Connor Bedarddal és három Stanley-győztessel érkezik Kanada

2024.05.03. 21:17 |

5859 NHL-mérkőzés tapasztalata lesz látható az MVM Dome-ban.

Kihirdette 22 fős keretét a kanadai jégkorong-válogatott, amely a világbajnoki felkészülésre érkezik. A csapat május 7-én az MVM Dome-ban a Hokitavasz keretében játszik a magyarokkal a csehországi vb előtti utolsó találkozón.

A jelen és a jövő egyik legnagyobb szupersztárja, a 18 évesen már rekordok sorát tartó Connor Bedard is benne van a keretben. A csatár a Chicago Blackhawks 1/1-es választása volt a drafton, első NHL-szezonjában 68 mérkőzésen 22 góllal és 39 assziszttal segítette csapatát. Kétszeres junior- és egyszeres ifjúsági világbajnok, volt olyan U20-as vb, amelyet 23 ponttal zárt hét meccsen. Sok szakíró szerint hamarosan elérheti a legnagyobbak, vagyis Wayne Gretzky és Sidney Crosby szintjét – az biztos, hogy élmény lesz nézni a játékát Budapesten.

Rajta kívül még egy 1/1-es van a kanadai keretben: Owen Powert 2021-ben választotta ki a Buffalo Sabres, az elmúlt két idényben meghatározó hátvéddé vált. Mindössze 21 éves, de már van bőven nemzetközi tapasztalata: még egyetemistaként került be a 2021-es világbajnoki keretbe, amely aranyérmes lett, egy évvel később pedig az olimpián is részt vett.

Szintén annak a 2021-es vb-győztes csapatnak a tagja volt Michael Bunting, aki megfordult az Arizona, a Toronto, a Carolina és a Pittsburgh együttesében is, valamint Andrew Mangiapane, a Calgary Flames csatára, aki a vb-cím mellett MVP és gólkirály is lett három éve.

A legutóbbi, tavalyi aranyérmes együttesben szerepelt, így visszatér Budapestre is Adam Fantilli, aki 1/3-as volt a drafton, a Columbusban egy szezon alatt 27 pontot szerzett, miközben sérülések hátráltatták. Bedarddal együtt volt U20-as vb-győztes és NCAA-bajnoknak is mondhatja magát. A kapus Joel Hofer és a csatár Jack McBain szintén újrázó a címvédő gárdából a szövetségi kapitány, Andrew Tourigny mellett.

Kapusposzton Jordan Binnington a legnagyobb név, a 30 éves jégkorongozó 2019-ben nyert Stanley-kupát a St. Louis Blues csapatával, és All Star-gálán is szerepelt. Összesen 321 NHL-mérkőzés van mögötte. Szintén 2019-ben ért csúcsra Colton Parayko, a bekk azóta is a St. Louist erősíti. Ő az egyik legtapasztaltabb a mostani keretből: 659 alapszakasz és 82 playoffmeccs, 71 gól, 220 assziszt – ez elég szép termés!

A keret harmadik Stanley-győztese Bowen Byram. A hátvédet a Colorado Avalenche választotta ki negyedik helyen, tagja volt a 2022-ben bajnok csapatnak, azóta viszont a Buffalót erősíti.

A legnagyobb NHL-es rutinnal Damon Severson büszkélkedhet, a Columbus hátvédje 730 mérkőzésen játszott a világ legerősebb hokiligájában, 68 gól és 226 gólpassz került a neve mellé. Valamint két vb-ezüst, így most az a célja, hogy a legfényesebb éremmel térjen haza Csehországból. Több mint 600 NHL-meccse van Jared McCann-nek és Jamie Oleksiaknak is. A kanadai keret legidősebbje a 32 éves Brandon Tanev: draftolatlanként jutott el az NHL-be, három csapatban összesen 519 mérkőzést játszott. A vicces portréképekről is ismert.

Összesen 11 elsőkörös lesz látható az MVM Dome jegén, és ott van a válogatottban a 17 éves Macklin Celebrini is, akit az idei draft első számú sztárjának tartanak. Gyors, korongbiztos és gólerős csatár, aki egyik első felnőttmeccsét éppen Budapesten, a magyarok ellen játszhatja.

A kanadai keret:

Kapusok: Jordan Binnington (St. Louis Blues), Nico Daws (New Jersey Devils), Joel Hofer (St. Louis Blues)

Hátvédek: Bowen Byram (Buffalo Sabres), Kaiden Guhle (Montreal Canadiens), Jamie Oleksiak (Seattle Kraken). Colton Parayko (St. Louis Blues), Owen Power (Buffalo Sabres), Damon Severson (Columbus Blue Jackets), Olen Zellweger (Anaheim Ducks)

Csatárok: Connor Bedard (Chicago Blackhawks), Michael Bunting (Pittsburgh Penguins), Macklin Celebrini (Boston University), Dylan Cozens (Buffalo Sabres), Adam Fantilli (Columbus Blue Jackets), Ridly Greig (Ottawa Senators), Dylan Guenther (Arizona Coyotes), Andrew Mangiapane (Calgary Flames), Jack McBain (Arizona Coyotes), Jared McCann (Seattle Kraken), Dawson Mercer (New Jersey Devils), Brandon Tanev (Seattle Kraken)

Jegyek még vásárolhatók ide kattintva.