Kiváló meccsen Kanada győzött

2023.05.10. 00:05 |

A magyar válogatott helytállt az utolsó felkészülési találkozón, Kanada 5-2-re nyert.

A magyar válogatott közel 15 ezer néző előtt fogadta Kanadát az MVM Dome-ban, ez új rekord Magyarországon.

A csapat 13 csatárral és nyolc hátvéddel kezdett, a kapuban Bálizs Bence állt. A meccskeretből Vértes Nátán, Szirányi Bence, Falus Ádám maradt ki.

Bátran kezdtek a mieink, két perc után kezdték felvenni az üzemi hőmérsékletet a kanadaiak, előbb Quinn húzta épp csak mellé fonákkal, majd Joseph lövését védte Bálizs. Jól mentek a magyar lábak, Sebők és Galló összjátéka még nem jutott el kapura lövésig, 5:35-nél azonban robbanhatott az aréna. Egy sarokból furán visszapattanó pakk tréfálta meg a kanadai bekkeket, köztük az érkező Sofron elé csúszott, a szeredai csatár egy lendítéssel irgalmatlan nagy gólt ragasztott a keresztvas alá – ezzel egyedülálló módon 2016 november után smét vezetéshez juttatta a magyar válogatottat Kanada ellen (1-0). A 8. percbe lépve akár meg is duplázhattuk volna az előnyt, Stipsicz lövése a blokkról csorgott mellé. Helyette Hadobásnak jutott a roppant hálátlan szerep, hogy meg kellett volna küzdenie Milan Luciccsal, az egyenlőtlen küzdelem vége az lett, hogy az NHL fenegyereke a kapu mögött megtartotta és fonákkal betette a pakkot Sammy Blais elé, aki kapásból beverte (1-1). Két Stanley Kupa-győztes hozta össze a kanadaiak egyenlítő gólját – ezt mondjuk nem rossz leírni. A harmad felénél Carcone magas botért kapott 2+2-t, a meccs első előnyét jól játszottuk meg, kapura lövésekkel befejezve. Előbb egy okos korongkihozatal után Hári vitte be és osztotta le a pakkot, a pontos kereszt után Sofron jó lövését nyelte le Montembeault, majd Galló tenyeresét is fogta. Kanadának összességében nem okozott gondot a négy percnyi hátrány kivédekezése, a kiegészülés után Laughton csinált meg szépen egy 1 az 1-et, Bálizs a helyén volt. Ezután Nagy Gergő és Terbócs vezetett egy ígéretes támadást, majd néggyel a vége előtt egy korongszerzés után Hadobás lódult meg bátor cselekkel. Jött azonban egy villámgyors kanadai ellentámadás és egy villámgyors kanadai gól: Glassnek volt fent végig a feje kapura törés közben, rutinmunkával vágta fel csuklóból a rövid felsőbe (1-2). A harmad hajrájában Szabó lájtos lövését ütötte ki Montembeault, utána viszont a végig ígéretesen mozgó Erdély remek visszapassza és Bartalis életerős tüzelése után már nagyobbat kellett védenie a rövidnél. Az első harmadot összességében több mint vállalható játékkal hoztuk le 1-2-re a nyitásként azért visszafogott produkcióval kedveskedő Kanada ellen.

A középső játékrész hazai helyzettel, Sebők finom beleszúrásával kezdődött, mellé ment, majd Joseph lövését kapta le Bálizs. Egy kettő az egy elleni kontrát végigvittünk, Pozsgai gyenge lövését simán fogta Montebeault, aztán viszont egy szemre is tetszetős akció végén, Stipsicz ziccerére átérve már konkrétan nagy bravúrt kellett bemutatnia a montreali portásnak. Ezt követően a kanadai kapu mögött Papp osztott le egy bodicseket, neki fájt jobban. Ekkor nagyon jól mentünk egyenlő létszám mellett is, egymás után jöttek a magyar helyzetek, a legnagyobb Fejes előtt adódott, a lepkéssel tudta védeni Montembeault – a közönség kisebb extázisba került, joggal. Mielőtt még nagyon elhittük volna, válaszul Lawson Crouse hűtötte le a kedélyeket: az Arizona 1/11-ese a Buffalo 1/17-ese, Peyton Krebs keresztpassza után lőtt óriási bombagólt estében (1-3). Erdély felelhetett volna gyorsan egy magyar ellentámadás végén, fölé vágta azonban Bartalis passzát. A meccs derekán Pappot küldték ki magas botért, Kanada kapust cserélt, az előnyben gyors egymásutánban kétszer is a vas segített ki minket – ezzel együtt kivédekeztük a hátrányt, okkal szólhatott a taps. Bartalis avatta fel Devon Levit, majd Sofront tett rá egy kipattanót, mindkettőt fogta a buffalói portás. Öttel a második szünet előtt Szabó Bence spin-o-ramázott egy szépet (nem gondoltuk, hogy ezt le kell majd írnunk), utána viszont egy kipattanót a duplázó Glass tett be, 1-4. A hivatalos statisztika szerint két harmad után eggyel több kapura lövésünk volt, a bulikat a kanadaiak vitték 67-33% arányban.

A záró harmad elején már ritkábban tudtunk kiszabadulni a harmadunkból, Myers jogos kiállítása után viszont kiszabadultunk, és fel is álltunk fórban, még a kiegészülés előtti pillanatokban is volt egy kimondottan veszélyes helyzetünk, ami mindenképpen biztató. 12 perc volt hátra, amikor a B-közép felálljt parancsolt az MVM közönségének, 15 ezer ember tapsolt állva, meglett az eredménye: Galló emelt be egy kipattanót fonákkal, megkoronázva a hangulatot (2-4). Sebők még közelebb lophatta volna a magyar csapatot, Hári finom passza után Levi védett nagyot. A végén megpróbálkozhattunk még egy emberelőnnyel, 19-re lapot húzva lehoztuk Bálizst is, ebből Cody Glass fejezte be a mesterhármasát (2-5).