Horváth Bálint felkerült az NHL draftlistájára

2016.09.29. 11:24 |

Nagyobb hokinemzeteknél mindennapos, hogy 18 éves koruk körül több játékos is felkerül a világ legnagyobb hokiligájának azon listájára, ahonnan a csapatok lefoglalják a játékjogokat. Ez a történés viszont kevésbé gyakori nálunk, így nagy szónak számít, hogy a svéd Rögle légiósa, Horváth Bálint ilyen elit körbe került.

Kis országunk jégkorongtörténetében elenyésző alkalommal történt meg, hogy draftlistára került egyik játékosunk. Horváth Bálintot jelenleg a világ 296 draftolható játékosa között tartják számon.

„Természetesen örültem, amikor a suliban mondták, hogy felkerültem [a listára]. Ez egy újabb kis lökést ad, hisz tudom, hogy jobban szem előtt vagyok, de túlzott jelentőséget nem tulajdonítok neki. Annyiból befolyásolja, hogy most még keményebben kell edzenem, hogy még egy lépcsőfokkal feljebb lépjek, mert ahogy fel lehet kerülni egy ilyen listára, úgy le is lehet.”

A tizenhét éves csatár jelenleg Svédországban, a Rögle U18 és U20-as csapatában játszik. A győri utánpótlásból először a Troja-Ljungby együtteséhez igazolt először Bartalis István közbenjárásával.

Horváth a következőképpen látja saját játékát: „szerintem jó döntéseket tudok hozni, jól tudom olvasni a játékot. Amin javítanom kell, az a fizikumom, és hogy robbanékonyabb legyek, de persze még mindenben nagyon sokat kell fejlődnöm.”

Olyan nevekhez csatlakozhat a magyar jégkorong történetében, mint Gröschl Tamás, Szuper Levente és Vas János, hiszen a magyar utánpótlás rendszerből indulva eddig ők hárman keltek el az NHL drafton.

A megtiszteltetés ellenére Horváth továbbra is alázatosan dolgozik a személyes és a csapat által kitűzött célok felé.

„A klubomnál szeretnék az U18 mellett az U20-ban is minél több játéklehetőséget kapni és bekerülni a rájátszásba mindkét korosztályban. A válogatottban legalább a tavalyi vagy annal jobb szereplést várok. Amelyik keretnek tagja lehetek, annak személyesen is maximálisan a hasznára akarok lenni a minél szebb eredményekért.”