A hét légiósa: Vas János

2014.01.04. 19:27 |

Nagyszerűen kezdte 2014-et Vas János: csatárunk győztes találatot szerzett a Rouen által megnyert francia Ligakupa-döntőben. Az újév első aranyérmét a külföldön játszó hokisaink közül tehát Jankó szerezte, ezzel ő lett nálunk a hét légiósa.

Már az előző idénye is kiválóan alakult Vas Jánosnak, aki a Dijonnal 39 mérkőzésen 57 pontot (24 gól+33 assziszt) szerzett, és az egyik A-betűt is megkapta a korábban az Alba Volánnál is dolgozó finn Jarmo Tolvanen által edzett csapatnál.

Az új szezonnak mégsem a mustárvárosban vágott neki, hanem a legerősebb francia klubban, a Rouenban. A sárkányok a legnagyobb költségvetéssel dolgoznak, 2010 óta négy bajnokságot nyertek zsinórban, 2011-ben a Francia, 2012-ben a Kontinentális Kupát, 2013-ban a Ligakupát is megnyerték. Utóbbi tettet ismételték meg ezúttal.

A fináléban a Chamonix vezetett, de a Rouen 0–1-ről, 1–2-ről és 2–4-ről is képes volt egyenlíteni, ráadásul 23 másodperccel az utolsó egyenlítés után Vas János góljával a sárkányok átvették a vezetést. A végén a Chamonix természetesen lehozta a kapusát, de az ilyenkor szokásos két verzióból a számára rosszabb valósult meg: a Rouen talált be az üres kapuba, 6–4-re megnyerte a Ligakupa-döntőt és megvédte címét.

„Ilyenkor nem számít, ki hányadik helyen szerepel a tabellán, csak az a fontos, hogy 60 perc alatt több gólt lőjünk, mint az ellenfél – nyilatkozta Vas János médiapartnerünknek, a Jégkorongblognak. – Már az utolsó meccsen is, amit ellenük játszottunk nagyon szoros és izgalmas lett a végkifejlet, szerencsére ott is mi kerültünk ki győztesen a párbajból. A Chamonix az első és második harmadban jobb volt nálunk, ezt ki lehet jelenteni. Többet korcsolyáztak és általában ők értek oda elsőnek a ki-ki korongokra. Szóval majdnem hogy örülhettünk, hogy csak 4-2 volt a harmadik harmad kezdetére. Bár az is igaz, hogy a legelején mi kezdtünk jobban, de az első gólunkat kisles miatt nem adták meg és ez visszavett a lendületünkből. Ők meg utána találtak egy elég szerencsés gólt. A harmadik harmadban viszont nem volt kétség, ki a jobb a jégen.”

Viszont a következő feladat sincsen messze: jövő hét végén lesz a Kontinentális Kupa szuperdöntője, aminek Rouen a házigazdája.