Férfi felnőtt: egy plusz, egy mínusz

2015.04.18. 10:35 |

Megtartotta utolsó edzését a divízió 1/A világbajnokság kezdete előtt a magyar férfi felnőtt válogatott, amely Japán ellen kezd holnap - Vas Jánossal, de Sofron István nélkül.

Mivel a világbajnokság helyszínén, a Tauron Arena Krakówban péntek este még koncertet tartottak, szombaton nem a vb-csarnokban, hanem a Cracovia Kraków pályáján gyakorolt a magyar csapat.

A tréning előtt lement a hivatalos fotózás, kint pedig ha le nem is szakadt az ég, de volt áldás: konkrétan elkezdett havazni. Nagyot esett a hőmérséklet tegnap óta Krakkóban, a péntek délelőtt otthonhagyott nyárelőhöz mérten pláne. Aki még nem indult el Lengyelországba, dobjon a bőröndbe pluszpulcsit meg egyebeket...

És sajnos egyébként is fagyos volt a hangulat, mert megérkezett az IIHF hivatalos állásfoglalása, amely alapján Sofron István nem játszhat a vikágbajnokság első két mérkőzésén.

Sofron még a DEL rájátszásért vívott középdöntőjének második mérkőzésn kapott egy ütközésért a helyszínen kettő percet, majd az ellenfél utólag beküldött panaszvideója nyomán három meccset. Ebből az elsőt a DEL-es középdöntő harmadik mérkőzésén le is töltötte, de mivel a Krefeld Pinguine kiesett, azaz véget ért az idénye, nem volt egyértelmű, hogy Sofinak le kell-e a töltenie a maradék két meccsét, és ha igen, hol. E kérdés eldöntésére várt a magyar küldöttség állásfoglalást az IIHF-től, amely szombatra megérkezett: az ominózus két meccset a világbajnokság első két játéknapján kell leülni, ezért Sofi nem játszhat a Japán és Kazahsztán elleni rangadóinkon...

A Hajós Roland kéztörésével kezdődő, Sikorcin Ladislav és Tokaji Viktor bokasérülésével, majd Bartalis István térdszalagszakadasával folytatódó pechszéria Sofronnal talán véget ért, mert az már egyértelműen pozitívum, hogy Vas János a Slavia Praha elnökének különengedélyével az utolsó cseh osztályozó-mérkőzés előtt útnak indulhatott, és ha minden jól megy, szombat estére befut, másnap pedig játszhat a vb nyitómeccsén.

Szükség is lesz rá az események ismeretében - Rich Chernomaz szövetségi kapitány gyorsan átalakította a sorokat, és felhívta a figyelmet: azzal senki sem jár jól, ha sajnáljuk magunkat, sokkal inkább lehetőségként kell tekinteni az új helyzetre.

Amúgy a 80 perces jégidőt maradéktalanul kihasználta a válogatott, végigskálázta, amit még kellett, Erdély Csanáddal pluszperceket is dolgozott Tokaji Viktor, azaz, amit a jégen el lehetett végezni, azt elvégezte a csapat.

Vasárnap 13.00-kor játszunk Japánnal, ezért nem lesz morning skate, úgyhogy a csapat ma délután kinéz a Tauron Arenába, hogy azért szokja a közeget.

A TERVEZETT ÖSSZEÁLLÍTÁS

Kóger, Sarauer, Banham
Sebők, Hári J., Vincze
Kovács Cs., Vas J., Erdély