„Könnyen beleszerettem a magyar hokiba”

2013.06.19. 17:03 |
Rich Chernomaz három évre ír alá, és már izgatottan várja a közös munkát.

Három évre ír alá a Magyar Jégkorong Szövetségnél, a felnőtt és az U20-as válogatott szövetségi kapitánya lesz. Milyen célokkal áll neki a munkának?
Először is, az egyik legfontosabb feladatunk, hogy fejlesszük a fiatal játékosokat. A világbajnokságra való felkészülésben ezt már elkezdtük, bár akkor még nagyon kevés idő volt erre. Bevontunk már fiatal tehetségeket: Gőz Balázs, Nagy Krisztián, Nagy Gergő, és még sorolhatnám. Rajtuk kívül még további játékosokat kell majd megnézzek, hiszen az idősebb generációból vannak, akik már bejelentették visszavonulásukat. Továbbá a kapusok folyamatos fejlesztésére is szükség van.

A fiatalok beépítése talán könnyebb lesz így, hogy az U20-as válogatott útját is egyengeti.
Lehet, bár ez azért egy nagyon komplex feladat. Annak a korosztálynak már késznek kell lennie arra, hogy egy lépcsővel tovább jussanak, de általában még kell egy-két év, hogy például a felnőtt válogatottig elérjenek. Persze mindig vannak kivételek, idén Nagy Krisztián volt példa erre, ő még csak 19 éves. Úgy gondolom elég nyitott vagyok, szívesen adok lehetőséget a fiataloknak. Minden pozícióért meg kell azonban küzdeni.

Az U20-as világbajnokság ráadásul Magyarországon lesz, ennek örül?
Igen, szerintem jó motivációs erő az, hogy itthoni világbajnokságon játszhatnak a srácok. Ez ad némi extrát, amire nagy szükség lehet. Érdeklődtem, hogyan áll ez a korosztály, és hallottam, hogy tavaly is nagyon közel voltak az aranyéremhez, csak egy meccset veszítettek el. Sajnos juniorban még kevés a játékos, így sok ifisnek is fel kell játszani, viszont úgy hallottam nagyon jó kis közösség alakult ki. Ebben a szezonban szerintem van esélye a csapatnak, én optimista vagyok.

És mi a helyzet a felnőtt válogatottal?
Nem lennék itt, ha nem hinnék teljes szívből abban, hogy a válogatottnak sikerül feljutnia az A-csoportba. Véleményem szerint az a kulcs, hogy, akiket szeretnénk, hogy benne legyenek a csapatban, mind el tudjon jönni a világbajnokságra. Nagyon szeretném, ha ez sikerülne! Úgy látom, hogy a csapat, a vezetés, mindenki egy irányba halad, és ugyanazon az oldalon van, ez rendkívül pozitív. Az áprilisi világbajnokságon nem volt szerencsénk, de folytatnunk kell a megkezdett munkát, csak az vezet majd eredményhez. Ráadásul most már könnyebb dolgunk lesz, hiszen áprilisban még nem ismertek a játékosok, és én sem őket. Mára mindenki tisztában van az elvárásaimmal.

Milyen gyakran látjuk majd Magyarországon?
Nem teljes állásban leszek a szövetségnél, Frankfurtban dolgozom továbbra is, de úgy számolom, legalább 7-8 alkalommal jövök majd. Valamikor csak négy napra, valamikor három hétre, mindig amennyire szükség lesz. Örömmel fogadtam, hogy a válogatottaknál dolgozhatok Magyarországon, már izgalommal várom a további munkát.

A szurkolók is hasonlóképpen örülnek, annak meg főleg, hogy három évre tervez. Üzen nekik valamit?
Őszintén mondom, a szurkolóknak nagy szerepük van abban, hogy ezt a munkát elvállaltam. Egyáltalán nem volt nehéz döntés számomra, sőt. Ők, a remek utánpótlás program, az államtól érkező anyagi támogatás a sportnak, ez mind közre játszott, hogy boldogan visszajöjjek. Igen hamar beleszerettem a magyar társadalomba és a magyar hokiba. A világbajnokságon tapasztaltak nyitották fel a szememet, hogy a magyarok mennyire szenvedélyesen, és elhivatottan támogatják ezt a sportot, ami felettébb tetszik nekem.

Fotó: Mudra László (MJSZ)