Biztonsági képzést szervezett az MJSZ és az MKOSZ

2024.09.26. 10:00 |

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Magyar Jégkorong Szövetség a versenyévadot megelőzően a versenyrendszereiben feladatot ellátó főrendezők és szervezésért felelős szakemberek részére szervezett képzést a Magyar Kosárlabdázás Házában.

A szakmai felkészítő megnyitója keretében Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára és Szabó József Bence, az MJSZ főtitkára megköszönte a szakemberek munkáját és személyes tapasztalatai alapján értékelte az elmúlt időszak tevékenységét. A főtitkárok a szeptember 16-i eseményen kiemelték, hogy a korábbi jogsértések száma érdemben csökkent és mára megfelelő és biztonságos körülmények várják a mérkőzésekre látogatókat. A meghozott intézkedéseknek köszönhetően a szabálysértők száma érdemben csökkent.

A sportról szóló 2004. évi törvény 2024. évi változásait Dr. Liszkai Roland, a HM SFÁ Sportirányítási Főosztály Nemzetközi Sportkapcsolatok osztályvezetője mutatta be, jelezve, hogy a szövetségekkel folytatott egyeztetések alapján további kisebb módosításokra is sor kerülhet a továbbiakban.

Liszkai Roland előadása

Samu István, a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági igazgatója és munkatársai a sportról szóló törvény módosítása alapján bevezetett új magánjogi gyakorlatot, az azonnali kizárás végrehajtását mutatta be. A gyakorlati példákon keresztül didaktikus segítséget adott minden, a rendezvények biztosításával megbízott vagyonvédelmi vállalkozásnak.

Samu István előadása

Dr. Tóth Béla rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának munkatársa az elmúlt év nagy sajtóvisszhangot kapott biztosítási eseteit dolgozta fel esettanulmányok felhasználásával. Az alezredes a rendezők és közreműködők kötelezettségeire és munkavégzése követelményeire a jogszabályi követelmények ismertetésével hívta fel a figyelmet, amivel a jogszerű, a szakszerű és az arányos rendezői intézkedések szükségességét hangsúlyozta.

Dr. Tóth Béla előadása

Kovács Péter, az MKOSZ biztonsági vezetője előadásában az elmúlt évben nagy sajtóvisszhangot kiváltó eseményeken keresztül a játékosok, a hivatalos személyek és a játékvezetők biztosításának szabályozására és a végrehajtás alapvetéseire, továbbá a mérkőzés és sportrendezvény megszakítása, felfüggesztése és befejezetté nyilvánítása jogszabályi követelményeire és menetére hívta fel a figyelmet.

Kovács Péter előadása

Bubán László biztonsági ellenőr a két sportág vonatkozásában dolgozta fel a megküldött helyzetértékeléseket, a biztonságtechnikai ellenőrzések végrehajtásának tapasztalatait, továbbá a biztonsági ellenőrzések eredményeit. Előadásában kitért az elmúlt évben bevezetett ügyviteli rendszerek bemutatására is.

Bubán László előadása

A képzésen a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Magyar Röplabda Szövetség munkatársai mellett részt vettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói és diákjai, a Sportrendezvényeket Biztonsági Szempontból Minősítő Bizottság tagjai, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai és az Országos Kriminológiai Intézet kutatói is.