A Sportklub győzött Dunaújvárosban

2023.12.27. 19:53 |

A csíkszeredaiak elvitték a három pontot a DAB otthonából.

A hazaiak oldalán a kimaradó Svarst és Maarnelát Blomberg és Sziszak bekkpárja helyettesítette az első ötösben, így Varga és Léránt feljebb csúszhattak a második fogatba. A 19 esztendős Bánki Dávid második Erste Liga-mérkőzésére húzott szerelést. Václav Novák alaposan megkeverte a lapokat a legutóbbi találkozóhoz képest, Sofron ezúttal a harmadik sorban kapott szerepet Reisz és Rokaly mellett, helyére Brown lépett elő az első csapategységbe. Becze, Részegh és Péter a második ötösben bizonyíthatott az este folyamán. Milan nem lépett jégre Dunaújvárosban. Tóth és O’Connor álltak a vasak között.

Jobban kezdett a Csíkszereda, Becze éles szögből leadott lövésénél Tóthnak rögtön észnél kellett lennie, a hazaiak viszont nem tudták hatástalanítani az erdélyi rohamokat, rögtön a 2. percben Részegh találatával megszerezte a vezetést a vendég együttes (0-1). Három percre rá egalizálhattak volna a vendéglátók, Ödman-Hadzinikolic léphetett ki ziccerben, a dunaújvárosiak 46-osa viszont csúnyán mellévágta ajtó-ablak helyzetét; majd még ugyanebben a cserében Sofron kapott kiváló átadást a kapu előterében, a rutinos magyar klasszis azonban nem tudta Tóthon túlhúzni a korongot. A 7. minutumban következhetett az első szeredai emberfór, ötletesen adogattak a vendégek, Reiszék mindenhonnan tüzeltek, végül nem találtak rést az Acélbikák reteszén. A játékrész derekán Brown sora nehezített meg hosszas másodpercekig egy újvárosi korongkihozatalt, teljesen más sebességi fokozatban tevékenykedett ekkortájt a Sportklub. Öt perccel a harmadzáró dudaszó előtt létszámfölényes szituációban iramodhatott meg a Dunaújváros, Ödman-Hadzinikolic kísérletére azonban magabiztosan átért a hosszúra a kék-fehérek portása. A pihenő előtt a székelyek is kialakítottak egy kettő az egy elleni lehetőséget, Sofron nem tudott a hálóba zúdítani.

A középső etap elején megduplázta előnyét a Csíkszereda. Egy Levinnek szánt átadás életveszélyesen felvágódott, senki sem tudta, merre található a játékszer, a játékosok Tóthtal az élen addig nézelődtek, amíg végül a gólvonalon túlra csorgott a pakk – akárkiről is pattant be, a találatot hivatalosan az izraeli válogatott támadónak adták. A 26. minutumban Sallót látták szabálytalannak a játékvezetők, az első emberfölényes szituációjukat szinte azonnal kihasználták a házigazdák: Blomberg középről a bal oldali bedobókörben várakozó Sillanpää-hez továbbított, a finn légiós gondolkodás nélkül, kapásból bődületesen beverte a keresztvas alá (1-2). Nem sokkal később ismét emberfórban támadhatott Eronen legénysége, Sillanpää vagy magától tüzelt, vagy a társak lövették, a Szereda speciális egysége végül átvészelte a nehéz pillanatokat. A folytatásban is veszélyesen rohamoztak az Acélbikák, Ödman-Hadzinikolicék sora kis híján egalizált, a túloldalt pedig az egész mérkőzésen lubickoló Levin bolondította a hazaiak védelmét, befejezése viszont pontatlan volt. Kevesebb mint két perccel a dudaszó előtt Ödman léphetett ki szólóban, a bekkek ezúttal csak szabálytalanul tudták hatástalanítani, következhetett a büntetőlövés – a rávezetésnél Ödman-Hadzinikolic megmozgatta O’Connort, ám a látogatók hálóőre végig olvasta, mi fog következni, ezért magabiztosan, spárgázó mozdulattal ártalmatlanította az akciót. A hatástalanított rávezetés rengeteget jelentett székely szempontból, 18 másodperccel a szünet előtt ugyanis emberelőnyben Levin keresztpasszán Welsh először még igazított egyet, majd a jobb bulikörből elemi erővel a hálóba bombázott (1-3).

A záró felvonás kezdetén Lorraine durrantott csilingelő kapuvasat emberelőnyben, a hátralévő időben akadtak helyzetek mindkét oldalon bőséggel, a lényegi kérdéseket 9 másodperccel a vége előtt Levin üres kapus találata döntötte el (1-4). Mindkét gárda újra jégre lép csütörtökön: Somogyiék a Coronát látják majd vendégül, a Sportklub pedig Miskolcon vendégeskedik.

Dunaújvárosi Acélbikák–SC Csíkszereda 1-4 (0-1, 1-2, 0-1)

Niko Eronen vezetőedző, DAB:

„Szerintem jól játszottunk ma, de az első harmad a bemelegedésről szólt számunkra. A második harmadban a jó játékunkkal megteremtettük az esélyt magunknak, voltak emberelőnyeink, büntetőlövésünk, de ha nem tudsz élni ezekkel egy ilyen magas szintű csapat ellen, akkor ők biztosan élni fognak vele. Ez volt a fordulópont, mert hiába nyomtunk, nem találtuk az utat az egyenlítéshez, míg ők meglőtték azt a késői gólt a harmad hajrájában. Utána már jól játszott a Csíkszereda, távol tartottak minket az igazán veszélyes helyzetektől, és megérdemelték a három pontot. Mint mondtam, nem volt rossz meccs, de nem is tökéletes, így ők gyűjtötték be a pontokat.”

Vaclav Novak vezetőedző, Csíkszereda:

„A második harmadban túl sok kiállítást szedtünk össze, mert fegyelmezetlenek voltunk, ezzel sok energiát vettünk ki magunkból. Fontos volt ez a három pont nagyon, az tetszett, hogy az új szisztémát, ezt a fizikálisabb játékot sikeresen alkalmaztuk. Most nyertünk pár meccset, egyre nagyobb az önbizalmunk, lehet kikapni jó játékkal, valamint győzni rossz játékkal, de a lényeg az, hogy nyerj, erről szól a hoki.”