A hét legjobbja: Niko Saarenpaa

2016.01.27. 18:06 |

Az elmúlt játékhétre két hazai meccse esett a MAC-nak, mégsem a Tüskecsarnokban lépett jégre a liga újonca. Az FTC-vel Kaposváron, az Újpesttel – feladva a hazai pályát – a Megyeri úton találkozott. Niko Saarenpa a Fradi ellen nyitotta, az UTE ellen zárta a gólok sorát Mindkettő kritikus pillanatban esett és nagy szerepet játszott a MAC győzelmében, az újpesti találat konkrétan aranygól volt. Kimagasló teljesítményével így a finn támadó az elmúlt hét játékosa.

Niko Saarenpa a finn Karpat Oulu utánpótlásában nevelkedett, ahol egyébként Sebők Balázs is. Ezalatt az idő alatt Saarenpaa többek közt Pekka Rinnével is játszott együtt. Junior éveit követően a Mestisben, a Hokki csapatánál indult profi karrierje, ahol hat évet töltött, a 2006-2007-es szezonban a finn másodvonal bajnoka volt. Együtt játszott olyan későbbi MOL Ligás játékosokkal is, mint Jussi Tapio, Kim Kautonen vagy Matt Waddell. Eltöltött három szezont a svéd harmadligában is mielőtt visszatért volna a Hokkihoz tavaly, ahol végül Sebőkkel is csapattársakká váltak. 2015 nyarán végül a magyar fővárosért hagyta el hazáját.

Mekkora jelentősége volt a két legutóbbi győzelemnek Budapest két másik csapata ellen?

Minden pont fontos, hiszen az első helyért vagyunk versenyben. Még így is veszítettünk egy pontot tegnap az Újpest ellen, ami nagy csalódás volt számunkra, tudjuk, hogy ennél a teljesítménynél sokkal többre is képesek vagyunk.

Miképpen alakult úgy, hogy a MAC Budapestért elhagyta végül a Skandináv régiót?

A csapattársamtól, Sebők Balázstól hallottam erről a helyről. Tulajdonképpen felvettem a kapcsolatot a klubbal és közöltem, hogy szívesen játszanék itt. Így kezdődött. Mindig is szerettem volna megtapasztalni a közép-európai életmódot és jégkorongot.

A finn légiósok általában sikeresek tudnak lenni a MOL Ligában. Mit gondolsz, mi lehet ennek a legfőbb oka?

Az itteni játékstílus elég egyenes, hasonló a miénkhez. A finnek általában jól korcsolyáznak, ami nagy előny ebben a stílusú hokiban.

Hogy tetszik a családodnak a budapesti élet?

El sem tudom mondani, milyen gyönyörű ez a város. Az idősebbik fiam itt jégkorongozik és nagyon izgatott minden edzés előtt. Na meg, ahogy mondani szokták, ha boldog a feleséged, boldog az életed, ugye? Mi igazán boldogok vagyunk itt.