Nem mindennapi izgalmak után nyert az U20-as válogatott a Biel ellen

2017.08.25. 21:39 |
A magyar U20-as válogatott érzelmi hullámvasútat sem nélkülöző mérkőzésen, szétlövésben 3-2-re győzte le a svájci Biel csapatát a svédországi Super Challenge Cup-on. A szétlövés nem mindennapi izgalmakat hozott, hiszen a győzelem a tizenötödik körben dőlt el.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitán úgy döntött, hogy a Biel ellen ismét Tóth Balázs védi a magyar válogatott kapuját, míg a helyettese Győri Boldizsár lesz, így Nagy Kristóf maradt ki. Mellette Szabó Dávid, Bukor Rajmund, Mihály Ákos és Búzás Arnold nem öltözött be a meccsre. A meccskeretbe visszakerült az Ausztria ellen kimaradt Vas Márk, Dézsi Bence és Molnár Dávid. A kapitányi karszalagot ezúttal Majoross Barnabás viselte, a helyettese Császár Hunor és Szabó Bence lett.

Az első harmad magyar emberelőnnyel kezdődött, Sándor Flórián kék vonalról eleresztett távoli lövése a kapufán csattant. Ezt Majoross közeli helyzete követte, de védett a kapus. Közvetlen ez után a magyar csapat ismét emberelőnybe került, de ez a fór is kihasználatlan maradt. A folytatásban Fejes Nándor lőtt ígéreteset távolról, majd Vas passzolta középre a korongot Császárhoz, de a kapus ezt a próbálkozást is hárította. Az első játékrészben szinte végig nyomás alatt tartottuk a bielieket, csak a gól hiányzott.

A második harmad a magyar kapu előtti akciókkal kezdődött, Tóthnak be is kellett mutatni egy nagy védést. A kapusnak a játékrész folytatásában is voltak klucsfontosságú hárításai, míg a társak több helyzetet is kialakítottak a másik oldalon, de a Biel védelme jól működött. A harmad végén Majorossnak volt lehetősége a gólszerzésre, de védett a kapus, Szabó Bence távoli lövése pedig a kapufát találta el. Így a két csapat mérkőzése továbbra is 0-0-ra állt.

A harmadik harmad második percében aztán Révész Marcell találatával megszerezték a vezetést a mieink. Nem sokkal később Szabó Bence kívülről találta el a kaput. Mindeközben Tóth továbbra is remekelt a kapuban.  Fejes Péter Andort ugratta ki, de a lövést védte a kapus. A játékrész közepén Horváth Bálint adott jó passzt Szita Donátnak, aki eltette a korongot a kapus mellett és kétgólosra növelte csapata előnyét.

Az utolsó tíz perc kezdetén Nagy Ákos a botvéggel megütötte ellenfelét, ami automatikusan 5+20 perces végleges kiállítást vont maga után. Ráadásul a Biel kettős emberelőnyben is játszhatott, ezt kihasználva pedig szépített. Az 58. pecben, szimpla emberfórba pedig egyenlített is, hosszabbításra mentve ezzel a meccset.

A hosszabbításban Horváth Bálint ziccerben lőhetett kapura, de a svájciak kapusa védte a lövést. Miután egyik fél sem talált be, jött a szétlövés, amely tizenöt körig tartott. A magyarok részéről Szigeti Ákos többször is betalált, az utolsó körben Vértes Nátán lőtte a korongot a hálóba, ami után Tóth védte a bieli játékos büntetőjét, ez pedig a győzelmet jelentette.

Jarmo Tolvanen, az U20-as válogatott szövetségi kapitánya: A mai meccsen egyértelműen mi voltunk a jobb csapat, csak a harmadik harmad végén a két buta kiállításunknak köszönhetően a svájciak visszajöttek a meccsbe. Jó kérdés, hogy mindez miért történt. Egyébként az osztákok elleni szerintem jobban játszottunk, de ugye ez mindig függ az ellenféltől is. Nyerni mindig jó, nem számít, hogy a győzelem hogyan született meg, bár valóban elég érdekesen és izgalmasan alakult a mérkőzés vége.

Kiss Roland, az U20-as válogatott védője: Jobbak voltunk, mint az ellenfél, csak egyszerűen nem jöttek a gólok, egészen a harmadik harmadig. Akkor meg kaptunk egy buta kiállítást, az ellenfél visszajött a meccsbe. De úgy gondolom, végig mi irányítottunk.

Tóth Balázs, az U20-as válogatott kapusa: Nagyon jól ment ma a védés, bíztam benne, hogy kihúzom kapott gól nélkül, de miután kaptunk egy végleges kiállítást, ez nem sikerült. Ezen azonban gyorsan tovább kellett lépnem, és csak a következő lövésre figyelni, hogy azt védjem. A büntetőpárbaj tizenöt körig tartott, ilyenkor inkább azt a nyomást elviselni fárasztó, hogy ha nem véded ki a következő lövést, akkor vége. Egyszerűen ennek a gondolatát is el kell hessegetni, és az én szemem előtt is csak az lebegett, hogy megnyerjük az első meccsünket a tornán.

Révész Marcell, az U20-as válogatott csatára: Az első és a második harmadban nagyon jól nyomtunk és szerintem jobbak is voltunk a svájciaknál. A harmadik harmadban két buta kiállítás miatt leeresztettünk, miközben ők kihasználták az emberelőnyüket, de utána a büntetőlövőink és a kapusunk hozta a meccset.

Sorok a Biel ellen

Majoross Horváth B. Kiss P.
Szigeti Révész Péter
Molnár Császár Madácsi