Kiskőrös: Szekeres Károly

2015.11.10. 14:04 |

Szeptember első hétfőjén újabb sorozatot indítottunk, melynek célja, hogy bemutassa Magyarország jégkorong utánpótlását adó egyesületeit az ország minden tájáról. Ezúttal Szekeres Károllyal beszélgettünk, aki kulcsszerepet játszott a kiskőrösi műjégpálya – ma már Rajz Attila Jégpálya – létesítésében és a mai napig irányítja a helyi jégkorongsportot.

Mióta élsz Kiskőrösön és mi az eredeti foglalkozásod?

1990-től élek Kiskőrösön és főállásban menedzser vagyok egy multinacionális cégnél. Viszont Sport osztályban érettségiztem.

Hogyan és mikor született meg a jégpálya létesítésének gondolata? Mi a te szereped ebben?

A 90-es években sokszor hívtak a soltvadkerti Büdös tóra korcsolyázni, hokizni télen és már akkor megfogalmazódott bennem a gondolat hogy a térségbe biztonságos jégfelületet kell csinálni, mert több százan életüket kockáztatva élvezték a szabadtéri korcsolyázást.

Ötletgazdának tartom magam habár aktív jégkorongozóként soha nem volt fontos számomra, hogy mitől jó a jég most ez nagyon érdekel. Sőt, minden alkalmat megragadok és képzem magam, mert soha nem hangzik el, hogy a jó jég -4C fokos. Itt éred el a legoptimálisabb csúszást, a gazdaságosságról még nem is beszéltünk. Szóval a Rajz Attila Jégpályán minden vagyok egy személyben. Érdekel és örömöm lelem ebben a munkában. A nejem azt mondta, hogy ha el tudnám venni a pályát feleségül, akkor már rég elváltunk volna. Gyerekeim is aktívan segítenek minden téren, ahogy az idejük engedi.

Mennyi időbe telt a klub alapítása és hogy fogadták az ötletet a helyiek?

A HC Kiskőrös Jégkorong Alapítvány aktív tagokkal és gyorsan jött létre, amit a helyiek viccesnek tartottak, sőt a sajtó azt írta rólunk, hogy ez jamaicai bob csapathoz hasonló társulat.

Milyen kezdeti nehézségekbe ütköztél a kiskőrösi jégkorong beindítása és mit neveznél meg segítő tényezőként?

Akik mindig mellettem voltak, azok az átlagemberek, a gyerekek – és most nem a jégkorongozókra gondolok – mindenki gratulál az utcán, boltban, postán. Jó érzés így itt élni.

Hány gyerekkel indult a klub és mennyien vannak most? Mennyire lehet növelni ezt a számot egy ilyen kis településen?

2011-ben 23 gyermekkel indultunk és egy korosztályban voltunk jelen. Ma 50 felett van az igazolt létszám és három korosztályt versenyeztetünk a Magyar Jégkorong Szövetség által kiírt U8, U10 és U14-es bajnokságban. Sajnos kisvárosban élünk, ezért a merítési lehetőség korlátozott, de ettől eltekintve gyarapodik a létszám.

Mennyien dolgoztok a klub irányításában? Milyen utat jelöltetek ki a további fejlődéshez?

Sajnos a tavaly November 16-án elvesztettük Rajz Attilát és nehezen, de megtaláltuk az utódokat a Koncsag Kinga és Bálint Attila személyében, akik mellett én segítek és László Károly, mint segédedző. Keresünk továbbá egy jó kommunikációs készséggel rendelkező kapus edzőt.

Két út áll előttünk. A rövid távú terv az utánpótlás nevelés, majd a nagyobb egyesületeknek való előnevelés. Mostanra négy gyermeket adtunk a kiemelt bajnokságok számára

Hosszabb távon szeretnénk bővíteni a pályánkat, amihez kértem a Technikai bizottság segítségét, és ha támogatást kapok tőlük, akkor következik az Önkormányzat, amely nélkül elképzelhetetlen a kivitelezés. Ez esetben Kiskőrösnek minden esélye megvan arra, hogy egy teljes felmenő ágú utánpótlás nevelő bázist alakítson ki egy OB II-es felnőtt csapattal.