Glen Williamson: „Sikeres magyarokat nevelünk”

2014.12.08. 16:32 |

December 8-9. között az U17 és U18-as válogatott közös edzőtáborban vesz részt a káposztásmegyeri Jégpalotában. A behívott keretet 6 kapus, 15 hátvéd és 18 csatár alkotja. A kétnapos összetartás előtt Glen Williamsonnal beszélgettünk az eddig elvégzett munkáról és a nemzetközi szinten is elismert válogatott programról.

„Mindössze hat játékos öregedett ki a tavalyi csapatból, szóval ez egy nagyon izgalmas év, sokat dolgoztunk a játékosok fejlesztésén úgy jégkorong szakmai szempontból, mint érettség szempontjából. Igyekeztünk egy következő szintre emelni őket, ahol igazán komolyak, magabiztosak és tudják, mit akarnak és, hogy hogyan érjék el a céljaikat. Most válnak szabadidős sportolókból komoly jégkorongozókká és ez a legjobb dolog ebben, kiváló lehetőség! A legtöbb játékos a korosztályos EBEL-ben játszik, ami egy igazán jó liga és azért is jó nekik, hogy ott játszhatnak, mert nem ismerik az ellenfeleket. A magyar bajnokság olyan, mintha a testvéreikkel játszanának, minden játékos névről ismeri a másikat már, tudja, mi az ellenfele erőssége, ki hogyan játszik, vagy hogyan reagál egy-egy helyzetben. De mikor az EBYSL-ben játszanak, a mérkőzésre magára kell készülni, és ez fegyelmezettséget, bátorságot, büszkeséget követel tőlük és ösztönzi őket arra, hogy jobb játékosokká és jobb személyiségekké váljanak. A srácok többségének ez mind új dolog, így igazán érdekes időszak ez mindenki számára, amely alatt végigmennek ezen a folyamaton.

Ebben a táborban új oldalról próbáljuk megközelíteni a tanítást, először is felmérjük, mit tudnak ők, egy tesztet írnak abból, amit az eddigi alkalmakon átvettünk velük, és aki nem tudja ezeket, az kiesik a keretből. Egy olyan programot működtetünk itt, amelyben ha dolgozol, minden lehetséges dolgot megtanítunk, de ha nem akarsz tanulni és nincs meg a megfelelő hozzáállásod, akkor kikerülsz. Rengetegen szeretnének bekerülni most a programba, ami nagy változás több gyereknek is, ugyanakkor óriási előrelépés is a magyar jégkorong számára, mert ezáltal egyre több játékost kapunk és még többet, aki ugyanarra a helyre pályázik. Ez nem függ politikától vagy klubtól, csak azon múlik, kik a legjobbak az országban és ki az, aki a legmesszebb juthat a sportban. A mostani U18-as korosztálynál ez egy komoly kérdés, ahogy az U20-nál és a felnőtt válogatottnál is. Meg akarjuk mutatni a világnak, az országnak, a kluboknak, a szülőknek, nagyszülőknek, hogy büszkék lehetnek, be akarjuk bizonyítani, hogy fejlődünk és nem alkuszunk meg. Keményen játszunk, tűzzel, szenvedéllyel, intenzíven és hajtunk, nem számít, mi történik, haladunk előre. Erre koncentrálunk.”

Talán olvasta már a nemzetközi szövetség honlapján az Ivano Zanattaval készült interjút, melyben az olasz szövetségi kapitány az ön munkáját dicséri és egyben példaként állítja az itt felépített utánpótlás rendszert az olasz jégkorong számára.

„Nem tudtam róla, jó ezt hallani. De ez nem egyedül az én munkám, hanem mindenkié a válogatott programban, én csak egyik tagja vagyok a csapatnak, aki ezen dolgozik. Befolyásolni tudjuk a rendszert, de nagyon szerencsések vagyunk, hogy sok új fiatal edzőnk van, több vendég edző is részt vesz a programokban, többen szeretnének folyamatosan bekerülni a válogatott stábokba, mind nagyon keményen dolgoznak, új dolgokat szeretnének tanulni és a legjobbakká szeretnének válni, akár a világ legjobbjaivá. Mind nyitottak az újdonságokra, ami nagyon jó a program számára és a gyerekek számára is, mert ők azok, akik elérik az eredményeket végül.

A legjobb dolog az egészben az, hogy mindenki hozzáteszi a részét a munkához, ezáltal a klubokban is egyre jobb edzői munka folyik, emellett az idősebb edzők egy része is igyekszik megnyílni az újdonságok felé. A világ folyamatosan fejlődik, és aki nem tartja a lépést, azt megelőzik, ez az, amit mi teszünk más országokkal szemben, fejlődünk és jobbakká válunk, mint ők. Sikeres játékosokat, sikeres csapatokat, sikeres magyarokat nevelünk! Okos és sikeres magyar embereket!”

Az U18-as válogatott a mostani összetartást követően december végén újra összegyűl 27-én, majd december 28-30. között Négy Nemzet Tornán vesz részt, melynek Budapest ad majd otthont.

A december 8-9-i összetartásra behívott keret itt található.

Fotó: Soós Attila