Chernomaz: „a speciális egységeken dolgozunk"

2015.12.08. 17:02 |

Ma és holnap két edzőmeccset játszik az U20-as válogatott Ausztria juniorjai ellen St.Pöltenben, a második meccset követően pedig holnap délután már világbajnoki utazó keretet hirdet Rich Chernomaz. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk még a keret indulása előtt a kanadai szakemberrel.

„Volt néhány srác, akit nem hívtunk be novemberben és úgy gondoltunk, adunk nekik még egy lehetőséget, hogy kiszorítsák azokat, akik Vaujanyba utazhattak novemberben, hiszen a dolgok változhatnak hónapról hónapra. Hat játékostól kell búcsút vennünk holnap délután” – kezdte mondandóját Chernomaz a keret kialakítását illetően, majd az elkövetkező két találkozóról is szót ejtett. „Ausztria két csoporttal van fölöttünk az U20-as korosztályban. Célunk a saját játéktervünk szerint játszani, dolgozni a speciális egységeinken, hiszen nekik különösen hatékonynak kell majd lenni a világbajnokságon. A felkészülés ezen szakaszán már kezd kialakulni a kémia és egyre tisztább a kép, hogy mely játékosokat szeretnénk játszatni ezekben a pozíciókban.”

A keret tegnap délután kétszer ötven percet, ma reggel újabb ötvenet töltött a jégen, arra a kérdésre, hogy mennyi munkát tudtak elvégezni ezalatt, egyértelmű választ adott a kapitány: „nem eleget! Sosem lehet elég időt tölteni a részletek gyakorlásával. A srácok átvették az öt az öt elleni szituációkat, így most a speciális játékunkon kell igazán dolgoznunk. Előrébb járunk majd a holnapi meccset követően.”

Több ponton változott a keret tavaly óta, a „kiöregedők” helyére ígéretes fiatalok érkeztek, kíváncsiak voltunk, milyen irányúnak látja a változást ezen a ponton Rich Chernomaz. „A csapat összességét tekintve az idei keret játékosai nagyobbak, több az erős mezőnyjátékos. Alapvetően fejlődést látok számos játékosnál, de ez csupán a technikai része a játéknak, nem feltétlenül jelenti egyben azt is, hogy bármivel is okosabbak lettek a játékosok” – mondta nevetve, majd hozzátette: „számomra az lesz a kulcsa annak, hogy sikereket érjünk el, hogy a fiúk megértsék, mi a jó irány, hogyan kell játszanunk, hogy győzni tudjunk. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy esetleges gyengébb ellenfél szintjén teljesítsünk, a saját játékunkat kell játszanunk a saját szintünkön mindegy egyes szituációban egyaránt.”

A MOL Liga idei bővülésével számos fiatal kap lehetőséget a felnőttek között, a junior világbajnokságra készülve nem mulaszthattuk el a lehetőséget, hogy erről a jelentős változásról is beszéljünk a keret szövetségi kapitányával. „Kiváló lehetőség ez nekik és nagyban segíti a fiatalok fejlődését, de ami talán még ennél is fontosabb, az az, hogy a profikkal való edzéseken és meccseken tudják, hogy nem elég csak megjelenniük anélkül, hogy fejben is ott lennének és úgy várni, hogy fejlődjenek. Azáltal válnak jobbá, hogy tudják, meg kell mutatniuk az idősebb játékosoknak és az edzői stábnak, hogy lehet rájuk számítani.”

Az U20-as válogatott bő kerete: itt.