséggel, szeretnek dolgozni, és szeretnek tanulni, úgy szívják magukba a tudást, mint a kis szivacsok. Közöttük lenni a legjobb dolog” – tette hozzá.

A szakember úgy véli, alapvetően nincs különbség a fiatal észak-amerikai és a magyar jégkorongozók között. „Mindenhol vannak különböző tudásszintű gyerekek ilyen fiatal korban, szerte a világon” – fogalmazott. „Kanadában és az USA-ban viszont van egy igen erős szenvedély a játék iránt, az ilyen edzéseken ezt próbálom közvetíteni a hokisok felé.”

A gyerekek is igen lelkesen nyilatkoztak az egyórás tréning után. „Nagyon jó volt az edzés, élveztem a védést és a különböző gyakorlatokat. A saját csapatomnál más kapusedzést szoktam meg, de ez is nagyon tetszett” – mondta Fizel Botond, a Táti Tigrisek U10-es kapusa. Marton Attila és Piros Jörg, a MAC Budapest U12-es tehetségei egymás szavába vágva lelkendeztek. „Mindketten most ismertük meg Rick Wamsleyt, nagyon tetszett nekünk az edzés. A szokásoshoz képest újfajta gyakorlatot jelentett nekünk, hogy a kanadai edző kosárlabdát adott a kezünkbe, és azt fel kellett dobni, majd újra elkapni, miközben jött felénk a lövés. Nehéz, de egyben vicces is volt.”

A kanadai edző csütörtök reggel a Sportok Házában kezdte a napot, az edzőképzésen tanította a magyar trénereket. „Azt hiszem, az egész életemből készültem erre a továbbképzésre, össze kellett szednem a játékosi pályafutásomból és az edzői karrieremből fakadó gondolatokat és egy előadás formájába kellett öntenem. Sok kapusteljesítménnyel kapcsolatos videóval készültem, izgatott vagyok, hogy a két napon megoszthatom a tudásomat másokkal” – fejtette ki Wamsley, aki korábban még sosem volt Budapesten. „Számomra ez egy jó lehetőség arra is, hogy világot lássak, és új emberekkel találkozzak. Olyanokkal hozott össze a jégkorong, akikkel máshogy sohasem találkozam volna.”