Három világbajnokság - hasonló célok

2019.04.04. 14:52 |

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Jégkorong Szövetség az áprilisban kezdődő három világverseny előtt. A női válogatott és az U18-as férfiválogatott a feljutás céljával lép jégre hazai pályán, míg a férfi felnőttválogatott számára a felkészülési meccsek sorozata pénteken kezdődik.

Vasárnap kezdődik a női Divízió I/A világbajnokság Káposztásmegyeren, a Vasas Jégcentrumban. Az első ellenfél Norvégia lesz, a csoportban szerepel még a szlovák, a dán, az olasz és az osztrák együttes is. Tavaly a harmadik helyen végzett a magyar válogatott, és az előrelépés most feljutást érne, hiszen az első két helyezett léphet feljebb. Mivel az olimpiai mezőny bővül, így van esély arra, hogy a csapat kijusson majd a 2022-es pekingi játékokra is.

A belépés ingyenes lesz, a helyszínen támogatói jegy vásárolható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szatmár utcai intézménye, a Családok Átmeneti Otthona számára. Aki kilátogat és regisztrál, egy játék keretében két főre szóló utazást nyerhet a kazahsztáni férfi vb-re. A torna a fenntarthatóság és a környezettudatosság jegyében zajlik majd: kulacsot kapnak a csapatok, így nem termelnek palackhulladékot, újrahasznosított papírt használnak, lesz szelektív hulladékgyűjtés, és az Élelmiszerbank közreműködésével regisztrált élelmiszer-takarékos lesz az egész rendezvény.

Először közvetíti televízió itthon a női világbajnokságot, az M4 és az M4sport.hu sugározza a mérkőzéseket.

Pat Cortina, a női válogatott új szövetségi kapitánya a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csoport kiegyenlített, minden meccs nagy kihívást jelent majd.

„Az edzősködés szépsége, hogy minden munka másféle kihívásokkal jár, a legnagyobb különbség most az, hogy a női válogatott nagyon fiatal, ez tőlem másfajta megközelítést követel meg. Mindig megmondják, ha nem boldogok vagy ha valami nem tetszik nekik. Ahogy jégre lépnek, csak a játékra koncentrálnak, és ez nagyon impresszív. Ahogy más világbajnokságok esetében is, a csapatnak meg kell küzdenie a nyomással, de mivel most hazai közönség előtt szerepelünk majd, ez még jelentősebb lesz. Kitartóan kell fókuszálnunk a felkészülésre és a saját játékunkra, nem a győzelem vagy a vereség miatt kell aggódni, hanem arra kell figyelnünk, hogy jól teljesítsünk" - fejtette ki a szövetségi kapitány.

Huszák Alexandra, a női válogatott csatára arról beszélt, hogy hatalmas megtiszteltetés Pat Cortinával együtt dolgozni.

„Hihetetlen nagy pluszt és motivációt ad nekünk a felkészülés során. Nemcsak szakmailag, de mentálisan is a segítségünkre van. Nagy lehetőség kapujában állunk, hiszen a kibővített A csoport miatt idén két csapat jut fel az elitbe. Ez már önmagában nagy motivációt ad a válogatottnak, és reméljük, hogy hasonló csodákat tud majd átélni velünk a kapitány, mint annak idején Szapporóban a férfiválogatottal. A csapat jelentős részével már egészen kiskorunk óta ismerjük egymást. Én úgy tekintek rájuk, mint a második családomra, hiszen vannak olyan időszakok év közben, amikor több hetet együtt edzőtáborozunk, és együtt készülünk a válogatott eseményekre. Jó látni, hogy közös cél lebeg a szemünk előtt, a hazai pálya és a hazai közönség extra motivációt jelent nekünk. A hangulat hétről hétre javult, kiváló a csapategység. Még pár nap van hátra a világbajnokságig, és bizton állíthatom,  minden lány úgy fog kikorcsolyázni a jégre, hogy a maximumot nyújtsa.”

Az U18-as férfiválogatott is hazai közönség előtt játszik a vb-n: a Divízió I/B tornának Székesfehérvár ad otthont április 14-20. között. Erre a tornára is ingyenes lesz a belépés. A korosztályos tornákon az I/A és az I/B között liftezett a csapat, 2014-ben éppen Székesfehérváron, majd két évvel később is feljutott, ám ez tavaly Kijevben nem jött össze.

Az együttes ebben a szezonban már szép eredményeket ért el, hiszen 2018 decemberében legyőzte a szlovák korosztályos gárdát is. A vb-n Nagy-Britannia, Olaszország, Japán, Szlovénia és Ausztria vár a magyar együttesre.

Svasznek Bence, az U18-as válogatott vezetőedzője elmondta, hogy a feljutás az elvárás.

„Tudjuk, hogy minden meccsen a legjobbat kell nyújtani, ha ezt a célt el szeretnénk érni. Papíron a legerősebb ellenféllel, Ausztriával kezdünk, de nem szerencsés egy meccsre kihegyezni a vb-t, a további négy találkozón is jól kell játszani és győzni kell a feljutáshoz. Olyan csapatot képzeltünk el, amely sokat korcsolyázik, agresszívan játszik és nyomást helyez az ellenfélre, remélem, ezt majd viszont lehet látni a jégen is.”

A férfiválogatott már másfél hete készül a kazahsztáni Divízió I/A világbajnokságra, amely április 29-én kezdődik. A tornán az eddig valaha volt legkeményebb mezőny vár a mieinkre, hiszen a házigazdák mellett a fehéroroszok, a szlovénok, Dél-Korea és Litvánia is az ellenfelek között lesz.

A csapat hat felkészülési mérkőzést játszik, az elsőt pénteken a Tüskecsarnokban a svédek ellen, erre már minden jegy elkelt.

Jarmo Tolvanen, a férfiválogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, hogy egyelőre sokkal több kérdés van, mint válasz, de reméli, a felkészülési meccsek végére elfogynak a kérdések.

„A hat találkozó jól szolgálja a felkészülést. Örülök a programnak, három A csoportos ellenféllel is találkozunk. A pénteki riválist, a svédeket finnként nem szeretem, de azt a hokit igen, amit játszanak. Jó teszt lesz, mindenki próbálgathatja a határait. A lengyelek új edzővel készülnek és új rendszer szerint játszanak, ez jó kihívás lesz a számunkra. A szlovén, az olasz és a brit csapat ellen is közelebb kerülhetünk a válaszokhoz. Még nem végeztünk a célok meghatározásával. Tavaly közel voltunk a feljutáshoz, és a magyar hoki ott tart, hogy mindig van esélye. Kemény világbajnokság lesz" - emelte ki a szakvezető.

Magosi Bálint, a férfiválogatott csatára arról beszélt, hogy van esély a győzelemre pénteken a svédek ellen, hiszen egy meccsen bármi megtörténhet. Hozzátette, most a taktika begyakorlásán és a sorok összecsiszolásán van a hangsúly, de mindenki győzelemre éhesen lép majd jégre.