Az elődöntők legjobbja: Ian McDonald

2016.03.11. 13:04 |

A címvédő DVTK négymeccses kiütéssel már március 1-én döntőbe jutott, míg a MAC-Fehérvár párharc hét meccsen át tartott és az utolsó meccs harmadik harmadában dőlt el minden. Az elődöntők legértékesebb játékosának járó címre több esélyes is volt a DVTK-DHK és a MAC-Volán párosításból is, a választás végül a fővárosiak aranysisakosára, Ian McDonaldra esett.

A kanadai Edmontonból származó támadó a liga legeredményesebbjeként zárta az alapszakaszt és egyszer a hét játékosa címet is elnyerte. A hétmeccses elődöntő sorozatban kilenc pontot jegyzett, mindegyiket gólpasszból, és bár gólt nem szerzett a Fehérvár AV19 ellen, játéka alapvetően meghatározta a MAC eredményességét, hiszen mindössze két találkozó volt, ahol nem jegyzett pontot és mindkettő a Volán győzelmével zárult, amikor pedig termelt, egyetlen kivétellel mindig MAC siker született.

Őrült hétmeccses szérián vagyunk túl, ami igazán élvezetes volt a szurkolók számára…

Számunkra is élvezetes volt számunkra is, nagyon jó sorozat volt, a szurkolótábor pedig remek mindkét oldalon, ők tették ezt még jobbá. Nagyban segítették a csapatot és úgy gondolom, ez csak jobb lesz majd a döntőben. Az a fajta széria volt, amiben egy hokis játszani akar. Kemény, a végletekig kiélezett küzdelem volt, nagyon tetszett.

Két teljesen különböző helyzetben lévő csapat találkozik a döntőben, a DVTK négymeccses kiütéssel jutott a döntőbe, a MAC hét kemény meccset játszott és mindössze egy pihenőnapja van. Milyen hatással lehet ez a döntő első meccseire?

Ők egy kicsivel többet pihenhettek, ami valószínűleg jobb a fizikai állapotnak, mentálisan viszont talán inkább mi vagyunk még meccsben. A kettő jó eséllyel kiüti majd egymást. Kemény csatát várok a döntőben is, amire kész lesz az ellenfelünk, ahogy mi is készen állunk. Gyors lépés ez nekünk az elődöntő után, de határozottan várjuk már.

Az egész szezon során is nehezen találni hét egymást követő meccset, ahol nem lőttél gólt, az elődöntő szériában viszont így történt, kilencszer segítetted gólhoz csapattársaidat, de te magad nem találtál be.

Sok helyzetem és kapura lövésem volt, úgyhogy nem aggódtam különösebben. Jó érzés a kapuba juttatni a korongot, de ha ez épp nem megy, akkor másra kell koncentrálni, arra, hogy hogyan tudod győzelemhez segíteni a csapatot. Ez a legfontosabb.

Sok helyen sokféle bajnokságban játszottál már. Miben különbözött ez a széria, az eddig tapasztaltaktól?

Ez egy kicsit más, mióta Európában vagyok nem nagyon játszottam hétmeccses sorozatot, inkább kettő vagy három győzelemig tartanak itt a párharcok. Jó volt végigjátszani egy tejes hétmeccseset, az pedig különösen hozzáadott az egészhez, hogy mindezt teltház előtt tehettük, jó érzés volt, hogy ennyien kijöttek szurkolni nekünk és nem szeretném kihagyni az ellenfél táborát sem. Nagyon jó hangulatot keltettek mindannyian, ami számunkra is rengeteg izgalmat jelent.

Majoross Gergely időnként a sorok összeállításán is változtatott többek közt Hayes és Saarenpaa hiányzása miatt. Milyen volt a szezon során már megszokott csatártársaidon kívül másokkal is játszani?

Természetesen nagyon más volt, lejátszottuk a teljes szezont együtt, most időnként váltani kellett, de egészen hatékony volt. Az ötödik meccsen, ahol váltottunk, rögtön támadásokat alakítottunk ki és meg tudtuk fordítani az eredményt a javunkra. Néha, amikor kicsit megállnak a dolgok, kell egy apró váltás, ami megadja a szikrát. Más volt, de jól jöttünk ki belőle.

Máris kezdődik a döntő, milyen várakozásokkal indulsz neki?

Úgy gondolom, kemény lesz. A rövid távú célunk, hogy legalább 1-1-es összesített állással térjünk vissza Miskolcról és itthon éljünk a hazai pálya előnyével, hiszen eddig is sikeresek voltunk itthon. Szóval egyelőre ez a cél, de az az érzésem, hogy hosszú széria lesz.

Az alapszakaszban szoros meccseket játszott a két csapat, de a MAC-nak egyszer sem sikerült legyőznie a Jegesmedvéket, az utolsó meccs 0-0-s döntetlen után hosszabbításban dőlt el a DVTK javára. Ez ott van még a fejekben, vagy függetleníteni tudjátok magatokat az eddigi eredményektől?

Természetesen nagyon bánt minket, hogy az alapszakaszban nem sikerült győznünk ellenük, de a rájátszás teljesen más. Minden meccsünk nagyon szoros volt eddig is, minden alkalommal egy lépéssel maradtunk le a győzelemről, többször mentünk hosszabbításba, és ha nem, akkor is egy-egy gólok döntöttek. Mindig ott voltunk és készen állunk megtenni azt az utolsó lépést a győzelemig, erre pedig nincs is jobb alkalom, mint most.

Fotó: Mudra László