U20: sokgólos meccsen egygólos vereség a norvégoktól

2017.08.27. 12:58 |
Az U20-as válogatott a svédországi Super Challenge Cup ötödik napján a norvégokkal mérkőzött.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány úgy döntött, hogy a norvégok ellen is Győri Boldizsár kezd a kapuban, mögötte Nagy Kristóf kapott lehetőséget. Horváth Milán, Császár Hunor, Nagy Ákos és Dézsi Bence is visszakerült a keretbe, míg ezúttal Tóth Balázs, Tornyai Gábor, Mihály Ákos, Péter Andor és Búzás Arnold maradt ki. A csapatkapitányi karszalagot Szita Donát viselte, a helyettese Vértes Nátán és Madácsi Benedek lett.

Az első harmad elején Molnár Dávid előtt adódott nagy lehetőség, aki kiugrott a védők gyűrűjéből, de a lövése kapu fölé ment. Nem sokkal később Császár Hunor nagyszerű passzt adott Madácsinak, ő középre adta Majorossnak, aki a kapusba lőtte a korongot. A magyar csapat annak ellenére erőteljesen játszott, hogy zsinórban ez volt az ötödik meccse, és ennek eredményeként az 5. percben meg is szerezte a vezetést: Molnár korcsolyázott el a baloldalon, az utolsó másodpercig kivárt, míg középre passzolhatta a korongot Nagy Ákosnak, akinek azt csak be kellett lőnie az üres kapuba.

Nem sokáig ünnepelhettünk azonban, miután emberhátrányba kerültünk, amit a norvégok azonnal ki is használtak. A 10. percben aztán tizenkilenc másodperc alatt kétszer is betaláltunk: először Majoross az eredményes letámadás után lőtt gólt, a középkezdés után pedig Császár növelte az előnyt. A következő percben a norvégok örülhettek, miután Győri lábai között bement a hálóba a korong. A játékrész Révész Marcell helyzetével zárult.

A második harmad magyar oldalon kivédekezett emberhátránnyal indult, majd emberelőnyben növelhettük volna az előnyt, ehelyett a norvégok egyenlítettek. A harmad első felében az ellenfélnek sérülés miatt kapust kellett cserélnie. Egy rossz passz után pedig a mérkőzés felénél átvették a vezetést.

Az előzetes terveknek megfelelően félidőben Győrit Nagy Kristóf váltotta a kapuban. A jó letámadásoknak köszönhetően Császár és Madácsi előtt is adódott lehetőség, de mindkettő kimaradt, miközben a norvégok emberelőnyben kettőre növelték az előnyüket. A szünet előtt a magyar csapatnak ugyancsak emberfórban akadt helyzete.

A harmadik harmad elején a mieink ismét emberelőnybe kerültek, most azonban nem hibáztak: Szita lövését még védte a kapus, de Vértes lecsapott a kipattanóra, majd a hálóba lőtt. Nem sokkal később Majoross ment el a jobb oldalon és a rövidbe lőtt, ezzel egyenlítve. Az 54. percben négy a négy ellen a norvégok ismét átvették a vezetést, miután a Nagytól elvett korong a kapuban kötött ki. Ezután Horváth Bálint előtt adódott lehetőség, de nem tudta befejezni az akciót.

Két és fél perccel a mérkőzés vége előtt a norvégok időt kértek, a magyar csapat pedig az utolsó percekre lehozta a kapust. A lefújás előtt 39 másodperccel emberelőnybe kerültünk, öt másodperc volt vissza, amikor Szita kapura lőtt, de a kapus védett. Így a norvégok 6-5-re megnyerték a mérkőzést.

Jarmo Tolvanen, az U20-as válogatott szövetségi kapitánya: Olyan volt a mai meccs, mintha egyetlen találkozón megmutattuk volna, ahogy az egész tornán játszottunk. Voltak rendkívül jó pillanatok, ahogy egyébként ez minden mérkőzésre igaz volt. Tulajdonképpen ahogy haladt előre a torna, úgy jégkorongoztunk egyre jobban. Ezzel ma sem volt gond, csak sajnos akadtak hullámvölgyeink, egészen egyszerű szituációkban hibáztunk illetve elkerülhető kiállításokat kaptunk. Összeségében, ezen a tornán láthattuk, hogy mire kell a jövőben figyelnünk. Egyszer sem sikerült hatvan percig jól játszanunk, mindig csak egy-egy jó harmadunk volt. Ma az első rendben volt, a harmadikban szépen visszajöttünk, szóval, voltak pozitív és negatív periódusok is a meccsen. Ezen a tornán nem elsősorban a taktikán volt a hangsúly, hanem például azt néztük, hogyan tudjuk megtartania korongot a harmadokban. Tulajdonképpen ez volt a legnagyobb erősségünk a tornán, hiszen működtek a letámadások, jól kezeltük a korongot. Emellett a legjobban korcsolyázó csapatok között voltunk, ami nagyon pozitív volt. Nyilván például az emberelőnyös, emberhátrányos szituációkban javulnunk kell, de ezekről most kevesebb szó esett, ezért sem értünk el olyan eredményt, amit szerettünk volna.

Molnár Dávid, az U20-as válogatott csatára: Az első harmadban nyújtottuk a legjobb teljesítményt, a másodikban azonban kicsit visszavettünk és ez meglátszott az eredményen is. Igazából mind a két csapat fáradt volt, hiszen az ötödik meccsünket játszottuk. Helyzet helyzetet követett és ebből a norvégok jöttek ki jobban.

Vértes Nátán, az U20-as válogatott csatára: A meccs elején nagyon jól nyomtunk, felülkerekedtün a norvégokon. Aztán volt egy periódus, amikor buta kiállításokat kaptunk, ott ment el a meccs, hiszen az ellenfél lőtt három gól. A végére visszajöttünk a mérkőzésbe, ki is tudtunk egyenlíteni, nyomás alatt tartottuk őket, nagy helyzeteink voltak. Jobban játszottunk, mint ők, de ma nekik volt szerencséjük. Egyébként nagyon élveztem a tornát, szezonkezdésnek remek volt, mindenki visszazökkent a jégkorongba. Már nagyon hiányzott ez az egész közeg, a levegő, a hokis adrenalin.

Sorok Norvégia ellen:

Vértes Horváth B. Szita