Gólgazdag főpróba az olimpiai selejtező előtt

2024.08.25. 21:18 |

A magyar együttes 0-5 után felzárkózott, három gólt szerzett zsinórban, de egyenlíteni nem sikerült, és Ukrajna végül 6-3-ra győzött. Szongoth Domán 16 évesen góllal debütált.

A pozsonyi olimpiai selejtező előtt Ukrajnát fogadta a magyar férfi jégkorong-válogatott. A Vasas Jégcentrumban rendezett találkozó volt egyben Majoross Gergely szövetségi kapitány első mérkőzése a csapat élén. A magyar együttesben Szongoth Domán, Horváth Alex és Horváth Bence először játszott.

A 6. percben Varga csent korongot és tört kapura, közeli lövését azonban hárította Djacsenko. A vendégek is próbálkoztak, de Bálizs a tőle megszokott stabilitással kezdett. Később a válogatottba visszatérő Bartalis szép szólója végén éppen csak célt tévesztett, a másik oldalon 18-as szerezhetett volna kétszer is gólt, de nem járt sikerrel. A 16. percben Galló harcolt meg a korongért, visszakészítéséből Sebők tüzelt, Djacsenko mamuttal mutatott be bravúrt. Garát bombájánál újra az ukrán kapus kellett, Bartalis helyzeténél szintén. Bár érett a magyar gól, 0-0-val vonultak szünetre a csapatok.

Szép magyar akcióval indult a második harmad, Sebők egyéni alakítása végén Horváth Bencéhez passzolt, aki nagy helyzetben hibázott, majd az ismétlésből Nilsson durrantott mellé. Szadovikov büntetése hozta el a mérkőzés első kiállítását, nyomott a magyar csapat, Sebők kísérleténél az ukrán kapusnak kellett hatalmasat védenie. Éppen csak kiegészült a rivális, amikor egy Fadiejev-Vorona-Szadovikov mintaszerű összjáték végén megszületett az ukrán vezető gól, Bálizsnak már esélye sem volt (0-1). Elkapták a fonalat az ukránok, fél perc sem telt el és Volodimir Cserdak révén megduplázták előnyüket: peches szituációban Bálizs lába alá csúszott a korong, a vendégek csatára pedig szemfülesen kapuba kotort (0-2). Maradt az ukrán nyomás, Bálizs többször mentette meg a magyar válogatottat. A 33. percben Vay Ádám érkezett a ketrec elé, rögtön Nimenko lövéssel avatták fel, azonban szépen védett. A 36. percben Terbócs kapott büntetést, a hátrány első másodperceiben Pereszunko pokolian nagy lövést eresztett meg, ami nyomán már 0-3 állt az eredményjelzőn (0-3).

Erdély Csanád helyzetét jegyezhettük fel a 44. percben, kicsivel később Nemes lőhetett volna közvetlen közelről gólt, de Djacsenko újra hárított. A 45. percben Galló kapott kisbüntetést a játék késleltetéséért. Könyörtelenül kihasználták az ukránok előnyeiket, nem volt ez másképp most sem: Fadiejev távoli kísérletét elejtette Vay, a jó ütemben érkező Szadovikov pedig duplázni tudott (0-4). Szabó Bence nagy hibáját Borodaj használta ki, egy az egyben verve Vay Ádámot (0-5).

Az 52. percben a debütáns Szongoth Domán révén megszületett a szépítés: a 16 esztendős játékos Szabó Bence távoli lövését követően kapart kapuba (1-5). Egy percre rá Galló Vilmos duplázta a magyar gólok számát: Horváth Bence csent korongot az ukrán ketrec mögött, visszakészítésére érkezett a Finnországban légióskodó csatár és talált be (2-5). Az 56. percben Gallót Zakharov buktatta, előnyben folytatta a zárkózást válogatottunk: a megnyert bulit követően Nilsson élesen áttette a korongot Varga Balázshoz, aki kapásból tűpontosan lőtt - négy percen belül három magyar találat (3-5). Az 58. percben Vay Ádám lekorcsolyázott a jégről, azonban nem jött be a kockázatvállalás, Deniszkin lőtt az üres kapuba (3-6). Az utolsó két percre megfogyatkoztak az ukránok, e az eredmény nem változott, 3-6 lett a meccs vége.

A mieinknek csütörtökön rajtol az olimpiai selejtező Pozsonyban, az első ellenfél Kazahsztán lesz. Az ukránok szintén csütörtökön kezdenek Rigában, Franciaország ellen.

Majoross Gergely szövetségi kapitány: „Azt kértük, hogy nagy odaadással és erőfeszítéssel játsszunk – ez megvolt, sőt, túlzottan is megvolt. A második harmadban, amikor okosan kellene játszani és kicsit lassítani a játékot, akkor mi ezen helyenként a kritikus vonalakon túlestünk, ebből adtunk nekik három kontralehetőséget, amiből kettőt bevertek, és onnan megváltozott minden. A hátrány nem volt igazi, de nem is foglalkoztunk vele, szóval az nem zavar. Végig dolgoztunk tisztességesen, valamennyire visszajöttünk a meccsbe. Örülök Domán góljának és annak, hogy még történtek pozitívumok. Úgy jöttünk ki a harmadik harmadba, hogy azt meg szeretnénk nyerni – a kapuslehozataltól eltekintve sikerült. Voltak jó dolgok, de többet vártunk magunktól. A védekező harmaddal foglalkoztunk eddig a legtöbbet, amit ott kértünk, az többé-kevésbé működött.”

Az összeállítás Ukrajna ellen (zárójelben a mezszámok):

Varga B., Papp, Erdély
Nemes, Bartalis, Terbócs
Horváth Bence, Sebők, Galló
Ambrus G., Németh K., Mihály
Szongoth

Garát, Fejes
Hadobás, Ortenszky
Szabó B., Nilsson
Horváth M., Horváth A.
Bálizs (Vay)

A keret: