A hét legjobbja: Jesse Ray Dudas

2015.09.30. 14:29 |

A tavalyi MOL Liga-győzelmet követően sok változás történt a Jegesmedvék háza táján, a klub felvette a DVTK nevet, annak színei, de változott a keret és az edzői stáb is némileg. Egy dolog viszont biztosan változatlan maradt, Jesse Dudas határozott fellépése a kék vonalon. A kanadai hátvéd az elmúlt héten négy gólt és két gólpasszt jegyzett mindössze két meccsen, így ő a hét játékosa a MOL Ligában.

Az NHL-be draftolt védő alapembere volt a tavalyi sikercsapatnak Miskolcon, de ennél több oka is van annak, hogy megragadt a jégkorongkedvelők emlékezetébe, gondoljunk csak a döntő negyedik meccsén szerzett négy góljára, vagy arra a tényre, hogy ő tulajdonképpen a magyar válogatott csatár, Frank Banham unokatestvére. Dudas St. Albertben, Kanadában született, junior éveit pedig a WHL-ben töltötte, ahol olyan csapattársai voltak, mint az azóta NHL-es Brent Seabrook és Jordan Eberle, vagy a Székesfehérváron is megfordult Colton Yellow Horn, illetve jelenlegi csapattársai Kalvin Sagert és Keegan Dansereau.

Jesse Dudas játéjogát a Columbus Blue Jackets foglalta le a 2006-os draft hatodik körében, összesítésben a 159. helyen, megelőzve többek között Leo Komarovot, Derek Dorsettet és a korábbi FTC-légióst, Victor Gibbs Sjödint. A felnőtt korosztályba lépve több ECHL, CHL és IHL csapatban is megfordult, ez idő alatt több későbbi MOL Liga légióssal is volt szerencséje együtt játszani. Jon Booras-szal például három különböző együttesben találkozott az útja, többek közt a Whichita Thunderben is, ahol a két Jegesmedve, Kalvin Sagert és Jarkko Leppanen, illetve a MAC szlovák légiósa, Tomas Klempa is az együttes tagja volt.

A tavalyi volt Jesse első MOL Liga szezonja, ahol 34 meccsen 43 pontot szerzett hátvédként, vagyis a védelemben és a támadásban is kivette a részét, hogy hozzásegítse csapatát a magyar bajnoki címhez, a MOL Liga- és Magyar Kupa-győzelemhez. Az idei szezonban pedig láthatóan ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, 7 meccsen már 11 pontja, egész pontosan 6 gólja és 5 aszissztja van, amivel vezeti a DVTK házi ranglistáját.

A magyar gyökerekkel rendelkező Dudasnak lehetősége adódhat már a következő A csoportos világbajnokságon jégre lépni Magyarország színeiben, hiszen a két teljes itt töltött szezonnal a klubidény végére az IIHF szabályai szerint honosítottnak számít, ha megszerzi a magyar állampolgárságot.

Fotó: Mudra László