Férfi felnőtt: három nap, két győzelem

2015.04.10. 21:54 |

A 2015-ös Hoki Gála első mérkőzésén azzal Ausztriával találkozott felnőtt válogatottunk, aki szerdán egyszer már legyőzött, így az újabb győzelem volt a cél.

Gyors oda-vissza játékkal indult a találkozó, sorra alakultak ki a helyzetek mindkét oldalon. A harmad közepén Pozsgai eresztett el egy erős lövést az osztrák kapura, a Starkbaum mamutjáról kipattanó korongot lőtte vissza Bartalis a hálóba. 1-0 ide. Fél perccel később Richter ülhetett ki fogásért, emberelőnyös sorunk pedig ezúttal is villant. Sarauer és Sofron forgatott, majd Banham ütőjére érkezett pontos passz, aki a kék vonalról lépett be és lőtt magabiztosan az osztrák kapuba.

A második játékrész harmadik percében Benk kapott két perces kisbüntetést, az osztrák együttesnek pedig mindössze 17 másodpercre volt szüksége, hogy kihasználja előnyét, Ganahl talált be Bálizs kapujába. A harmad végéhez közeledve viszont visszakaptuk az előnyös lehetőséget, Mitterdorfer ült ki a büntetőpadra. Az előnyös sorunk pedig ismét eredményes volt, Sofron bombájába Kóger ért bele jól, a korong pedig utat talált Starkbaum kapujába. 3-1-es vezetéssel mehettünk pihenni.

A harmadik harmad elején nagyon nyomott az osztrák csapat, de Bálizs biztos alapot adott védelmünknek. A játékrész feléhez közelítve mi kerültünk előnybe, viszont ezúttal nem tudtunk élni a lehetőséggel, sőt, egy eladott korongból fordulhatott a vendég együttes, Schumnig egyedül törhetett kapura, Bálizs tehetetlen volt. Ausztria felzárkózott tehát egy gólra és minden tőle telhetőt megtett a győzelemért. Az utolsó másfél perce kapusát is lehozta Dieter Kalt, egyenlíteni viszont nem tudott együttese.

Három nap alatt másodszor is győzni tudott Magyarország válogatottja Ausztria ellen.

Magyarország-Ausztria 3-2

VÉLEMÉNYEK

Rich Chernomaz: "Szoros meccs volt, de erre számítottunk. Kiválóan kezdtünk, a második harmad elején viszont lelassultunk. Félidőtől megint jól hokiztunk, ám összességében kiegyenlített meccs volt. Sokkal jobban védekeztünk, mint Bécsben, feleannyi helyzete sem volt az ellenfélnek. Keményen dolgoztunk, fegyelmezetten játszottunk, úgy, ahogy kértük: büszke vagyok a fiúkra. Egy világbajnokságon a kapusteljesítmény az emberelőnyös egységek jelentik a különbséget, ezúttal azért nyertünk, mert jók voltunk fórban. Rajna Miki után Bálizs Bence is jól védett, a finisben bravúrja is akadt, amikor őriztük az eredményt."

Dieter Kalt (Ausztria): "Nekünk az volt a fontos, hogy megnézzünk, miként reagálunk a legutóbbi vereségre, és hogy képesek vagyunk-e ismét olyan intenzíven játszani, mint Bécsben az első harmadban. Nem sikerült, ezúttal a magyar válogatott hokizott jobban az első harmadban, viszont az idő előrehaladtával belejöttünk, jobban kontrolláltuk a meccset, inkább történt az, mit szerettünk volna. A magyarok keményen játszottak, amikor tudtak, agresszíva letámadtak, ami miatt az alapvonalunk mögé szorultunk, és lelassult a játékunk. A záró harmadban gyorsabban jutottunk előre, több helyzete is volt a csatárainknak."

Frank Banham: „Mindig különleges dolog meglőni az ünnepi első gólodat, így nekem is nagyszerű érzés ez most. A gólom előtt remekül játszott össze Sofron és Sarauer, az ő érdemük is, s az sem csak rajtam múlott, hogy négy pontot szereztem két meccsen, remek játékosok vesznek körül. Kulcsfontosságú volt, hogy sokkal jobban kezdtünk, mint szerdán, és hogy meg tudtuk tartani a vezetést.”

Bálizs Bence:„Az előző meccsen a padról is azt éreztem kicsit, mint most, hogy nem volt meg az az átütő erő az osztrákoknál. Mi nem csak jobban akartunk, de jobb erőben is éreztem magunkat. Nagyon sokat változott a védési stílusom a szezon során, meg merem kockáztatni, hogy 180 fokos fordulatot vett. Nem védek teljesen másképpen, de máshogy gondolkodom, mint korábban. Például többet maradok lábon és a post-knee-downt is sokat gyakoroltunk a finn kapusedzőmmel a szezon során. Kicsit egyszerűbbnek és hasznosabbnak mondanám azt, ahogy most védek. A post-knee-down vashoz zárásnál a kapu alsó része teljesen le van fedve és könnyebb kimozdulni az azonos oldali, fenti lövőre. Én szeretem, tetszik. Könnyebben tudom olvasni a játékot, mint korábban, ez a védési stílusom változásának és a sok meccsnek is köszönhető. Higgadtabb és türelmesebb vagyok a kapuban, jobban kivárok a helyezkedésnél ahogy olvasom a játékot, ezáltal könnyebben érek oda az érkező korongra.”

Kóger Dániel: "Az osztrák csapat lassan kezdett, úgy, mint mi szerdán, talán a buszút miatt. A második harmadra összeszedték magukat, kemény meccset játszottunk, de jók voltunk. Akadt néhány hibánk, amikor túlgondoltuk a dolgokat, viszont az osztrák jó csapat, nem arról van szó, hogy visszaengedtük volna őket a meccsbe. Az emberelőnyöket még keveset gyakoroltuk, de egész jól működött."

Kovács Csaba: "Az előző meccs ót védekezésben javultunk, feleannyi helyzete volt az ellenfélnek, ami jó tendencia. Viszont tovább kell javulnunk, mert Szlovénia még nehezebb feladat lesz vasárnap. Ezúttal a második harmadot kicsit lassan kezdtük, mindig úgy kéne, ahogy a legelején tettük."

A BŐ KERET

Kapusok (3): Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

Bekkek (11): Gőz Balázs (Miskolc), Gröschl Tamás, Mestyán István, Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Reiter Attila, Szirányi Bence, Tokaji Viktor, Varga Arnold (mind Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt, német)

Csatárok (22): Azari Zsolt (DAB), Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Sárpátki Tamás, Sikorcin Ladislav, Vincze Péter (Fehérvár), Berta Ákos (Debreceni HK), Hajós Roland, Tyler Metcalfe, Nagy Krisztián, Tóth Adrián (Miskolc), Hári János (MODO, svéd), Nagy Gergő (Kalamzoo Wings, amerikai), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki, finn), Sofron István (Krefeld Pinguine, német), Vas János (Slavia Praha, cseh)